Użytkownik jwk10 (JWK10@wp.pl) napisał w wiadomości:
> może ktoś wie jak pozbyć się gorzkiego smaku skórki pomarańczowej
Z jakiej dokładnie skórki pomarańczowej? Czy z przyrządzanej w domu smażonej w cukrze? Pomarańczę trzeba przed obraniem dokładnie sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się chemicznych środków konserwujących, a potem odpowiednio gotować.
Jak była robiona ta skórka?
Użytkownik wkn (wkn@wkl.pl) napisał w wiadomości:
> Użytkownik jwk10 (JWK10@wp.pl) napisał w wiadomości:
> > może ktoś wie jak pozbyć się gorzkiego smaku skórki pomarańczowej
>
> Z jakiej dokładnie skórki pomarańczowej? Czy z przyrządzanej w domu smażonej w
> cukrze? Pomarańczę trzeba przed obraniem dokładnie sparzyć wrzątkiem, aby
> pozbyć się chemicznych środków konserwujących, a potem odpowiednio gotować.
> Jak była robiona ta skórka?
>
> Wknpim
cała pomarańcza była gotowana z jabłkami a nast. miksowana. Z tej to masy w połączeniu z mielonymi orzechami i masłem robiony był krem
> cała pomarańcza była gotowana z jabłkami a nast. miksowana. Z tej to masy w
> połączeniu z mielonymi orzechami i masłem robiony był krem
Wygląda to na masę do ciasta, na przykład do mazurka. Większość przepisów na takie dżemy do ciast nie wspomina, że będą one wyraźnie gorzkawe w smaku. Ja osobiście za nimi nie przepadam, właśnie z tego względu. Może ktoś posiada przepis na masę pomarańczowo-jabłkową, która po prygotowaniu i upieczeniu nie zawiera goryczki?
Nie wiem czemu pod wpływem temperatury pomarańcze zmieniają smak na gorzki (nawet te najlepiej obrane ze skórki i pozbawione wewnętrzynych błonek) Następnym razem sugeruję wykorzystać mandarynki do obróbki termicznej. Z nimi nic takiego się nie dzieje.
To jest wątek sprzed 7 lat więc autor już chyba nie czeka na odpowiedź :)
ja mysle ze trzeba pomarancze najpierw filatowac i wtedy nie bedzie zadej skorki i moze nie bedzie gorzkie tak samo jak te francuskie nalesniki crep zuzet czy cos takiego tam sa pomarancze na patelni z nalesnikiem potem podlane likierem pomaranczowym i podpalone hymmm ale to musi byc dobre ale narazie to moge tylko pomarzyc unikam slodyczy :)
juz sobie poradzilam z tymi linkami fajne przepisy bylam w paryzu ale jakos do glowy mi nie wpadlo o tym nalesniku bedzie trzeba w jakas niedziele zrobic te zuzetty haha.....
ach kurcze.... zapomniałam je uaktywnić, no ale poradziłaś sobie
a który z przepisów wybierzesz? .. bo jest w necie 2.650 kombinacji... jedno jest pewne, że naleśniki muszą być bardzo cieniutkie i niczym nie faszerowane a jedynie polane sokiem, lub brendy z sokiem, albo likierem pomarańczowym i do dekoracji służą cząstki pomarańczy bądź z niej skórka
Za radą Ireny Gumowskiej,autorki książki Czy wiesz,co jesz? -moczyć skórki w zimnej wodzie 2-3 dni,codziennie wodę zmieniać.Smażyć lub jeszcze sparzyć i znowu odlać wodę Lub-parzyć kilkakrotnie,za każdym razem zmieniając wodę. Po sparzeniu włożyć do gorącego syropu.Smażyć na raty,z przerwami-1-3 dni.Można przechowywać w syropie lub bez,obeschnięte,przesypane cukrem Syrop:na 1 kg skórek 1 kg cukru i 1/2 do 1 szklanki wody.
Faktycznie,bardzo podobne.Może autorka korzystała z tej (lub podobnej) porady. Książka,o której wspomniałam została wydana w 1985 roku więc wiele osób juz z niej korzystało (lub następnych wydań,bo to było pierwsze).
nie koniecznie, może oglądała na TVN program "wiesz co jesz" czy jakoś tak. Tam babka podawała też podobną recepturę. Zresztą na stronie TVNu z filmami z programów też można go znaleźć
A ja już kilka razy robiam asę pomarańczową d tortu czekoladowego pmarańczowa trufa i igdy gorzki nie był. Zawsze najpierw parzę i szoruję skórki dokładie obieram, i usuwam wszystkie błonki Potem gotuję z cukrem i odrobią wody .
może ktoś wie jak pozbyć się gorzkiego smaku skórki pomarańczowej
> może ktoś wie jak pozbyć się gorzkiego smaku skórki pomarańczowej
Z jakiej dokładnie skórki pomarańczowej? Czy z przyrządzanej w domu smażonej w cukrze? Pomarańczę trzeba przed obraniem dokładnie sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się chemicznych środków konserwujących, a potem odpowiednio gotować.
Jak była robiona ta skórka?
