jest bardzo duzo przepisow na ciasta z wisniami w alkoholu.. ale najblizej tortu wegierskiego bedzie chyba ten:
Biszkopt: 6 jajek, pol szklanki cukru, szklanka maki, 6 lyzek kakao, tluszcz i bulka tarta do wysmariowania tortownicy
Krem: kostka masla, szklanka cukru, 2 jajka, 2 lyzki kakao, 2 lyzki koniaku
Polewa: 2 lyzki masla, tabliczka czekolady deserowej
Dodatkowo: 3/4 szklanki mocnej slodkiej herbaty + 2 lyzki rumu (albo wisniowka w wersji dla doroslych), ok. pol szklanki wydrylowanych wisni z alkoholu (moga byc ze spirytusu, z likieru itp.), 2 lyzki wiorkow kokosowych albo zestrugane wiorki bialej czekolady itp. do dekoracji.
Upiec ciasto: Jajka ubic z cukrem. Pod koniec ubijania dodac make wymieszana z kakao. Przelozyc ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bulka tarta. Piec ok. 30 minut w temp.180C. Ostudzic biszkopt i przekroic na trzy.
Kiedy biszkopt prawie ostygl przygotowac krem: Jajka ubic z cukrem na parze. Pod koniec ubijania dodac kakao i koniak, ostudzic. Maslo ucierac, dodając po trochu schlodzone jajka z cukrem.
Pierwszy krazek biszkoptu polozyc na jakis ladny plaski talerz, nasaczyc herbata wymieszana z rumem albo wisniowka i posmarowac kremem. Ma kremie ulozyc polowe wisni, lekko je powciskac w krem. Potem nastepny krazek, nasaczyc, polozyc krem i druga polowa wisni, wreszcie trzeci krazek. (Mozna wszystkie wisnie ulozyc tylko na jednym z krazkow, jak kto woli). Wierzch i boki tortu tez posmarować kremem. Wstawić tort na godzine do lodowki (mozna go przykryc, zeby nie przeszedl "lodowkowym zapachem").
Czekolade rozpuscic w garnuszku na parze, dodac masło i wymieszac. Polac tort, posypac strugami bialej czekolady lub wiorkami kokosowymi i udekorowac. Podawac schlodzony.
wrzuce ten przepis od razu do przepisow na ciasta..
pozdrawiam
555
Użytkownik 555 napisał w wiadomości:
> jest bardzo duzo przepisow na ciasta z wisniami w alkoholu.. ale najblizej
> tortu wegierskiego bedzie chyba ten:
>
> Biszkopt: 6 jajek, pol szklanki cukru, szklanka maki, 6 lyzek kakao, tluszcz i
> bulka tarta do wysmariowania tortownicy
> Krem: kostka masla, szklanka cukru, 2 jajka, 2 lyzki kakao, 2 lyzki koniaku
> Polewa: 2 lyzki masla, tabliczka czekolady deserowej
> Dodatkowo: 3/4 szklanki mocnej slodkiej herbaty + 2 lyzki rumu (albo wisniowka
> w wersji dla doroslych), ok. pol szklanki wydrylowanych wisni z alkoholu (moga
> byc ze spirytusu, z likieru itp.), 2 lyzki wiorkow kokosowych albo zestrugane
> wiorki bialej czekolady itp. do dekoracji.
>
> Upiec ciasto: Jajka ubic z cukrem. Pod koniec ubijania dodac make wymieszana z
> kakao. Przelozyc ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bulka
> tarta. Piec ok. 30 minut w temp.180C. Ostudzic biszkopt i przekroic na trzy.
> Kiedy biszkopt prawie ostygl przygotowac krem: Jajka ubic z cukrem na parze.
> Pod koniec ubijania dodac kakao i koniak, ostudzic. Maslo ucierac, dodając po
> trochu schlodzone jajka z cukrem.
