Forum

Kuchenne porady

Tort węgierski?

  • Autor: RenataSi Data: 2004-01-17 17:33:59

    Poszukuję przepisu na ciasto z wisienkami z likieru

  • Autor: RenataSi Data: 2004-01-18 00:33:28

    Użytkownik renatasi napisał w wiadomości:
    > Poszukuję przepisu na ciasto z wisienkami z likieru

    Poprawka: Te wisienki są oczywiście z nalewki...

  • Autor: 555 Data: 2004-01-20 16:41:24

    jest bardzo duzo przepisow na ciasta z wisniami w alkoholu.. ale najblizej tortu wegierskiego bedzie chyba ten:

    Biszkopt: 6 jajek, pol szklanki cukru, szklanka maki, 6 lyzek kakao, tluszcz i bulka tarta do wysmariowania tortownicy
    Krem: kostka masla, szklanka cukru, 2 jajka, 2 lyzki kakao, 2 lyzki koniaku
    Polewa: 2 lyzki masla, tabliczka czekolady deserowej
    Dodatkowo: 3/4 szklanki mocnej slodkiej herbaty + 2 lyzki rumu (albo wisniowka w wersji dla doroslych), ok. pol szklanki wydrylowanych wisni z alkoholu (moga byc ze spirytusu, z likieru itp.), 2 lyzki wiorkow kokosowych albo zestrugane wiorki bialej czekolady itp. do dekoracji.

    Upiec ciasto: Jajka ubic z cukrem. Pod koniec ubijania dodac make wymieszana z kakao. Przelozyc ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bulka tarta. Piec ok. 30 minut w temp.180C. Ostudzic biszkopt i przekroic na trzy.
    Kiedy biszkopt prawie ostygl przygotowac krem: Jajka ubic z cukrem na parze. Pod koniec ubijania dodac kakao i koniak, ostudzic. Maslo ucierac, dodając po trochu schlodzone jajka z cukrem.
    Pierwszy krazek biszkoptu polozyc na jakis ladny plaski talerz, nasaczyc herbata wymieszana z rumem albo wisniowka i posmarowac kremem. Ma kremie ulozyc polowe wisni, lekko je powciskac w krem. Potem nastepny krazek, nasaczyc, polozyc krem i druga polowa wisni, wreszcie trzeci krazek. (Mozna wszystkie wisnie ulozyc tylko na jednym z krazkow, jak kto woli). Wierzch i boki tortu tez posmarować kremem. Wstawić tort na godzine do lodowki (mozna go przykryc, zeby nie przeszedl "lodowkowym zapachem").
    Czekolade rozpuscic w garnuszku na parze, dodac masło i wymieszac. Polac tort, posypac strugami bialej czekolady lub wiorkami kokosowymi i udekorowac. Podawac schlodzony.

    wrzuce ten przepis od razu do przepisow na ciasta..
    pozdrawiam
    555

  • Autor: RenataSi Data: 2004-01-22 00:27:27

    Użytkownik 555 napisał w wiadomości:
    > jest bardzo duzo przepisow na ciasta z wisniami w alkoholu.. ale najblizej
    > tortu wegierskiego bedzie chyba ten:
    >
    > Biszkopt: 6 jajek, pol szklanki cukru, szklanka maki, 6 lyzek kakao, tluszcz i
    > bulka tarta do wysmariowania tortownicy
    > Krem: kostka masla, szklanka cukru, 2 jajka, 2 lyzki kakao, 2 lyzki koniaku
    > Polewa: 2 lyzki masla, tabliczka czekolady deserowej
    > Dodatkowo: 3/4 szklanki mocnej slodkiej herbaty + 2 lyzki rumu (albo wisniowka
    > w wersji dla doroslych), ok. pol szklanki wydrylowanych wisni z alkoholu (moga
    > byc ze spirytusu, z likieru itp.), 2 lyzki wiorkow kokosowych albo zestrugane
    > wiorki bialej czekolady itp. do dekoracji.
    >
    > Upiec ciasto: Jajka ubic z cukrem. Pod koniec ubijania dodac make wymieszana z
    > kakao. Przelozyc ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bulka
    > tarta. Piec ok. 30 minut w temp.180C. Ostudzic biszkopt i przekroic na trzy.
    > Kiedy biszkopt prawie ostygl przygotowac krem: Jajka ubic z cukrem na parze.
    > Pod koniec ubijania dodac kakao i koniak, ostudzic. Maslo ucierac, dodając po
    > trochu schlodzone jajka z cukrem.
    > Pierwszy krazek biszkoptu polozyc na jakis ladny plaski talerz, nasaczyc
    > herbata wymieszana z rumem albo wisniowka i posmarowac kremem. Ma kremie
    > ulozyc polowe wisni, lekko je powciskac w krem. Potem nastepny krazek,
    > nasaczyc, polozyc krem i druga polowa wisni, wreszcie trzeci krazek. (Mozna
    > wszystkie wisnie ulozyc tylko na jednym z krazkow, jak kto woli). Wierzch i
    > boki tortu tez posmarować kremem. Wstawić tort na godzine do lodowki (mozna go
    > przykryc, zeby nie przeszedl "lodowkowym zapachem").
    > Czekolade rozpuscic w garnuszku na parze, dodac masło i wymieszac. Polac tort,
    > posypac strugami bialej czekolady lub wiorkami kokosowymi i udekorowac.
    > Podawac schlodzony.
    >
    > wrzuce ten przepis od razu do przepisow na ciasta..
    > pozdrawiam
    > 555


