Może ktoś zna przepisy na nalewki ziołowe typu orzechówka lub winko aloesowe, albo konfitury z owoców leśnych lub inne specjały domowej roboty i leśnych zbiorów ?
Ja polecam herbatkę z owoców jarzębiny i czarnego bzu. Owoce zmielić w młynku do kawy i parzyć jak kawę.
Od 1- 2 łyżeczki na szklankę i parzyć jak kawę z cytryną 2 razy dziennie, działa odtruwająco i reguluje przemianę materii.Właśnie piję bardzo smaczna. Przepis znalazłam w starej książce o ziołach pani Agaty.
Użytkownik kundzia napisał w wiadomości:
> Może ktoś zna przepisy na nalewki ziołowe typu orzechówka lub winko aloesowe,
> albo konfitury z owoców leśnych lub inne specjały domowej roboty i leśnych
> zbiorów ?
> Ja polecam herbatkę z owoców jarzębiny i czarnego bzu. Owoce zmielić w młynku
> do kawy i parzyć jak kawę.
> Od 1- 2 łyżeczki na szklankę i parzyć jak kawę z cytryną 2 razy dziennie,
> działa odtruwająco i reguluje przemianę materii.Właśnie piję bardzo smaczna.
> Przepis znalazłam w starej książce o ziołach pani Agaty.
Użytkownik kundzia napisał w wiadomości:
> Może ktoś zna przepisy na nalewki ziołowe typu orzechówka lub winko aloesowe,
> albo konfitury z owoców leśnych lub inne specjały domowej roboty i leśnych
> zbiorów ?
> Ja polecam herbatkę z owoców jarzębiny i czarnego bzu. Owoce zmielić w młynku
> do kawy i parzyć jak kawę.
> Od 1- 2 łyżeczki na szklankę i parzyć jak kawę z cytryną 2 razy dziennie,
> działa odtruwająco i reguluje przemianę materii.Właśnie piję bardzo smaczna.
> Przepis znalazłam w starej książce o ziołach pani Agaty.
Orzechowka
Zestaw na 1 litr wodki o mocy 40-42ż.
300 ml zaprawy orzechowej,
650 ml wodki czystej o mocy 40ż,
45 g cukru.
Zaprawa orzechowa:
150 g orzechow wloskich (niedojrzalych, zielonych),
325 ml spirytusu o mocy 70ż.
1. Sporzadzic zaprawe: 240 ml spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc 95 ml wody, dzieki czemu uzyska sie 325 ml spirytusu o mocy ok. 70ż.
2. Orzechy oplukac, pokroic nierdzewnym nozem na drobne kawalki, wrzucic je do
gasiorka o pojemnosci 1,5 l, nastepnie zalac rozcienczonym spirytusem. Gasiorek szczelnie zakorkowac. Macerowac 4-6 tygodni, mieszajac 2-3 razy w tygodniu. Po zakonczeniu maceracji zaprawe przelac do butelki i odstawic do
lezakowania na 2-3 miesiace.
3. Rozpuscic cukier w 2 lyzkach przegotowanej wody, dodac do niego zaprawe i po
zmieszaniu dolac wodke, nastepnie odstawic do lezakowania na 3-4 miesiace.
- Orzechowka znana jest ze swoich wlasciwosci leczniczych. Podobnie jak inne
owocowe, powinna byc przygotowywana latem, gdy zielone orzechy wloskie sa
jeszcze dosc miekkie i mozna je kroic. Jesli chce sie uzyskac ciemnobrazowa
barwe orzechowki, nalezy do zestawu dodac 4 ml karmelu.
Użytkownik kumik napisał w wiadomości:
> Użytkownik kundzia napisał w wiadomości:
> > Może ktoś zna przepisy na nalewki ziołowe typu orzechówka lub winko
> aloesowe,
> > albo konfitury z owoców leśnych lub inne specjały domowej roboty i leśnych
> > zbiorów ?
