Forum

Kuchenne porady

dziczyzna

  • Autor: sani Data: 2004-01-24 19:47:50

    .Szukam przepisu na pieczeń z dzika ,ale nie moge nigdzie go ....

  • Autor: kumik Data: 2004-03-18 21:43:45

    Użytkownik sani napisał w wiadomości:
    > .Szukam przepisu na pieczeń z dzika ,ale nie moge nigdzie go ....
    Pieczeń z dzika z migdałami.




    Składniki:
    - 2 kg mięsa bez kości (udziec, łopatka),
    - sól,
    - pieprz,
    - 150g słoniny,
    - 10g masła,
    - pół szklanki gęstej, kwaśnej śmietany,
    - kromka suchego razowego chleba,
    - pół szklanki czerwonego wina,
    - 50g migdałów,
    - 2 utłuczone goździki,
    - 2 szklanki mleka.

    Przygotowanie:
    Mięso umyć, zalać mlekiem, zostawić na noc w chłodnym miejscu. Po wyjęciu osuszyć, zbić tłuczkiem, mocno wygnieść ręką, gęsto naszpikować słoniną, natrzeć solą i pieprzem. Następnie ułożyć je na posmarowanej tłuszczem blasze, obłożyć plasterkami masła, wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 1 godziny, często polewając masłem i skrapiając wodą. W rondelku stopić łyżkę masła, dodać starty chleb, wymieszać, rozprowadzić łyżką wody, dodać tłuczone goździki i śmietanę. Tak przygotowaną masą natrzeć wyjęte na chwilę mięso i wstawić je do piekarnika. Zapiekać, aż się zrumieni. Wówczas posypać usiekanymi drobno (obranymi ze skórki) migdałami, zalać czerwonym winem i zapiekać jeszcze ok. 10 minut.

Przejdź do pełnej wersji serwisu