Użytkownik sani napisał w wiadomości:
> .Szukam przepisu na pieczeń z dzika ,ale nie moge nigdzie go ....
Pieczeń z dzika z migdałami.
Składniki:
- 2 kg mięsa bez kości (udziec, łopatka),
- sól,
- pieprz,
- 150g słoniny,
- 10g masła,
- pół szklanki gęstej, kwaśnej śmietany,
- kromka suchego razowego chleba,
- pół szklanki czerwonego wina,
- 50g migdałów,
- 2 utłuczone goździki,
- 2 szklanki mleka.
Przygotowanie:
Mięso umyć, zalać mlekiem, zostawić na noc w chłodnym miejscu. Po wyjęciu osuszyć, zbić tłuczkiem, mocno wygnieść ręką, gęsto naszpikować słoniną, natrzeć solą i pieprzem. Następnie ułożyć je na posmarowanej tłuszczem blasze, obłożyć plasterkami masła, wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 1 godziny, często polewając masłem i skrapiając wodą. W rondelku stopić łyżkę masła, dodać starty chleb, wymieszać, rozprowadzić łyżką wody, dodać tłuczone goździki i śmietanę. Tak przygotowaną masą natrzeć wyjęte na chwilę mięso i wstawić je do piekarnika. Zapiekać, aż się zrumieni. Wówczas posypać usiekanymi drobno (obranymi ze skórki) migdałami, zalać czerwonym winem i zapiekać jeszcze ok. 10 minut.
.Szukam przepisu na pieczeń z dzika ,ale nie moge nigdzie go ....
Użytkownik sani napisał w wiadomości:
> .Szukam przepisu na pieczeń z dzika ,ale nie moge nigdzie go ....
Pieczeń z dzika z migdałami.
Składniki:
- 2 kg mięsa bez kości (udziec, łopatka),
- sól,
- pieprz,
- 150g słoniny,
- 10g masła,
- pół szklanki gęstej, kwaśnej śmietany,
- kromka suchego razowego chleba,
- pół szklanki czerwonego wina,
- 50g migdałów,
- 2 utłuczone goździki,
- 2 szklanki mleka.
Przygotowanie:
Mięso umyć, zalać mlekiem, zostawić na noc w chłodnym miejscu. Po wyjęciu osuszyć, zbić tłuczkiem, mocno wygnieść ręką, gęsto naszpikować słoniną, natrzeć solą i pieprzem. Następnie ułożyć je na posmarowanej tłuszczem blasze, obłożyć plasterkami masła, wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 1 godziny, często polewając masłem i skrapiając wodą. W rondelku stopić łyżkę masła, dodać starty chleb, wymieszać, rozprowadzić łyżką wody, dodać tłuczone goździki i śmietanę. Tak przygotowaną masą natrzeć wyjęte na chwilę mięso i wstawić je do piekarnika. Zapiekać, aż się zrumieni. Wówczas posypać usiekanymi drobno (obranymi ze skórki) migdałami, zalać czerwonym winem i zapiekać jeszcze ok. 10 minut.