Forum

Kuchenne porady

pomarańcze

• Autor: JWK10 Data: 2004-01-02 12:09:09

może ktoś wie jak pozbyć się gorzkiego smaku skórki pomarańczowej

• Autor: Wkn Data: 2004-01-02 19:17:56

Użytkownik jwk10 (JWK10@wp.pl) napisał w wiadomości:
    > może ktoś wie jak pozbyć się gorzkiego smaku skórki pomarańczowej

Z jakiej dokładnie skórki pomarańczowej? Czy z przyrządzanej w domu smażonej w cukrze? Pomarańczę trzeba przed obraniem dokładnie sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się chemicznych środków konserwujących, a potem odpowiednio gotować.
    Jak była robiona ta skórka?

Wknpim

• Autor: JWK10 Data: 2004-01-06 11:54:39

Użytkownik wkn (wkn@wkl.pl) napisał w wiadomości:
    > Użytkownik jwk10 (JWK10@wp.pl) napisał w wiadomości:
    > > może ktoś wie jak pozbyć się gorzkiego smaku skórki pomarańczowej
    >
    > Z jakiej dokładnie skórki pomarańczowej? Czy z przyrządzanej w domu smażonej w
    > cukrze? Pomarańczę trzeba przed obraniem dokładnie sparzyć wrzątkiem, aby
    > pozbyć się chemicznych środków konserwujących, a potem odpowiednio gotować.
    > Jak była robiona ta skórka?
    >
    > Wknpim
    cała pomarańcza była gotowana z jabłkami a nast. miksowana. Z tej to masy w połączeniu z mielonymi orzechami i masłem robiony był krem

• Autor: Wkn Data: 2004-01-06 14:55:44

Użytkownik jwk10 (JWK10@wp.pl) napisał w wiadomości:

> cała pomarańcza była gotowana z jabłkami a nast. miksowana. Z tej to masy w
    > połączeniu z mielonymi orzechami i masłem robiony był krem

Wygląda to na masę do ciasta, na przykład do mazurka. Większość przepisów na takie dżemy do ciast nie wspomina, że będą one wyraźnie gorzkawe w smaku. Ja osobiście za nimi nie przepadam, właśnie z tego względu. Może ktoś posiada przepis na masę pomarańczowo-jabłkową, która po prygotowaniu i upieczeniu nie zawiera goryczki?

pozdrawiam
    Wkn

• Autor: Mazba Data: 2011-01-16 21:47:29

Nie wiem czemu pod wpływem temperatury pomarańcze zmieniają smak na gorzki (nawet te najlepiej obrane ze skórki i pozbawione wewnętrzynych błonek) Następnym razem sugeruję wykorzystać mandarynki do obróbki termicznej. Z nimi nic takiego się nie dzieje.

• Autor: mysha2006 Data: 2011-01-19 22:55:52

To jest wątek sprzed 7 lat więc autor już chyba nie czeka na odpowiedź :)

• Autor: makusia Data: 2011-01-19 23:23:15

Może jednak komuś się przyda taka rada:)

• Autor: daga26 Data: 2011-01-20 21:28:37

To jest wątek sprzed 7 lat więc autor już chyba nie czeka na odpowiedź :)

ja mysle ze trzeba pomarancze najpierw filatowac i wtedy nie bedzie zadej skorki i moze nie bedzie gorzkie tak samo jak te francuskie nalesniki crep zuzet czy cos takiego tam sa pomarancze na patelni z nalesnikiem potem podlane likierem pomaranczowym i podpalone hymmm ale to musi byc dobre ale narazie to moge tylko pomarzyc unikam slodyczy :)