> > Ja polecam herbatkę z owoców jarzębiny i czarnego bzu. Owoce zmielić w
> młynku
> > do kawy i parzyć jak kawę.
> > Od 1- 2 łyżeczki na szklankę i parzyć jak kawę z cytryną 2 razy dziennie,
> > działa odtruwająco i reguluje przemianę materii.Właśnie piję bardzo
> smaczna.
> > Przepis znalazłam w starej książce o ziołach pani Agaty.
>
> Orzechowka
> Zestaw na 1 litr wodki o mocy 40-42ż.
> 300 ml zaprawy orzechowej,
> 650 ml wodki czystej o mocy 40ż,
> 45 g cukru.
> Zaprawa orzechowa:
> 150 g orzechow wloskich (niedojrzalych, zielonych),
> 325 ml spirytusu o mocy 70ż.
>
> 1. Sporzadzic zaprawe: 240 ml spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc 95 ml wody,
> dzieki czemu uzyska sie 325 ml spirytusu o mocy ok. 70ż.
> 2. Orzechy oplukac, pokroic nierdzewnym nozem na drobne kawalki, wrzucic je
> do
> gasiorka o pojemnosci 1,5 l, nastepnie zalac rozcienczonym spirytusem.
> Gasiorek szczelnie zakorkowac. Macerowac 4-6 tygodni, mieszajac 2-3 razy w
> tygodniu. Po zakonczeniu maceracji zaprawe przelac do butelki i odstawic do
> lezakowania na 2-3 miesiace.
> 3. Rozpuscic cukier w 2 lyzkach przegotowanej wody, dodac do niego zaprawe i
> po
> zmieszaniu dolac wodke, nastepnie odstawic do lezakowania na 3-4 miesiace.
> - Orzechowka znana jest ze swoich wlasciwosci leczniczych. Podobnie jak inne
> owocowe, powinna byc przygotowywana latem, gdy zielone orzechy wloskie sa
> jeszcze dosc miekkie i mozna je kroic. Jesli chce sie uzyskac ciemnobrazowa
> barwe orzechowki, nalezy do zestawu dodac 4 ml karmelu.
>
> zdrowia zycze kumik
dziękuję bardzo za przepis w lecie na pewno go zastosuję
pozdrawiam
kundzia
Użytkownik kundzia napisał w wiadomości:
> Użytkownik kumik napisał w wiadomości:
> > Użytkownik kundzia napisał w wiadomości:
> > > Może ktoś zna przepisy na nalewki ziołowe typu orzechówka lub winko
> > aloesowe,
> > > albo konfitury z owoców leśnych lub inne specjały domowej roboty i
> leśnych
> > > zbiorów ?
> > > Ja polecam herbatkę z owoców jarzębiny i czarnego bzu. Owoce zmielić w
> > młynku
> > > do kawy i parzyć jak kawę.
> > > Od 1- 2 łyżeczki na szklankę i parzyć jak kawę z cytryną 2 razy
> dziennie,
> > > działa odtruwająco i reguluje przemianę materii.Właśnie piję bardzo
> > smaczna.
> > > Przepis znalazłam w starej książce o ziołach pani Agaty.
> >
> > Orzechowka
> > Zestaw na 1 litr wodki o mocy 40-42ż.
> > 300 ml zaprawy orzechowej,
> > 650 ml wodki czystej o mocy 40ż,
> > 45 g cukru.
> > Zaprawa orzechowa:
> > 150 g orzechow wloskich (niedojrzalych, zielonych),
> > 325 ml spirytusu o mocy 70ż.
> >
> > 1. Sporzadzic zaprawe: 240 ml spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc 95 ml wody,
> > dzieki czemu uzyska sie 325 ml spirytusu o mocy ok. 70ż.
> > 2. Orzechy oplukac, pokroic nierdzewnym nozem na drobne kawalki, wrzucic
> je
> > do
> > gasiorka o pojemnosci 1,5 l, nastepnie zalac rozcienczonym spirytusem.
