Forum

Kuchenne porady

termin ważnośći

  • Autor: mw1111 Data: 2017-11-08 16:59:50

    Termin ważności ciasta filo upływa 21 listopada, czy mogę go użyć do wypieku  25 listopada?. Z góry dziękuję za odpowiedź.
    MW

  • Autor: Gluba666 Data: 2017-11-08 17:20:53

    A co jest napisane na opakowaniu? "Należy spożyć do..." czy "Najlepiej spożyć przed..."?

  • Autor: mw1111 Data: 2017-11-08 18:23:59

    Jest tylko data i po niej napis TN/ZR

  • Autor: Gluba666 Data: 2017-11-08 19:34:45

    "Wszystko zależy od kondycji produktu.

    W przypadku ciasta - jak nie będzie pleśni - myślę, że możesz zużyć, te kilka dni nie zrobi mu różnicy, szczególnie, gdy było prawidłowo przechowywane."

    Tak jak pisze Ekkore powinno być OK. Ja bym bez stresu użył. :)

  • Autor: ekkore Data: 2017-11-08 17:29:00

    Wszystko zależy od kondycji produktu.

    Czasami mleko czy jogurty są ważne i tydzień po terminie - ja sprawdzam - wącham, patrzę czy nie mają pleśni, próbuję na czubku łyżeczki.

    W przypadku ciasta - jak nie będzie pleśni - myślę, że możesz zużyć, te kilka dni nie zrobi mu różnicy, szczególnie, gdy było prawidłowo przechowywane.

  • Autor: makaronka Data: 2017-11-08 19:29:10

    Zamroż ciasto.

  • Autor: mw1111 Data: 2017-11-08 20:31:12

    Czy ktoś z Was zamrażał ciasto filo, te płaty są bardzo cienkie nie porwą się po rozmrożeniu??

  • Autor: Basialis Data: 2017-11-08 20:40:15

    Z powodzeniem mozesz zamrozic.Ja mrozilam...........rozmrazalam w lodowce.Bylo ok!

  • Autor: mw1111 Data: 2017-11-09 21:05:27

    Dziękuję, to dobra wiadomość :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu