Forum

Kuchenne porady

beza na biszkopcie

  • Autor: swiatowska Data: 2015-05-04 10:00:42

    Kochane proszę o pomoc.......chcę upiec biszkopt z ubitą pianą i płatkami migdałowymi .Wyjdzie mi to? kiedy wyłożyć pianę na biszkopt ?

  • Autor: olaala Data: 2015-05-04 10:06:51

    Pytanie dla Megi65-specjalistka od bezy

  • Autor: megi65 Data: 2015-05-04 11:26:32

    Jolu ... ale do biszkoptu dodaje białka .. prawda , bo inaczej kicha a nie biszkopt ..
    Moim skromnym zdaniem beze trzeba wysuszyć aby była chrup - chrup ale wtedy biszkopt będzie sucho- twardy.
    Chyba ,ze masz na myśli gumiasta bezę - ciagutkę
    Bezy stawiam na ciastach kruchych, półkruchych ale na biszkopcie nie robiłam...
    Czekam na wypowiedz Bhati .. ona bardzo dobrze poczynia z bezą wink3.

  • Autor: iwett Data: 2015-05-04 11:56:30

    Za bardzo to się nie znam.......ale może chodzi o to aby najpierw upiec biszkopt a potem na tej samej blaszce wysuszyć beze aby była chrup...chrup :)) Potem do kupy złożyć.

  • Autor: megi65 Data: 2015-05-04 13:10:38

    No tak .. tak byłoby najbezpieczniej ale biszkopt do bezy należy ''skeić '' : kremem , bitą śmietaną, powidłem , warstwą czekolady ale naszej koleżance chodziło o to ( tak przynajmniej zrozumiałam ) aby za jednym wrzutem do piekarnika wyjąć puszysty biszkopt i chrupiącą bezę z migdałami .. ))
    No to kombinujemy dalej .....idea

  • Autor: iwett Data: 2015-05-04 13:17:22

    Czyli tak,że pieczemy biszkopt a gdy jest już urosnięty i złocisty wykładamy na niego pianę i pieczemy dalej w 180 st. potem zmniejszamy temp. do 120 i dosuszamy ale chyba nie można za długo bo biszkopt się wysuszy na amen:)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-05-04 13:23:58

    Pieczemy osobno biszkopt i osobno bezę. Potem bezę dokładnie i obficie wylizujemy od spodu i doklejamy do biszkoptu. Gwarantuję, że się uda! Ja tak robię. bucktooth

  • Autor: iwett Data: 2015-05-04 13:29:43

    laugh4 a z biszkopta ściągamy skórkę i zjadamy w całości:)

  • Autor: Smosia Data: 2015-05-06 12:51:55

    Do odważnych świat należy", spróbuj:
    ciasto biszkoptowe z dodatkiem proszku do pieczenia, masła lub oleju i od razu cienka warstwa piany na wierzch.
    Kombinacja piekarnikowa z grzałkami: grzałka dolna przy 180 stopniach, po wyrośnięciu góra-dół i 150 stopni lub mniej (zależy od stopnia spieczenia piany).
    Pomocne są blaszki z wyposażenia piekarnika - wsunięta pod ciasto spowolni przypiekanie spodu, a nad nie - osłoni wierzch...
    Ryzykowne, wymaga dobrego wyczucia i jeszcze lepszego piekarnika.
    Kiedyś sama spróbuję (biszkoptowe z suszonymi owocami, na nie piana z kokosem), może być całkiem udane i idea2 'cukierniczy Noblik' tuż, tuuuż, a przynajmniej uznanie domowych łasuchów :)))

  • Autor: Basialis Data: 2015-05-06 14:23:40

    Nie wiem czy o to Ci chodzi, ale ja robie takie ucierane ciasto( maka, jajka, maslo pr.do piecz i mleko) na to rozsmarowuje piane, posypuje migdalami(opcjonalnie) i pieke jednoczesnie dwa placki, ktore pozniej przekladam kremem.Pyszne.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-05-07 06:13:12

    No nie, Basiu! Ja poproszę dokładniejszy przepis. Wygląda obłędnie.

  • Autor: Basialis Data: 2015-05-07 14:12:46

    http://wielkiezarcie.com/recipes/6216028576270148041#recipeeditform

  • Autor: Smosia Data: 2015-05-07 14:21:29

    Musowo wypróbować przy pierwszych zbiorach (chyba poziomkowych). Dziękuję w imieniu Wszystkich łasuchów.
    Mam tylko zagwozdkę - w opisie żółtka są ubijane z cukrem i potem znowu mam dodawać po jednym żółtku ...

  • Autor: Basialis Data: 2015-05-07 14:24:32

    Masz racje "maslo maslane" Dziekuje, poprawione.

  • Autor: megi65 Data: 2015-05-07 10:34:10

    Jolu ... i co i jak .. udała się beza na biszkopcie ..?

Przejdź do pełnej wersji serwisu