> Pierwszy krazek biszkoptu polozyc na jakis ladny plaski talerz, nasaczyc
> herbata wymieszana z rumem albo wisniowka i posmarowac kremem. Ma kremie
> ulozyc polowe wisni, lekko je powciskac w krem. Potem nastepny krazek,
> nasaczyc, polozyc krem i druga polowa wisni, wreszcie trzeci krazek. (Mozna
> wszystkie wisnie ulozyc tylko na jednym z krazkow, jak kto woli). Wierzch i
> boki tortu tez posmarować kremem. Wstawić tort na godzine do lodowki (mozna go
> przykryc, zeby nie przeszedl "lodowkowym zapachem").
> Czekolade rozpuscic w garnuszku na parze, dodac masło i wymieszac. Polac tort,
> posypac strugami bialej czekolady lub wiorkami kokosowymi i udekorowac.
> Podawac schlodzony.
>
> wrzuce ten przepis od razu do przepisow na ciasta..
> pozdrawiam
> 555
Bardzo dziękuję, to jest chyba to!!! Bo wisienek zostało już niedużo...
Użytkownik 555 napisał w wiadomości:
> jest bardzo duzo przepisow na ciasta z wisniami w alkoholu.. ale najblizej
> tortu wegierskiego bedzie chyba ten:
>
> Biszkopt: 6 jajek, pol szklanki cukru, szklanka maki, 6 lyzek kakao, tluszcz i
> bulka tarta do wysmariowania tortownicy
> Krem: kostka masla, szklanka cukru, 2 jajka, 2 lyzki kakao, 2 lyzki koniaku
> Polewa: 2 lyzki masla, tabliczka czekolady deserowej
> Dodatkowo: 3/4 szklanki mocnej slodkiej herbaty + 2 lyzki rumu (albo wisniowka
> w wersji dla doroslych), ok. pol szklanki wydrylowanych wisni z alkoholu (moga
> byc ze spirytusu, z likieru itp.), 2 lyzki wiorkow kokosowych albo zestrugane
> wiorki bialej czekolady itp. do dekoracji.
>
> Upiec ciasto: Jajka ubic z cukrem. Pod koniec ubijania dodac make wymieszana z
> kakao. Przelozyc ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bulka
> tarta. Piec ok. 30 minut w temp.180C. Ostudzic biszkopt i przekroic na trzy.
> Kiedy biszkopt prawie ostygl przygotowac krem: Jajka ubic z cukrem na parze.
> Pod koniec ubijania dodac kakao i koniak, ostudzic. Maslo ucierac, dodając po
> trochu schlodzone jajka z cukrem.
> Pierwszy krazek biszkoptu polozyc na jakis ladny plaski talerz, nasaczyc
> herbata wymieszana z rumem albo wisniowka i posmarowac kremem. Ma kremie
> ulozyc polowe wisni, lekko je powciskac w krem. Potem nastepny krazek,
> nasaczyc, polozyc krem i druga polowa wisni, wreszcie trzeci krazek. (Mozna
> wszystkie wisnie ulozyc tylko na jednym z krazkow, jak kto woli). Wierzch i
> boki tortu tez posmarować kremem. Wstawić tort na godzine do lodowki (mozna go
> przykryc, zeby nie przeszedl "lodowkowym zapachem").
> Czekolade rozpuscic w garnuszku na parze, dodac masło i wymieszac. Polac tort,
> posypac strugami bialej czekolady lub wiorkami kokosowymi i udekorowac.
> Podawac schlodzony.
>
> wrzuce ten przepis od razu do przepisow na ciasta..