• Autor: Mazba Data: 2011-01-20 23:13:29

filetowanie pomarańczy przed obróką cieplną nic nie da. Próbowałam
    Zobacz jak wyglądają przepisy na crepes suzette:

http://www.mojegotowanie.pl/nalesniki/crepes_suzette - z mandarynkami i kieliszkiem wódki
    a tu jest przepis wraz z legendą skąd wzięła się nazwa
    http://www.aledobre.pl/artykuly/27,Nalesniki_pieknej_Suzette_crepes_suzette.html - z likierem pomarańczowym i i skórką z pomarańczy
    a tu z surowymi cząstkami pomarańczy i rumem
    http://wielkiezarcie.com/recipe21558.html - przepis z WŻ
    a tu jest podrzewany, ale tylko sok z pomarańczy
    http://zwalcznude.pl/story,1003,nalesniki-crepe-suzette-zrobcie.html -ze sosem z soku z pomarańczy

nie znalazłam naleśników smażonych wraz z plastrami pomarańczy

• Autor: daga26 Data: 2011-01-20 23:23:08

no to nie wiem co pomoze ale na te 2 ostatnie linki cos nie moge wejsc :P nie wiem dlaczego a mj juz wrzucilam se wzakladki

• Autor: daga26 Data: 2011-01-20 23:26:50

juz sobie poradzilam z tymi linkami fajne przepisy bylam w paryzu ale jakos do glowy mi nie wpadlo o tym nalesniku bedzie trzeba w jakas niedziele zrobic te zuzetty haha.....

• Autor: Mazba Data: 2011-01-20 23:47:56

ach kurcze.... zapomniałam je uaktywnić, no ale poradziłaś sobie

a który z przepisów wybierzesz? .. bo jest w necie 2.650 kombinacji...
    jedno jest pewne, że naleśniki muszą być bardzo cieniutkie i niczym nie faszerowane a jedynie polane sokiem, lub brendy z sokiem, albo likierem pomarańczowym i do dekoracji służą cząstki pomarańczy bądź z niej skórka

• Autor: daga26 Data: 2011-01-20 23:50:02

chyba zrobie tradycyjne z czastkami pomaranczy , likierem i podpalone

• Autor: jolka60 Data: 2011-01-21 08:32:01

Za radą Ireny Gumowskiej,autorki książki Czy wiesz,co jesz? -moczyć skórki w zimnej wodzie 2-3 dni,codziennie wodę zmieniać.Smażyć  lub jeszcze sparzyć i znowu odlać wodę
    Lub-parzyć kilkakrotnie,za każdym razem zmieniając wodę.
    Po sparzeniu włożyć do gorącego syropu.Smażyć na raty,z przerwami-1-3 dni.Można przechowywać w syropie lub bez,obeschnięte,przesypane cukrem
    Syrop:na 1 kg skórek 1 kg cukru i 1/2 do 1 szklanki wody.

• Autor: Mazba Data: 2011-01-21 11:39:21

podobny przepis mamy na WŻ -> http://wielkiezarcie.com/recipe7571.html

• Autor: jolka60 Data: 2011-01-21 15:40:37

Faktycznie,bardzo podobne.Może autorka korzystała z tej (lub podobnej) porady. Książka,o której wspomniałam została wydana w 1985 roku więc wiele osób juz z niej korzystało (lub następnych wydań,bo to było pierwsze).

• Autor: Mazba Data: 2011-01-21 21:09:45

nie koniecznie, może oglądała na TVN program "wiesz co jesz" czy jakoś tak. Tam babka podawała też podobną recepturę. Zresztą na stronie TVNu z filmami z programów też można go znaleźć

• Autor: jolka60 Data: 2011-01-22 08:00:44

Tak,jak najbardziej,mogła i od jakiej znajomej,ale pierwowzór może pochodzić z tej książki-lub ze starszej,gdyz skądś się tam wziął.

• Autor: asieksza Data: 2011-01-24 23:25:21

A ja już kilka razy robiam asę pomarańczową d tortu czekoladowego pmarańczowa trufa i igdy gorzki nie był. Zawsze najpierw parzę i szoruję skórki dokładie obieram, i usuwam wszystkie błonki Potem gotuję z cukrem i odrobią wody  .

Przejdź do pełnej wersji serwisu