mój syn po wizycie w jednostce wojskowej nie moze zapomniec smaku podawanej tam grochówki, gdyby ktoś mógł mi pomóc... z góry serdecznie dziękuję! :-))
Użytkownik edwars napisał w wiadomości:
> Nigdy w domu nie zrobisz dobrej wojskowej grochówki a nawet jak Ci się uda
> zrobić coś podobnego to nie będzie tak smakowała jak wojskowa.
Jezeli wiesz choc w przyblizeniu jak ja zrobic to bylabym wdzieczna gdybys mi napisal. Nie chodzi o to ze on sluzyl w jednostce to jest 14 letni chlopak moze nie pamieta az tak dokladnie tego smaku jadl ja tylko jeden raz . Wiec moze uda mi sie ja podrobic choc troszke : - )))
Użytkownik beata555 napisał w wiadomości:
> Użytkownik edwars napisał w wiadomości:
> > Nigdy w domu nie zrobisz dobrej wojskowej grochówki a nawet jak Ci się uda
> > zrobić coś podobnego to nie będzie tak smakowała jak wojskowa.
> Jezeli wiesz choc w przyblizeniu jak ja zrobic to bylabym wdzieczna gdybys mi
> napisal. Nie chodzi o to ze on sluzyl w jednostce to jest 14 letni chlopak
> moze nie pamieta az tak dokladnie tego smaku jadl ja tylko jeden raz . Wiec
> moze uda mi sie ja podrobic choc troszke : - )))
Jak przyrządzić?
Groch zalewamy 1,5 l zimnej wody, stawiamy na gazie. Uwaga: mieszamy od dna, lubi przywierać! W miare możliwości zbieramy z wierzchu malo apetyczną pianę. Do gotującego się powoli grochu dorzucamy: marchewkę, pietruszkę, seler (co się akurat ma) drobno starte; pokrojone ziemniaki; wędzoną kiełbasę w dość dużych kawałkach; sól do smaku. Gotujemy do miękkości. Boczek wędzony drobno kroimy, wytapiamy, dorzucamy posiekaną drobno cebule, pięknie rumienimy. Posypujemy mąką robiąc zasmażkę (można dolać troche wody) i zagęszczamy gotującą się zupę. Przyprawiamy pieprzem, majerankiem, zieloną pietrzuszką.
Smacznego
Użytkownik jimbim napisał w wiadomości:
> Użytkownik beata555 napisał w wiadomości:
> > Użytkownik edwars napisał w wiadomości:
> > > Nigdy w domu nie zrobisz dobrej wojskowej grochówki a nawet jak Ci się
> uda
> > > zrobić coś podobnego to nie będzie tak smakowała jak wojskowa.
> > Jezeli wiesz choc w przyblizeniu jak ja zrobic to bylabym wdzieczna gdybys
> mi
> > napisal. Nie chodzi o to ze on sluzyl w jednostce to jest 14 letni chlopak
> > moze nie pamieta az tak dokladnie tego smaku jadl ja tylko jeden raz .
> Wiec
> > moze uda mi sie ja podrobic choc troszke : - )))
>
> Moze bedzie ci smakowac
>
> Składniki:
> - paczka grochu łuskanego połówki,
> - kilka ziemniaków, ilość zalezy od upodobań,
> - włoszczyzna,
> - cebula,
> - 10 dkg wędzonego boczku,
> - kawałek ciemnej wędzonej kiełbasy,
> - mąka,
> - sól,
> - pieprz,
> - majeranek,
> - natka pietruszki.
>
> Jak przyrządzić?
> Groch zalewamy 1,5 l zimnej wody, stawiamy na gazie. Uwaga: mieszamy od dna,
> lubi przywierać! W miare możliwości zbieramy z wierzchu malo apetyczną pianę.
> Do gotującego się powoli grochu dorzucamy: marchewkę, pietruszkę, seler (co
> się akurat ma) drobno starte; pokrojone ziemniaki; wędzoną kiełbasę w dość
> dużych kawałkach; sól do smaku. Gotujemy do miękkości. Boczek wędzony drobno
> kroimy, wytapiamy, dorzucamy posiekaną drobno cebule, pięknie rumienimy.
> Posypujemy mąką robiąc zasmażkę (można dolać troche wody) i zagęszczamy
> gotującą się zupę. Przyprawiamy pieprzem, majerankiem, zieloną pietrzuszką.