> pozdrawiam
> 555
zyglis a może autor przepisu na trot węgierski zna przepis na kandyzowanie wiśni i na wiśnie smażone w cukrze? bardzo o te przepisy proszę.Pozdrawiam
Poszukuję przepisu na ciasto z wisienkami z likieru
Użytkownik renatasi napisał w wiadomości:
> Poszukuję przepisu na ciasto z wisienkami z likieru
Poprawka: Te wisienki są oczywiście z nalewki...
jest bardzo duzo przepisow na ciasta z wisniami w alkoholu.. ale najblizej tortu wegierskiego bedzie chyba ten:
Biszkopt: 6 jajek, pol szklanki cukru, szklanka maki, 6 lyzek kakao, tluszcz i bulka tarta do wysmariowania tortownicy
Krem: kostka masla, szklanka cukru, 2 jajka, 2 lyzki kakao, 2 lyzki koniaku
Polewa: 2 lyzki masla, tabliczka czekolady deserowej
Dodatkowo: 3/4 szklanki mocnej slodkiej herbaty + 2 lyzki rumu (albo wisniowka w wersji dla doroslych), ok. pol szklanki wydrylowanych wisni z alkoholu (moga byc ze spirytusu, z likieru itp.), 2 lyzki wiorkow kokosowych albo zestrugane wiorki bialej czekolady itp. do dekoracji.
Upiec ciasto: Jajka ubic z cukrem. Pod koniec ubijania dodac make wymieszana z kakao. Przelozyc ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bulka tarta. Piec ok. 30 minut w temp.180C. Ostudzic biszkopt i przekroic na trzy.
Kiedy biszkopt prawie ostygl przygotowac krem: Jajka ubic z cukrem na parze. Pod koniec ubijania dodac kakao i koniak, ostudzic. Maslo ucierac, dodając po trochu schlodzone jajka z cukrem.
Pierwszy krazek biszkoptu polozyc na jakis ladny plaski talerz, nasaczyc herbata wymieszana z rumem albo wisniowka i posmarowac kremem. Ma kremie ulozyc polowe wisni, lekko je powciskac w krem. Potem nastepny krazek, nasaczyc, polozyc krem i druga polowa wisni, wreszcie trzeci krazek. (Mozna wszystkie wisnie ulozyc tylko na jednym z krazkow, jak kto woli). Wierzch i boki tortu tez posmarować kremem. Wstawić tort na godzine do lodowki (mozna go przykryc, zeby nie przeszedl "lodowkowym zapachem").
Czekolade rozpuscic w garnuszku na parze, dodac masło i wymieszac. Polac tort, posypac strugami bialej czekolady lub wiorkami kokosowymi i udekorowac. Podawac schlodzony.
wrzuce ten przepis od razu do przepisow na ciasta..
pozdrawiam
555
Użytkownik 555 napisał w wiadomości:
> jest bardzo duzo przepisow na ciasta z wisniami w alkoholu.. ale najblizej
> tortu wegierskiego bedzie chyba ten:
>
> Biszkopt: 6 jajek, pol szklanki cukru, szklanka maki, 6 lyzek kakao, tluszcz i
> bulka tarta do wysmariowania tortownicy
> Krem: kostka masla, szklanka cukru, 2 jajka, 2 lyzki kakao, 2 lyzki koniaku
> Polewa: 2 lyzki masla, tabliczka czekolady deserowej
> Dodatkowo: 3/4 szklanki mocnej slodkiej herbaty + 2 lyzki rumu (albo wisniowka
> w wersji dla doroslych), ok. pol szklanki wydrylowanych wisni z alkoholu (moga
> byc ze spirytusu, z likieru itp.), 2 lyzki wiorkow kokosowych albo zestrugane
> wiorki bialej czekolady itp. do dekoracji.
>
> Upiec ciasto: Jajka ubic z cukrem. Pod koniec ubijania dodac make wymieszana z
> kakao. Przelozyc ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bulka
> tarta. Piec ok. 30 minut w temp.180C. Ostudzic biszkopt i przekroic na trzy.
> Kiedy biszkopt prawie ostygl przygotowac krem: Jajka ubic z cukrem na parze.
> Pod koniec ubijania dodac kakao i koniak, ostudzic. Maslo ucierac, dodając po
> trochu schlodzone jajka z cukrem.