    Bardzo dziękuję, to jest chyba to!!! Bo wisienek zostało już niedużo...

  • Autor: zyglis Data: 2004-02-20 21:42:46

    Użytkownik 555 napisał w wiadomości:
    > jest bardzo duzo przepisow na ciasta z wisniami w alkoholu.. ale najblizej
    > tortu wegierskiego bedzie chyba ten:
    >
    > Biszkopt: 6 jajek, pol szklanki cukru, szklanka maki, 6 lyzek kakao, tluszcz i
    > bulka tarta do wysmariowania tortownicy
    > Krem: kostka masla, szklanka cukru, 2 jajka, 2 lyzki kakao, 2 lyzki koniaku
    > Polewa: 2 lyzki masla, tabliczka czekolady deserowej
    > Dodatkowo: 3/4 szklanki mocnej slodkiej herbaty + 2 lyzki rumu (albo wisniowka
    > w wersji dla doroslych), ok. pol szklanki wydrylowanych wisni z alkoholu (moga
    > byc ze spirytusu, z likieru itp.), 2 lyzki wiorkow kokosowych albo zestrugane
    > wiorki bialej czekolady itp. do dekoracji.
    >
    > Upiec ciasto: Jajka ubic z cukrem. Pod koniec ubijania dodac make wymieszana z
    > kakao. Przelozyc ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bulka
    > tarta. Piec ok. 30 minut w temp.180C. Ostudzic biszkopt i przekroic na trzy.
    > Kiedy biszkopt prawie ostygl przygotowac krem: Jajka ubic z cukrem na parze.
    > Pod koniec ubijania dodac kakao i koniak, ostudzic. Maslo ucierac, dodając po
    > trochu schlodzone jajka z cukrem.
    > Pierwszy krazek biszkoptu polozyc na jakis ladny plaski talerz, nasaczyc
    > herbata wymieszana z rumem albo wisniowka i posmarowac kremem. Ma kremie
    > ulozyc polowe wisni, lekko je powciskac w krem. Potem nastepny krazek,
    > nasaczyc, polozyc krem i druga polowa wisni, wreszcie trzeci krazek. (Mozna
    > wszystkie wisnie ulozyc tylko na jednym z krazkow, jak kto woli). Wierzch i
    > boki tortu tez posmarować kremem. Wstawić tort na godzine do lodowki (mozna go
    > przykryc, zeby nie przeszedl "lodowkowym zapachem").
    > Czekolade rozpuscic w garnuszku na parze, dodac masło i wymieszac. Polac tort,
    > posypac strugami bialej czekolady lub wiorkami kokosowymi i udekorowac.
    > Podawac schlodzony.
    >
    > wrzuce ten przepis od razu do przepisow na ciasta..
    > pozdrawiam
    > 555
    zyglis a może autor przepisu na trot węgierski zna przepis na kandyzowanie wiśni i na wiśnie smażone w cukrze? bardzo o te przepisy proszę.Pozdrawiam

  • Autor: 555 Data: 2004-03-23 00:43:02

    moja Babcia robila konfiture wisniowa, niebo w gebie..
    ale nie wiem, czy o os takiego chodzi..?

Przejdź do pełnej wersji serwisu