> Smacznego
Użytkownik beata555 napisał w wiadomości:
> mój syn po wizycie w jednostce wojskowej nie moze zapomniec smaku podawanej
> tam grochówki, gdyby ktoś mógł mi pomóc... z góry serdecznie dziękuję! :-))
Wedle zyczenia (przepraszam pisze bez ogonkow i kresek mysle ze sie doczytasz). Jezeli bedziesz miala pytania to na e-maila.Sluze innymi przepisami.
Zupa grochowa zasmazana
0,50 kg kosci 2,00 kg ziemniaków
0,20 marchwi 0,02 kg soli
0,05 pietruszki 0,0002 kg majeranku
0,05 kg selera 0,002 kg czosnku
0,05 kg pora lub cebuli 0,0005 kg liscia angielskiego
0,80 kg grochu 0,001 kg liscia laurowego
0,10 kg sloniny lub wedzonego boczku
0,05 kg cebuli
0,05 kg maki Gotowa potrawa 500 ml
Wartosc energetyczna 520 kcal
1. Ugotowac wywar z kosci i warzyw.
2. Wyplukany groch zalac letnia przegotowana woda w celu napecznienia, ugotowac w wodzie w ktorej się moczyl.
3. W wywarze ugotowac w kostke pokrojone ziemniaki.
4. W czesci stopionego boczku sporzadzic zasmazke.
5. Do ugotowanych ziemniakow dodac zasmazke, przetarty groch i zagotowac.
6. Zupe doprawic czosnkiem i majerankiem do smaku oraz dodac reszte stopionego boczku.
Uwaga: Groch niekoniecznie musi być przecierany.
Mysle, ze nie pomylilem gramatury. Zycze smacznego.
Użytkownik beata555 napisał w wiadomości:
> mój syn po wizycie w jednostce wojskowej nie moze zapomniec smaku podawanej
> tam grochówki, gdyby ktoś mógł mi pomóc... z góry serdecznie dziękuję! :-))
Grochówka wojskowa
1.5 l wywaru z kości i warzyw,
25 dag grochu,
30 dag ziemniaków,
20 dkg kiełbasy,
10 dag boczku wędzonego,
8 dag cebuli,
2 dag mąki,
sól, pieprz, czosnek, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka majeraneku (można więcej)
przyprawa maggi do smaku.
Groch przebrać, opłukać, zalać wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Potem ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do grochu pod koniec gotowania wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Boczek pokrajać w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę, podsmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z zupą, kiełbasą pokrajaną w półplasterki oraz przyprawami, chwilę pogotować i doprawić do smaku.
W życiu Wam nie wyjdzie grochówa wojskowa! A wiecie, dlaczego? Bo macie złe jednostki miary. Powinno być np. 10 kg grochu, 8 kg ziemniaków, 8 kg kiełbasy...
Mój dziadek był w wojsku kucharzem i przekazał mi bardzo mądrą myśl: grochówka, bigos i inne tego typu potrawy (czyli wieloskładnikowe i zawiesiste) są o wiele lepsze, gdy gotują się w ilościach przemysłowych. Dlaczego - ? Ale sprawdziłam, gotując parę razy gar bigosu na różne uroczystości rodzinne: dziadek ma rację.
Jeśli posiadasz szybkowar/5 litrowy/ gotowanie grochówki trwa 15 min,skladniki:30 dkg grochu,kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę,warzywa /sam suszę po uprzednim starciu na grube wiórki/por,seler,marchew,pietruszka,garść,2 ząbki czosnku,30 dkg wędzonego gotowanego lub surowego boczku,sól,pieprz,majeranek, wszystko do smaku.Zamykam szybkowar i gotuję 15 min.Nie robić żadnej zasmażki, zupa jest wystarczająco zawiesista.Smacznego.
Masz rację ja też tak robię zawsze w szybkowarze ,nigdy nie słyszałam aby zasmazać grochówkę wojskową.Połówki grochu się rozgotowują i to zagęszcza zupę ,a jak postoi chwilkę jest tak gęsta ,że trudno wyjąc łyżkę .
mój syn po wizycie w jednostce wojskowej nie moze zapomniec smaku podawanej tam grochówki, gdyby ktoś mógł mi pomóc... z góry serdecznie dziękuję! :-))
Użytkownik edwars napisał w wiadomości:
> Nigdy w domu nie zrobisz dobrej wojskowej grochówki a nawet jak Ci się uda
> zrobić coś podobnego to nie będzie tak smakowała jak wojskowa.
Jezeli wiesz choc w przyblizeniu jak ja zrobic to bylabym wdzieczna gdybys mi napisal. Nie chodzi o to ze on sluzyl w jednostce to jest 14 letni chlopak moze nie pamieta az tak dokladnie tego smaku jadl ja tylko jeden raz . Wiec moze uda mi sie ja podrobic choc troszke : - )))
Użytkownik beata555 napisał w wiadomości:
> Użytkownik edwars napisał w wiadomości:
> > Nigdy w domu nie zrobisz dobrej wojskowej grochówki a nawet jak Ci się uda
> > zrobić coś podobnego to nie będzie tak smakowała jak wojskowa.
> Jezeli wiesz choc w przyblizeniu jak ja zrobic to bylabym wdzieczna gdybys mi
> napisal. Nie chodzi o to ze on sluzyl w jednostce to jest 14 letni chlopak
> moze nie pamieta az tak dokladnie tego smaku jadl ja tylko jeden raz . Wiec
> moze uda mi sie ja podrobic choc troszke : - )))
Moze bedzie ci smakowac
Składniki:
- paczka grochu łuskanego połówki,
- kilka ziemniaków, ilość zalezy od upodobań,
- włoszczyzna,
- cebula,
- 10 dkg wędzonego boczku,
- kawałek ciemnej wędzonej kiełbasy,
- mąka,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- natka pietruszki.
Jak przyrządzić?
Groch zalewamy 1,5 l zimnej wody, stawiamy na gazie. Uwaga: mieszamy od dna, lubi przywierać! W miare możliwości zbieramy z wierzchu malo apetyczną pianę. Do gotującego się powoli grochu dorzucamy: marchewkę, pietruszkę, seler (co się akurat ma) drobno starte; pokrojone ziemniaki; wędzoną kiełbasę w dość dużych kawałkach; sól do smaku. Gotujemy do miękkości. Boczek wędzony drobno kroimy, wytapiamy, dorzucamy posiekaną drobno cebule, pięknie rumienimy. Posypujemy mąką robiąc zasmażkę (można dolać troche wody) i zagęszczamy gotującą się zupę. Przyprawiamy pieprzem, majerankiem, zieloną pietrzuszką.
Smacznego
Użytkownik jimbim napisał w wiadomości:
> Użytkownik beata555 napisał w wiadomości:
> > Użytkownik edwars napisał w wiadomości:
> > > Nigdy w domu nie zrobisz dobrej wojskowej grochówki a nawet jak Ci się
> uda
> > > zrobić coś podobnego to nie będzie tak smakowała jak wojskowa.
> > Jezeli wiesz choc w przyblizeniu jak ja zrobic to bylabym wdzieczna gdybys
> mi
> > napisal. Nie chodzi o to ze on sluzyl w jednostce to jest 14 letni chlopak
> > moze nie pamieta az tak dokladnie tego smaku jadl ja tylko jeden raz .
> Wiec
> > moze uda mi sie ja podrobic choc troszke : - )))
>
> Moze bedzie ci smakowac
>
> Składniki:
> - paczka grochu łuskanego połówki,
> - kilka ziemniaków, ilość zalezy od upodobań,
> - włoszczyzna,
> - cebula,
> - 10 dkg wędzonego boczku,
> - kawałek ciemnej wędzonej kiełbasy,
> - mąka,
> - sól,
> - pieprz,
> - majeranek,
> - natka pietruszki.
>
> Jak przyrządzić?
> Groch zalewamy 1,5 l zimnej wody, stawiamy na gazie. Uwaga: mieszamy od dna,
> lubi przywierać! W miare możliwości zbieramy z wierzchu malo apetyczną pianę.
> Do gotującego się powoli grochu dorzucamy: marchewkę, pietruszkę, seler (co
> się akurat ma) drobno starte; pokrojone ziemniaki; wędzoną kiełbasę w dość
> dużych kawałkach; sól do smaku. Gotujemy do miękkości. Boczek wędzony drobno
> kroimy, wytapiamy, dorzucamy posiekaną drobno cebule, pięknie rumienimy.
> Posypujemy mąką robiąc zasmażkę (można dolać troche wody) i zagęszczamy
> gotującą się zupę. Przyprawiamy pieprzem, majerankiem, zieloną pietrzuszką.
> Smacznego
faktycznie... Znakomita!!!
Nigdy w domu nie zrobisz dobrej wojskowej grochówki a nawet jak Ci się uda
najlepiej smakuje z kuchni polowej opalanej drewnem .i na świeżym powietszuzrobić coś podobnego to nie będzie tak smakowała jak wojskowa.
Użytkownik beata555 napisał w wiadomości:
> mój syn po wizycie w jednostce wojskowej nie moze zapomniec smaku podawanej
> tam grochówki, gdyby ktoś mógł mi pomóc... z góry serdecznie dziękuję! :-))
Wedle zyczenia (przepraszam pisze bez ogonkow i kresek mysle ze sie doczytasz). Jezeli bedziesz miala pytania to na e-maila.Sluze innymi przepisami.
Zupa grochowa zasmazana
0,50 kg kosci 2,00 kg ziemniaków
0,20 marchwi 0,02 kg soli
0,05 pietruszki 0,0002 kg majeranku
0,05 kg selera 0,002 kg czosnku
0,05 kg pora lub cebuli 0,0005 kg liscia angielskiego
0,80 kg grochu 0,001 kg liscia laurowego
0,10 kg sloniny lub wedzonego boczku
0,05 kg cebuli
0,05 kg maki Gotowa potrawa 500 ml
Wartosc energetyczna 520 kcal
1. Ugotowac wywar z kosci i warzyw.
2. Wyplukany groch zalac letnia przegotowana woda w celu napecznienia, ugotowac w wodzie w ktorej się moczyl.
3. W wywarze ugotowac w kostke pokrojone ziemniaki.
4. W czesci stopionego boczku sporzadzic zasmazke.
5. Do ugotowanych ziemniakow dodac zasmazke, przetarty groch i zagotowac.
6. Zupe doprawic czosnkiem i majerankiem do smaku oraz dodac reszte stopionego boczku.
Uwaga: Groch niekoniecznie musi być przecierany.
Mysle, ze nie pomylilem gramatury. Zycze smacznego.
Użytkownik beata555 napisał w wiadomości:
> mój syn po wizycie w jednostce wojskowej nie moze zapomniec smaku podawanej
> tam grochówki, gdyby ktoś mógł mi pomóc... z góry serdecznie dziękuję! :-))
Grochówka wojskowa
1.5 l wywaru z kości i warzyw,
25 dag grochu,
30 dag ziemniaków,
20 dkg kiełbasy,
10 dag boczku wędzonego,
8 dag cebuli,
2 dag mąki,
sól, pieprz, czosnek, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka majeraneku (można więcej)
przyprawa maggi do smaku.
Groch przebrać, opłukać, zalać wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Potem ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do grochu pod koniec gotowania wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Boczek pokrajać w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę, podsmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z zupą, kiełbasą pokrajaną w półplasterki oraz przyprawami, chwilę pogotować i doprawić do smaku.
Pozdrawiam
Bahus
W życiu Wam nie wyjdzie grochówa wojskowa! A wiecie, dlaczego? Bo macie złe jednostki miary. Powinno być np. 10 kg grochu, 8 kg ziemniaków, 8 kg kiełbasy...
Mój dziadek był w wojsku kucharzem i przekazał mi bardzo mądrą myśl: grochówka, bigos i inne tego typu potrawy (czyli wieloskładnikowe i zawiesiste) są o wiele lepsze, gdy gotują się w ilościach przemysłowych. Dlaczego - ? Ale sprawdziłam, gotując parę razy gar bigosu na różne uroczystości rodzinne: dziadek ma rację.
pozdrawiam
oleńka
Dlatego takim powodzeniem cieszą się przydrożne kuchnie polowe z grochówką wojskową.
Jest ich bardzo dużo dookoła Poznania.
Bahus
Jeśli posiadasz szybkowar/5 litrowy/ gotowanie grochówki trwa 15 min,skladniki:30 dkg grochu,kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę,warzywa /sam suszę po uprzednim starciu na grube wiórki/por,seler,marchew,pietruszka,garść,2 ząbki czosnku,30 dkg wędzonego gotowanego lub surowego boczku,sól,pieprz,majeranek, wszystko do smaku.Zamykam szybkowar i gotuję 15 min.Nie robić żadnej zasmażki, zupa jest wystarczająco zawiesista.Smacznego.
Masz rację ja też tak robię zawsze w szybkowarze ,nigdy nie słyszałam aby zasmazać grochówkę wojskową.Połówki grochu się rozgotowują i to zagęszcza zupę ,a jak postoi chwilkę jest tak gęsta ,że trudno wyjąc łyżkę .
wiem ze post jest stary, ale ta grochowa bije wszystkie grochowki.