Forum

Kuchenne porady

Poszukuję przepisu

  • Autor: reniutka1 Data: 2015-10-19 19:39:01

    Mam ogromną prośbę. Kiedyś jadłam ciasto kupione w sklepie i było bardzo smaczne, w gazetce promocyjnej było napisane, że jest to "Delicja pomarańczowa"-wilgotne czekoladowe ciasto składające się z czterech spodów przełożonych aromatycznym pomarańczowym żelem. Może ktoś zna przepis na takie ciasto, być może pod inną nazwą. Będę ogromnie wdzięczna jeśli ktoś podrzuci mi przepisik. 

  • Autor: JustynaH Data: 2015-10-19 22:55:28

    Nie wiem czy dobrze doradzę, ale pierwsze co mi przyszło do głowy to, to żeby upiec biszkopt czekoladowy i przełożyć go frużeliną pomarańczową np.z tego przepisu
    http://www.mojewypieki.com/post/domowa-fruzelina-czyli-owoce-w-zelu

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-20 11:40:16

    Przepisu nie mam. Ale...upieklabym ciasto nie biszkoptowe a prawdziwe intensywnie czekoladowe, z gorzka czekolada, maslem i maslanka dla wiekszej wilgotnosci. Delikatnie nasaczylabym ponczem z wody i rumu. Przelozyla niezbyt gruba warstwa dzemu pomaranczowego, w razie potrzeby podgrzanego i wymieszanego z lyzeczka rozpuszczonej zelatyny. 

  • Autor: mggi63 Data: 2015-10-20 12:47:38

    rolleyes4

  • Autor: reniutka1 Data: 2015-10-20 15:45:32

    Dziękuję Bahati. Jeszcze jakbyś mogła podrzucić przepis na takie ciasto byłabym bardzo wdzięczna, bo ja z tych co muszą mieć wszystkie składniki i proporcje dokładnie napisane. Bardzo proszękiss

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-20 17:04:24

    Wlasnie je pieke. :) 250 g maki pszennej
    1 lyzeczka proszku do pieczenia
    1/2 lyzeczki sody
    1/2 lyzeczki soli
    350 g cukru brazowego
    240 g masla
    4 jajka
    40 g kakao
    240 g gorzkiej czekolady
    145 ml wody
    95 ml maslanki/ jogurtu
    aromat waniliowy

    piekarnik rozgrzej do 180 st C. Wyloz papierem i natlusc dwie okragle, 21 cm formy. Wymieszaj make, cukier, proszek, kakao, sol, sode. Ubij jajka. Maslo rozpusc z woda i czekolada, przestudz. Polacz suche skladniki z czekoladowa masa, dodaj jajka i maslanke. Miksuj do polaczenia. Podziel miedzy formy, piecz 30-35 minut, do suchego patyczka. Wystudz, przetnij kazde ciasto na dwie xzesci.

    dalej mam przygotowane dwa 400 g sloiki dzemu pomaranczowego, 100 g czekolady i 60 g masla na polewe.

  • Autor: reniutka1 Data: 2015-10-20 19:07:15

    Dziękuję bardzo z tak szczegółowy opissmiley postaram się zrobić jak tylko kupię dżem pomarańczowy.

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-20 21:42:16

    Moje juz w lodowce. :)

    Dopisano 2015-10-20 21:53:35:

    Moje juz w lodowce. :) nasaczylam sokiem z calej pomaranczy zagotowanym (2 minuty) z 5 lyzkami cukru i 2 lyzkami wodki. Do przelozenia zuzylam 600 g marmolady pomaranczowej, rozsmarowanej cieplym nizem, miala galaretowata konsystencje, wiec juz jej nie wzmacnialam zelatyna, wierzch i boki posmarowalam pozostala marmolada, ok 150 g. Na wierzch wylalam 100 g czekolady gorzkiej (72%kakao) rozpuszczonej z 50 g masla i 2 lyzkami mleka. Noc w lodowce i jutro bede miala pewnosc, czy jadalne. Obkroilam boki, jak zawsze by byly rowne i resztki musze powiedziec...znakomite! Dziekuje za pomysl. :)

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-21 19:20:41

    Roboczo wyglada tak :)

  • Autor: reniutka1 Data: 2015-10-22 10:48:49

    Wygląda apetycznie.

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-22 12:32:48

    Jesli warstwy marmolady mialyby byc bardziej widoczne sugeruje dodanie zelatyny. 2 lyzeczki lub listki w zupelnosci wystarcza.

  • Autor: mggi63 Data: 2015-10-22 12:38:48

    Apetyczne ciacho ! rolleyes4 Raczej jest to wilgotne ciacho prawda?

Przejdź do pełnej wersji serwisu