> Pierwszy krazek biszkoptu polozyc na jakis ladny plaski talerz, nasaczyc
> herbata wymieszana z rumem albo wisniowka i posmarowac kremem. Ma kremie
> ulozyc polowe wisni, lekko je powciskac w krem. Potem nastepny krazek,
> nasaczyc, polozyc krem i druga polowa wisni, wreszcie trzeci krazek. (Mozna
> wszystkie wisnie ulozyc tylko na jednym z krazkow, jak kto woli). Wierzch i
> boki tortu tez posmarować kremem. Wstawić tort na godzine do lodowki (mozna go
> przykryc, zeby nie przeszedl "lodowkowym zapachem").
> Czekolade rozpuscic w garnuszku na parze, dodac masło i wymieszac. Polac tort,
> posypac strugami bialej czekolady lub wiorkami kokosowymi i udekorowac.
> Podawac schlodzony.
>
> wrzuce ten przepis od razu do przepisow na ciasta..
> pozdrawiam
> 555
Bardzo dziękuję, to jest chyba to!!! Bo wisienek zostało już niedużo...
Użytkownik 555 napisał w wiadomości:
> jest bardzo duzo przepisow na ciasta z wisniami w alkoholu.. ale najblizej
> tortu wegierskiego bedzie chyba ten:
>
> Biszkopt: 6 jajek, pol szklanki cukru, szklanka maki, 6 lyzek kakao, tluszcz i
> bulka tarta do wysmariowania tortownicy
> Krem: kostka masla, szklanka cukru, 2 jajka, 2 lyzki kakao, 2 lyzki koniaku
> Polewa: 2 lyzki masla, tabliczka czekolady deserowej
> Dodatkowo: 3/4 szklanki mocnej slodkiej herbaty + 2 lyzki rumu (albo wisniowka
> w wersji dla doroslych), ok. pol szklanki wydrylowanych wisni z alkoholu (moga
> byc ze spirytusu, z likieru itp.), 2 lyzki wiorkow kokosowych albo zestrugane
> wiorki bialej czekolady itp. do dekoracji.
>
> Upiec ciasto: Jajka ubic z cukrem. Pod koniec ubijania dodac make wymieszana z
> kakao. Przelozyc ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bulka
> tarta. Piec ok. 30 minut w temp.180C. Ostudzic biszkopt i przekroic na trzy.
> Kiedy biszkopt prawie ostygl przygotowac krem: Jajka ubic z cukrem na parze.
> Pod koniec ubijania dodac kakao i koniak, ostudzic. Maslo ucierac, dodając po
> trochu schlodzone jajka z cukrem.
> Pierwszy krazek biszkoptu polozyc na jakis ladny plaski talerz, nasaczyc
> herbata wymieszana z rumem albo wisniowka i posmarowac kremem. Ma kremie
> ulozyc polowe wisni, lekko je powciskac w krem. Potem nastepny krazek,
> nasaczyc, polozyc krem i druga polowa wisni, wreszcie trzeci krazek. (Mozna
> wszystkie wisnie ulozyc tylko na jednym z krazkow, jak kto woli). Wierzch i
> boki tortu tez posmarować kremem. Wstawić tort na godzine do lodowki (mozna go
> przykryc, zeby nie przeszedl "lodowkowym zapachem").
> Czekolade rozpuscic w garnuszku na parze, dodac masło i wymieszac. Polac tort,
> posypac strugami bialej czekolady lub wiorkami kokosowymi i udekorowac.
> Podawac schlodzony.
>
> wrzuce ten przepis od razu do przepisow na ciasta..
> pozdrawiam
> 555
zyglis a może autor przepisu na trot węgierski zna przepis na kandyzowanie wiśni i na wiśnie smażone w cukrze? bardzo o te przepisy proszę.Pozdrawiam
moja Babcia robila konfiture wisniowa, niebo w gebie..
ale nie wiem, czy o os takiego chodzi..?