Forum

Gawędy o jedzeniu

Dzień budyniu :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-03-30 21:27:37

    Jutro, czyli 31 marca, Dzień Budyniu bow

    Czy planujecie uczcić to święto deserem w postaci czekoladowego lub waniliowego budyniu? Prosto z torebki, a co!
    A może jakieś ciasto z masą budyniową?

    Kto świętuje, a kto udaje Greka, przyznać się! smash

  • Autor: agusia040675 Data: 2016-03-30 21:37:51

    Nawet nie wiedziałam że taki dzień istnieje

  • Autor: Wkn Data: 2016-03-30 22:13:18

    Bo to jedno z głupkowatych świąt nietypowych wymyślonych trochę na siłę bucktooth
    Mało przydatne w życiu, ale nie zawadzi poświętować earmuffs

  • Autor: Bahati Data: 2016-03-30 21:48:47

    Dorzucilam dwa budynie do " ciasta z promocji", czyli takiego, jakie pieke zawsze tylko z aktualnej gazetki ulubionego sklepu. W tym tygodniu jogurtowy "sernik" z dzemem czeresniowym w kruchym ciescie. :) Liczy sie?

  • Autor: megi65 Data: 2016-03-30 22:12:38

    Porywam łuski migdałów i żurawinkę a reszta do ... budyniu )))

  • Autor: Wkn Data: 2016-03-30 22:15:17

    Haha, zdjęcie stare - w domu ani żurawinki ani migdałów! Ale są jajka, laska wanilii, mąka ziemniaczana, mleko, reszta kremówki, masło i mrożone maliny. Coś z tego jutro sklecę devilish

  • Autor: ekkore Data: 2016-03-30 22:36:27

    Ja mogę karpatke lub napoleonke zjeść. To jedyna postać budyniu.
    Tylko kto zrobi. Na pewno nie ja. My wczoraj wykonczyli sernik. I na długo wystarczy.

    Tradycyjny nie jest i nigdy nie był w gronie rzeczy lubianych.

  • Autor: Wkn Data: 2016-03-30 22:46:56

    No widzisz, a my to takimi rzutami. Długo słodkiego nic, nic... a potem się rzucamy. Po wielkanocnych mazurkach tak się rozbestwiliśmy, że wczoraj piekłam cynamonowe serca drożdżowe i rogaliki z nutellą, dziś były czekoladowe ciasteczka z czekoladą, a jutro... chyba jednak budyń. Może trochę manny dodam dla niepoznaki. A nie, jeszcze piekę Twój chleb, albo podobny :D

  • Autor: ekkore Data: 2016-03-31 03:38:56

    Wymyśl podobny, zawsze będzie coś nowego do wypróbowania. 

  • Autor: aggusia35 Data: 2016-04-14 17:49:39

    A apropo karpatki to jadłam wczoraj lody karpatkowe w takiej rodzimej cukierni. Pychota:)

  • Autor: Herbaciana Data: 2016-03-31 08:30:09

    Brrr, okropieństwo. Od dziecka mam awersję i na samą myśl robi mi się dziwnie w żołądku. To samo mam na krem budyniowy. Dlaczego? nie mam pojęcia, więc świętować nie będę.vanish Miłego świętowania smakoszom tego deseru jednak życzę.

  • Autor: Wkn Data: 2016-03-31 08:42:21

    Poczekaj na dzień czekolady - będzie koło 12 kwietnia czy jakoś tak :D

  • Autor: as Data: 2016-03-31 13:09:21

    19 kwietnia jest dzień czosnku chinese a 2 maja dzień grilla

  • Autor: Wkn Data: 2016-03-31 14:07:58

    O tym grillu coś gdzieś mi dzwoniło, ale o dniu czosnku nie miałam pojęcia :D

  • Autor: Herbaciana Data: 2016-04-04 07:44:42

    Kiedy ja ze słodyczy to najbardziej lubię marynowane śledzie, ale z okazji święta kawałek mogę zjeść.

  • Autor: Smosia Data: 2016-03-31 09:42:47

    U nas budyń jest lubiany, nawet taki z wiaderka sklepowego (deser budyniowy orzechowy, czekoladowy ...) - prawie zawsze stoi w lodówce.
    Można więc uznać, że świętujemy przez cały rok, zupełnie nieświadomie, bo nigdy nie słyszałam o Dniu Budyniu.

    Teraz czekam na odkrycie, lub ustanowienie, świąt: kisielu, galaretki, lodów itp. Lubię takie święta - są prawie bezwysiłkowe cheesy.

  • Autor: Wkn Data: 2016-03-31 09:58:12

    Chleb się piecze, budyń się studzi, ślinka cieknie :D

  • Autor: megi65 Data: 2016-03-31 13:05:03

    Czekam z niecierpliwością na dzień słodkiej naturalnej galaretki  

  • Autor: Lea2 Data: 2016-03-31 22:23:49

    Wymyślają te dni i każdy dzień ma jakieś swoje nietypowe święto... A 1 kwietnia jest dniem ptaków i dniem klauna. :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-03-31 22:30:13

    Aż się boję, że na stronach kulinarnych będzie samo pieczone ptactwo nadziane na butelkę ;)

  • Autor: renataz36 Data: 2016-04-01 12:51:16

    I Prima Aprilis :)

  • Autor: iwciaG Data: 2016-04-01 13:31:06

    Aaaa, akurat z ptakami to nie ma problemu....się dla uświetnienia, jakiegoś gołębia upiecze, ale już jak klauna przyrządzić czy doprawić, nie mam kompletnie pojęcia.....hi hi hi wink3

  • Autor: Lea2 Data: 2016-04-01 15:07:34

    A to ci dopiero "przyrządzić klauna" ha ha ha... Chyba byłby raczej kukłowato-gumowaty, niestrawny i  na dodatek niezjadliwy ...  No, ale jak ktoś ma ochotę na takie "kukłowe rarytasy", to czemu nie, tylko pewnikiem trzeba dobrze doprawić... Przecież o gustach nie należy dyskutować i smacznego, hi hi hi... :)

  • Autor: iwciaG Data: 2016-04-01 15:25:13

    laugh4

  • Autor: Wkn Data: 2016-04-01 15:49:52

    Hihi, a już przez chwilę myślałam, że ten dzień klauna ma jakiś związek z polityką i będziecie namawiać do kanibalizmu i nabijania "na" butelkę evilgrin

  • Autor: Smosia Data: 2016-04-01 19:49:12

    Ja tytułowy 'budyń' skojarzyłam z naszym 'najważniejszym politykiem' (to jedna z ksywek D..y) laugh4A tu nic z tego - serio rozprawy o pysznym deserku ...

  • Autor: Wkn Data: 2016-04-01 20:25:30

    BuuuDudyń laugh

  • Autor: Marynka83 Data: 2016-04-14 00:58:22

    Uwielbiam ciasta z masą budyniową, a co się tyczy samego budyniu to zabijcie mnie ale znacznie bardziej smakuje mi taki chemiczny z torebki niźli domowy. 

  • Autor: Wkn Data: 2016-04-14 19:46:32

    Domowy chyba najlepszy jest z dodatkami - ja lubię z różnymi kaszami, bakaliami i sosami owocowymi :)  A gęsty domowy pyszny do kruchych ciast, babeczek i do mas, którymi przekłada się miodowe placki :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu