Forum

Kuchenne porady

nalewki ziołowe i mikstury

  • Autor: kundzia Data: 2004-02-26 18:26:00

    Może ktoś zna przepisy na nalewki ziołowe typu orzechówka lub winko aloesowe, albo konfitury z owoców leśnych lub inne specjały domowej roboty i leśnych zbiorów ?
    Ja polecam herbatkę z owoców jarzębiny i czarnego bzu. Owoce zmielić w młynku do kawy i parzyć jak kawę.
    Od 1- 2 łyżeczki na szklankę i parzyć jak kawę z cytryną 2 razy dziennie, działa odtruwająco i reguluje przemianę materii.Właśnie piję bardzo smaczna. Przepis znalazłam w starej książce o ziołach pani Agaty.

  • Autor: malwis19 Data: 2004-03-12 21:08:37

    Użytkownik kundzia napisał w wiadomości:
    > Może ktoś zna przepisy na nalewki ziołowe typu orzechówka lub winko aloesowe,
    > albo konfitury z owoców leśnych lub inne specjały domowej roboty i leśnych
    > zbiorów ?
    > Ja polecam herbatkę z owoców jarzębiny i czarnego bzu. Owoce zmielić w młynku
    > do kawy i parzyć jak kawę.
    > Od 1- 2 łyżeczki na szklankę i parzyć jak kawę z cytryną 2 razy dziennie,
    > działa odtruwająco i reguluje przemianę materii.Właśnie piję bardzo smaczna.
    > Przepis znalazłam w starej książce o ziołach pani Agaty.



    Poszukaj tutaj:

    http://www.kuchnia.bytow.pl/


    w :domowy wyrób wódek

  • Autor: kumik Data: 2004-03-17 08:13:16

    Użytkownik kundzia napisał w wiadomości:
    > Może ktoś zna przepisy na nalewki ziołowe typu orzechówka lub winko aloesowe,
    > albo konfitury z owoców leśnych lub inne specjały domowej roboty i leśnych
    > zbiorów ?
    > Ja polecam herbatkę z owoców jarzębiny i czarnego bzu. Owoce zmielić w młynku
    > do kawy i parzyć jak kawę.
    > Od 1- 2 łyżeczki na szklankę i parzyć jak kawę z cytryną 2 razy dziennie,
    > działa odtruwająco i reguluje przemianę materii.Właśnie piję bardzo smaczna.
    > Przepis znalazłam w starej książce o ziołach pani Agaty.

    Orzechowka
    Zestaw na 1 litr wodki o mocy 40-42ż.
    300 ml zaprawy orzechowej,
    650 ml wodki czystej o mocy 40ż,
    45 g cukru.
    Zaprawa orzechowa:
    150 g orzechow wloskich (niedojrzalych, zielonych),
    325 ml spirytusu o mocy 70ż.

    1. Sporzadzic zaprawe: 240 ml spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc 95 ml wody, dzieki czemu uzyska sie 325 ml spirytusu o mocy ok. 70ż.
    2. Orzechy oplukac, pokroic nierdzewnym nozem na drobne kawalki, wrzucic je do
    gasiorka o pojemnosci 1,5 l, nastepnie zalac rozcienczonym spirytusem. Gasiorek szczelnie zakorkowac. Macerowac 4-6 tygodni, mieszajac 2-3 razy w tygodniu. Po zakonczeniu maceracji zaprawe przelac do butelki i odstawic do
    lezakowania na 2-3 miesiace.
    3. Rozpuscic cukier w 2 lyzkach przegotowanej wody, dodac do niego zaprawe i po
    zmieszaniu dolac wodke, nastepnie odstawic do lezakowania na 3-4 miesiace.
    - Orzechowka znana jest ze swoich wlasciwosci leczniczych. Podobnie jak inne
    owocowe, powinna byc przygotowywana latem, gdy zielone orzechy wloskie sa
    jeszcze dosc miekkie i mozna je kroic. Jesli chce sie uzyskac ciemnobrazowa
    barwe orzechowki, nalezy do zestawu dodac 4 ml karmelu.

    zdrowia zycze kumik

  • Autor: kundzia Data: 2004-03-21 14:22:58

    Użytkownik kumik napisał w wiadomości:
    > Użytkownik kundzia napisał w wiadomości:
    > > Może ktoś zna przepisy na nalewki ziołowe typu orzechówka lub winko
    > aloesowe,
    > > albo konfitury z owoców leśnych lub inne specjały domowej roboty i leśnych
    > > zbiorów ?
    > > Ja polecam herbatkę z owoców jarzębiny i czarnego bzu. Owoce zmielić w
    > młynku
    > > do kawy i parzyć jak kawę.
    > > Od 1- 2 łyżeczki na szklankę i parzyć jak kawę z cytryną 2 razy dziennie,
    > > działa odtruwająco i reguluje przemianę materii.Właśnie piję bardzo
    > smaczna.
    > > Przepis znalazłam w starej książce o ziołach pani Agaty.
    >
    > Orzechowka
    > Zestaw na 1 litr wodki o mocy 40-42ż.
    > 300 ml zaprawy orzechowej,
    > 650 ml wodki czystej o mocy 40ż,
    > 45 g cukru.
    > Zaprawa orzechowa:
    > 150 g orzechow wloskich (niedojrzalych, zielonych),
    > 325 ml spirytusu o mocy 70ż.
    >
    > 1. Sporzadzic zaprawe: 240 ml spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc 95 ml wody,
    > dzieki czemu uzyska sie 325 ml spirytusu o mocy ok. 70ż.
    > 2. Orzechy oplukac, pokroic nierdzewnym nozem na drobne kawalki, wrzucic je
    > do
    > gasiorka o pojemnosci 1,5 l, nastepnie zalac rozcienczonym spirytusem.
    > Gasiorek szczelnie zakorkowac. Macerowac 4-6 tygodni, mieszajac 2-3 razy w
    > tygodniu. Po zakonczeniu maceracji zaprawe przelac do butelki i odstawic do
    > lezakowania na 2-3 miesiace.
    > 3. Rozpuscic cukier w 2 lyzkach przegotowanej wody, dodac do niego zaprawe i
    > po
    > zmieszaniu dolac wodke, nastepnie odstawic do lezakowania na 3-4 miesiace.
    > - Orzechowka znana jest ze swoich wlasciwosci leczniczych. Podobnie jak inne
    > owocowe, powinna byc przygotowywana latem, gdy zielone orzechy wloskie sa
    > jeszcze dosc miekkie i mozna je kroic. Jesli chce sie uzyskac ciemnobrazowa
    > barwe orzechowki, nalezy do zestawu dodac 4 ml karmelu.
    >
    > zdrowia zycze kumik
    dziękuję bardzo za przepis w lecie na pewno go zastosuję
    pozdrawiam
    kundzia

  • Autor: kumik Data: 2004-04-04 01:18:45

    Użytkownik kundzia napisał w wiadomości:
    > Użytkownik kumik napisał w wiadomości:
    > > Użytkownik kundzia napisał w wiadomości:
    > > > Może ktoś zna przepisy na nalewki ziołowe typu orzechówka lub winko
    > > aloesowe,
    > > > albo konfitury z owoców leśnych lub inne specjały domowej roboty i
    > leśnych
    > > > zbiorów ?
    > > > Ja polecam herbatkę z owoców jarzębiny i czarnego bzu. Owoce zmielić w
    > > młynku
    > > > do kawy i parzyć jak kawę.
    > > > Od 1- 2 łyżeczki na szklankę i parzyć jak kawę z cytryną 2 razy
    > dziennie,
    > > > działa odtruwająco i reguluje przemianę materii.Właśnie piję bardzo
    > > smaczna.
    > > > Przepis znalazłam w starej książce o ziołach pani Agaty.
    > >
    > > Orzechowka
    > > Zestaw na 1 litr wodki o mocy 40-42ż.
    > > 300 ml zaprawy orzechowej,
    > > 650 ml wodki czystej o mocy 40ż,
    > > 45 g cukru.
    > > Zaprawa orzechowa:
    > > 150 g orzechow wloskich (niedojrzalych, zielonych),
    > > 325 ml spirytusu o mocy 70ż.
    > >
    > > 1. Sporzadzic zaprawe: 240 ml spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc 95 ml wody,
    > > dzieki czemu uzyska sie 325 ml spirytusu o mocy ok. 70ż.
    > > 2. Orzechy oplukac, pokroic nierdzewnym nozem na drobne kawalki, wrzucic
    > je
    > > do
    > > gasiorka o pojemnosci 1,5 l, nastepnie zalac rozcienczonym spirytusem.
    > > Gasiorek szczelnie zakorkowac. Macerowac 4-6 tygodni, mieszajac 2-3 razy w
    > > tygodniu. Po zakonczeniu maceracji zaprawe przelac do butelki i odstawic
    > do
    > > lezakowania na 2-3 miesiace.
    > > 3. Rozpuscic cukier w 2 lyzkach przegotowanej wody, dodac do niego zaprawe
    > i
    > > po
    > > zmieszaniu dolac wodke, nastepnie odstawic do lezakowania na 3-4 miesiace.
    > > - Orzechowka znana jest ze swoich wlasciwosci leczniczych. Podobnie jak
    > inne
    > > owocowe, powinna byc przygotowywana latem, gdy zielone orzechy wloskie sa
    > > jeszcze dosc miekkie i mozna je kroic. Jesli chce sie uzyskac
    > ciemnobrazowa
    > > barwe orzechowki, nalezy do zestawu dodac 4 ml karmelu.
    > >
    > > zdrowia zycze kumik
    > dziękuję bardzo za przepis w lecie na pewno go zastosuję
    > pozdrawiam
    > kundzia

    kundzia a gyby tak orzechowke skosztowac pod drzewkiem, takze orzechem. Nie masz pojecia jak smakuje w jego cieniu? pozdro, kumik

  • Autor: jobi Data: 2004-04-25 11:06:31

  • Autor: marinik Data: 2004-05-17 11:27:46

    A tu podac nie mozesz tych przepisow???
    W moich przepisach tutaj jest jeden.
    :)

  • Autor: bagarmosen Data: 2010-03-28 08:30:32

    Ja natomiast przmierzam sie do takiej nalewki::PO 1/2 butelki soku z pokrzyw ,brzozy, lopianu i krwawnika . zlewamy do butelki z ciemnego szkla , dokladnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 dni. Pic po 1/2 lyzeczki zmieszanej z niewielka iloscia wody 3xdziennie miedzy posilkam.Kuracja 4-5 tygodni .Po miesiecznej przerwie mozna powtorzyc. Przepis ten wynalazlam na www.grubasy.pl aleee bylo to dawno

  • Autor: a. Data: 2010-03-28 12:30:25

    Bagarmosen - ja przepraszam, że się czepiam formalnie ale to o czym piszesz powyżej nie jest nalewką, pomijam już fakt, że do nalewek nie stosuje sie soku tylko całe owoce lub zioła to przede wszystkim potrzebny do ich zrobienia jest alkohol.

  • Autor: atek Data: 2010-03-28 11:00:50

    Też robię orzechówkę, dereniówkę no i przetwory na bazie pigwy. W zeszłym roku odkryłam nalewkę z cytryńca chińskiego / owoc pięciu smaków / . Smaczna, ładna / landrynkowy czerwony kolor / i do tego cytryniec porównywalny jest z żeńszeniem lub mandragorą . Uwaga nie mogą jej próbować nadciśnieniowcy. Bardzo lecznicza - działa też jak viagra - stąd ten zakaz dla nsdciśnieniowców. Nie mogę się podzielić przepisem , gdyż zrobiłam ją na wyczucie . Owoce zasypałam cukrem jak w przypadku wiśni , a po ściągnięciu soku połączyłam go ze spirytusem. Po jakimś czasie ściągnęłam nalewkę jak wino z gąsiora - na dole naczynia wytrącił sie koloidalny osad. Mój małżonek eksperymentował z liśćmi, pędami i korzeniami cytryńca , ale jego nalewka już nie jest taka "pokazowa" -buro-zielona  - i czort wie co w niej siedzi .

Przejdź do pełnej wersji serwisu