Mam ogromną prośbę. Kiedyś jadłam ciasto kupione w sklepie i było bardzo smaczne, w gazetce promocyjnej było napisane, że jest to "Delicja pomarańczowa"-wilgotne czekoladowe ciasto składające się z czterech spodów przełożonych aromatycznym pomarańczowym żelem. Może ktoś zna przepis na takie ciasto, być może pod inną nazwą. Będę ogromnie wdzięczna jeśli ktoś podrzuci mi przepisik.
Przepisu nie mam. Ale...upieklabym ciasto nie biszkoptowe a prawdziwe intensywnie czekoladowe, z gorzka czekolada, maslem i maslanka dla wiekszej wilgotnosci. Delikatnie nasaczylabym ponczem z wody i rumu. Przelozyla niezbyt gruba warstwa dzemu pomaranczowego, w razie potrzeby podgrzanego i wymieszanego z lyzeczka rozpuszczonej zelatyny.
Dziękuję Bahati. Jeszcze jakbyś mogła podrzucić przepis na takie ciasto byłabym bardzo wdzięczna, bo ja z tych co muszą mieć wszystkie składniki i proporcje dokładnie napisane. Bardzo proszę
Wlasnie je pieke. :) 250 g maki pszennej 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1/2 lyzeczki sody 1/2 lyzeczki soli 350 g cukru brazowego 240 g masla 4 jajka 40 g kakao 240 g gorzkiej czekolady 145 ml wody 95 ml maslanki/ jogurtu aromat waniliowy
piekarnik rozgrzej do 180 st C. Wyloz papierem i natlusc dwie okragle, 21 cm formy. Wymieszaj make, cukier, proszek, kakao, sol, sode. Ubij jajka. Maslo rozpusc z woda i czekolada, przestudz. Polacz suche skladniki z czekoladowa masa, dodaj jajka i maslanke. Miksuj do polaczenia. Podziel miedzy formy, piecz 30-35 minut, do suchego patyczka. Wystudz, przetnij kazde ciasto na dwie xzesci.
dalej mam przygotowane dwa 400 g sloiki dzemu pomaranczowego, 100 g czekolady i 60 g masla na polewe.
Moje juz w lodowce. :) nasaczylam sokiem z calej pomaranczy zagotowanym (2 minuty) z 5 lyzkami cukru i 2 lyzkami wodki. Do przelozenia zuzylam 600 g marmolady pomaranczowej, rozsmarowanej cieplym nizem, miala galaretowata konsystencje, wiec juz jej nie wzmacnialam zelatyna, wierzch i boki posmarowalam pozostala marmolada, ok 150 g. Na wierzch wylalam 100 g czekolady gorzkiej (72%kakao) rozpuszczonej z 50 g masla i 2 lyzkami mleka. Noc w lodowce i jutro bede miala pewnosc, czy jadalne. Obkroilam boki, jak zawsze by byly rowne i resztki musze powiedziec...znakomite! Dziekuje za pomysl. :)
Mam ogromną prośbę. Kiedyś jadłam ciasto kupione w sklepie i było bardzo smaczne, w gazetce promocyjnej było napisane, że jest to "Delicja pomarańczowa"-wilgotne czekoladowe ciasto składające się z czterech spodów przełożonych aromatycznym pomarańczowym żelem. Może ktoś zna przepis na takie ciasto, być może pod inną nazwą. Będę ogromnie wdzięczna jeśli ktoś podrzuci mi przepisik.
Nie wiem czy dobrze doradzę, ale pierwsze co mi przyszło do głowy to, to żeby upiec biszkopt czekoladowy i przełożyć go frużeliną pomarańczową np.z tego przepisu
http://www.mojewypieki.com/post/domowa-fruzelina-czyli-owoce-w-zelu
Może coś takiego? http://durszlak.pl/przepis/tort-delicja?c=tag&t=ciasto-delicja-pomaranczowa
Przepisu nie mam. Ale...upieklabym ciasto nie biszkoptowe a prawdziwe intensywnie czekoladowe, z gorzka czekolada, maslem i maslanka dla wiekszej wilgotnosci. Delikatnie nasaczylabym ponczem z wody i rumu. Przelozyla niezbyt gruba warstwa dzemu pomaranczowego, w razie potrzeby podgrzanego i wymieszanego z lyzeczka rozpuszczonej zelatyny.
Dziękuję Bahati. Jeszcze jakbyś mogła podrzucić przepis na takie ciasto byłabym bardzo wdzięczna, bo ja z tych co muszą mieć wszystkie składniki i proporcje dokładnie napisane. Bardzo proszę
Wlasnie je pieke. :) 250 g maki pszennej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody
1/2 lyzeczki soli
350 g cukru brazowego
240 g masla
4 jajka
40 g kakao
240 g gorzkiej czekolady
145 ml wody
95 ml maslanki/ jogurtu
aromat waniliowy
piekarnik rozgrzej do 180 st C. Wyloz papierem i natlusc dwie okragle, 21 cm formy. Wymieszaj make, cukier, proszek, kakao, sol, sode. Ubij jajka. Maslo rozpusc z woda i czekolada, przestudz. Polacz suche skladniki z czekoladowa masa, dodaj jajka i maslanke. Miksuj do polaczenia. Podziel miedzy formy, piecz 30-35 minut, do suchego patyczka. Wystudz, przetnij kazde ciasto na dwie xzesci.
dalej mam przygotowane dwa 400 g sloiki dzemu pomaranczowego, 100 g czekolady i 60 g masla na polewe.
Dziękuję bardzo z tak szczegółowy opis postaram się zrobić jak tylko kupię dżem pomarańczowy.
Moje juz w lodowce. :)
Dopisano 2015-10-20 21:53:35:
Moje juz w lodowce. :) nasaczylam sokiem z calej pomaranczy zagotowanym (2 minuty) z 5 lyzkami cukru i 2 lyzkami wodki. Do przelozenia zuzylam 600 g marmolady pomaranczowej, rozsmarowanej cieplym nizem, miala galaretowata konsystencje, wiec juz jej nie wzmacnialam zelatyna, wierzch i boki posmarowalam pozostala marmolada, ok 150 g. Na wierzch wylalam 100 g czekolady gorzkiej (72%kakao) rozpuszczonej z 50 g masla i 2 lyzkami mleka. Noc w lodowce i jutro bede miala pewnosc, czy jadalne. Obkroilam boki, jak zawsze by byly rowne i resztki musze powiedziec...znakomite! Dziekuje za pomysl. :)Roboczo wyglada tak :)
Wygląda apetycznie.
Jesli warstwy marmolady mialyby byc bardziej widoczne sugeruje dodanie zelatyny. 2 lyzeczki lub listki w zupelnosci wystarcza.
Apetyczne ciacho ! Raczej jest to wilgotne ciacho prawda?