Wknpim
Użytkownik wkn (wkn@wkl.pl) napisał w wiadomości:
> Użytkownik jwk10 (JWK10@wp.pl) napisał w wiadomości:
> > może ktoś wie jak pozbyć się gorzkiego smaku skórki pomarańczowej
>
> Z jakiej dokładnie skórki pomarańczowej? Czy z przyrządzanej w domu smażonej w
> cukrze? Pomarańczę trzeba przed obraniem dokładnie sparzyć wrzątkiem, aby
> pozbyć się chemicznych środków konserwujących, a potem odpowiednio gotować.
> Jak była robiona ta skórka?
>
> Wknpim
cała pomarańcza była gotowana z jabłkami a nast. miksowana. Z tej to masy w połączeniu z mielonymi orzechami i masłem robiony był krem
> cała pomarańcza była gotowana z jabłkami a nast. miksowana. Z tej to masy w
> połączeniu z mielonymi orzechami i masłem robiony był krem
Wygląda to na masę do ciasta, na przykład do mazurka. Większość przepisów na takie dżemy do ciast nie wspomina, że będą one wyraźnie gorzkawe w smaku. Ja osobiście za nimi nie przepadam, właśnie z tego względu. Może ktoś posiada przepis na masę pomarańczowo-jabłkową, która po prygotowaniu i upieczeniu nie zawiera goryczki?
pozdrawiam
Wkn
Nie wiem czemu pod wpływem temperatury pomarańcze zmieniają smak na gorzki (nawet te najlepiej obrane ze skórki i pozbawione wewnętrzynych błonek) Następnym razem sugeruję wykorzystać mandarynki do obróbki termicznej. Z nimi nic takiego się nie dzieje.
Może jednak komuś się przyda taka rada:)
filetowanie pomarańczy przed obróką cieplną nic nie da. Próbowałam
Zobacz jak wyglądają przepisy na crepes suzette:
http://www.mojegotowanie.pl/nalesniki/crepes_suzette - z mandarynkami i kieliszkiem wódki
a tu jest przepis wraz z legendą skąd wzięła się nazwa
http://www.aledobre.pl/artykuly/27,Nalesniki_pieknej_Suzette_crepes_suzette.html - z likierem pomarańczowym i i skórką z pomarańczy
a tu z surowymi cząstkami pomarańczy i rumem
http://wielkiezarcie.com/recipe21558.html - przepis z WŻ
a tu jest podrzewany, ale tylko sok z pomarańczy
http://zwalcznude.pl/story,1003,nalesniki-crepe-suzette-zrobcie.html -ze sosem z soku z pomarańczy
nie znalazłam naleśników smażonych wraz z plastrami pomarańczy
no to nie wiem co pomoze ale na te 2 ostatnie linki cos nie moge wejsc :P nie wiem dlaczego a mj juz wrzucilam se wzakladki
juz sobie poradzilam z tymi linkami
fajne przepisy bylam w paryzu ale jakos do glowy mi nie wpadlo o tym nalesniku
bedzie trzeba w jakas niedziele zrobic te zuzetty haha.....
ach kurcze.... zapomniałam je uaktywnić, no ale poradziłaś sobie
a który z przepisów wybierzesz? .. bo jest w necie 2.650 kombinacji...
jedno jest pewne, że naleśniki muszą być bardzo cieniutkie i niczym nie faszerowane a jedynie polane sokiem, lub brendy z sokiem, albo likierem pomarańczowym i do dekoracji służą cząstki pomarańczy bądź z niej skórka
chyba zrobie tradycyjne z czastkami pomaranczy , likierem i podpalone
Za radą Ireny Gumowskiej,autorki książki Czy wiesz,co jesz? -moczyć skórki w zimnej wodzie 2-3 dni,codziennie wodę zmieniać.Smażyć lub jeszcze sparzyć i znowu odlać wodę
Lub-parzyć kilkakrotnie,za każdym razem zmieniając wodę.
Po sparzeniu włożyć do gorącego syropu.Smażyć na raty,z przerwami-1-3 dni.Można przechowywać w syropie lub bez,obeschnięte,przesypane cukrem
Syrop:na 1 kg skórek 1 kg cukru i 1/2 do 1 szklanki wody.
podobny przepis mamy na WŻ -> http://wielkiezarcie.com/recipe7571.html
Faktycznie,bardzo podobne.Może autorka korzystała z tej (lub podobnej) porady. Książka,o której wspomniałam została wydana w 1985 roku więc wiele osób juz z niej korzystało (lub następnych wydań,bo to było pierwsze).
nie koniecznie, może oglądała na TVN program "wiesz co jesz" czy jakoś tak. Tam babka podawała też podobną recepturę. Zresztą na stronie TVNu z filmami z programów też można go znaleźć
Tak,jak najbardziej,mogła i od jakiej znajomej,ale pierwowzór może pochodzić z tej książki-lub ze starszej,gdyz skądś się tam wziął.
A ja już kilka razy robiam asę pomarańczową d tortu czekoladowego pmarańczowa trufa i igdy gorzki nie był. Zawsze najpierw parzę i szoruję skórki dokładie obieram, i usuwam wszystkie błonki Potem gotuję z cukrem i odrobią wody .