> > Gasiorek szczelnie zakorkowac. Macerowac 4-6 tygodni, mieszajac 2-3 razy w
> > tygodniu. Po zakonczeniu maceracji zaprawe przelac do butelki i odstawic
> do
> > lezakowania na 2-3 miesiace.
> > 3. Rozpuscic cukier w 2 lyzkach przegotowanej wody, dodac do niego zaprawe
> i
> > po
> > zmieszaniu dolac wodke, nastepnie odstawic do lezakowania na 3-4 miesiace.
> > - Orzechowka znana jest ze swoich wlasciwosci leczniczych. Podobnie jak
> inne
> > owocowe, powinna byc przygotowywana latem, gdy zielone orzechy wloskie sa
> > jeszcze dosc miekkie i mozna je kroic. Jesli chce sie uzyskac
> ciemnobrazowa
> > barwe orzechowki, nalezy do zestawu dodac 4 ml karmelu.
> >
> > zdrowia zycze kumik
> dziękuję bardzo za przepis w lecie na pewno go zastosuję
> pozdrawiam
> kundzia
kundzia a gyby tak orzechowke skosztowac pod drzewkiem, takze orzechem. Nie masz pojecia jak smakuje w jego cieniu? pozdro, kumik
Ja natomiast przmierzam sie do takiej nalewki::PO 1/2 butelki soku z pokrzyw ,brzozy, lopianu i krwawnika . zlewamy do butelki z ciemnego szkla , dokladnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 dni. Pic po 1/2 lyzeczki zmieszanej z niewielka iloscia wody 3xdziennie miedzy posilkam.Kuracja 4-5 tygodni .Po miesiecznej przerwie mozna powtorzyc. Przepis ten wynalazlam na www.grubasy.pl aleee bylo to dawno
Bagarmosen - ja przepraszam, że się czepiam formalnie ale to o czym piszesz powyżej nie jest nalewką, pomijam już fakt, że do nalewek nie stosuje sie soku tylko całe owoce lub zioła to przede wszystkim potrzebny do ich zrobienia jest alkohol.
Też robię orzechówkę, dereniówkę no i przetwory na bazie pigwy. W zeszłym roku odkryłam nalewkę z cytryńca chińskiego / owoc pięciu smaków / . Smaczna, ładna / landrynkowy czerwony kolor / i do tego cytryniec porównywalny jest z żeńszeniem lub mandragorą . Uwaga nie mogą jej próbować nadciśnieniowcy. Bardzo lecznicza - działa też jak viagra - stąd ten zakaz dla nsdciśnieniowców. Nie mogę się podzielić przepisem , gdyż zrobiłam ją na wyczucie . Owoce zasypałam cukrem jak w przypadku wiśni , a po ściągnięciu soku połączyłam go ze spirytusem. Po jakimś czasie ściągnęłam nalewkę jak wino z gąsiora - na dole naczynia wytrącił sie koloidalny osad. Mój małżonek eksperymentował z liśćmi, pędami i korzeniami cytryńca , ale jego nalewka już nie jest taka "pokazowa" -buro-zielona - i czort wie co w niej siedzi .
Może ktoś zna przepisy na nalewki ziołowe typu orzechówka lub winko aloesowe, albo konfitury z owoców leśnych lub inne specjały domowej roboty i leśnych zbiorów ?
Ja polecam herbatkę z owoców jarzębiny i czarnego bzu. Owoce zmielić w młynku do kawy i parzyć jak kawę.
Od 1- 2 łyżeczki na szklankę i parzyć jak kawę z cytryną 2 razy dziennie, działa odtruwająco i reguluje przemianę materii.Właśnie piję bardzo smaczna. Przepis znalazłam w starej książce o ziołach pani Agaty.
Użytkownik kundzia napisał w wiadomości:
> Może ktoś zna przepisy na nalewki ziołowe typu orzechówka lub winko aloesowe,
> albo konfitury z owoców leśnych lub inne specjały domowej roboty i leśnych
> zbiorów ?
> Ja polecam herbatkę z owoców jarzębiny i czarnego bzu. Owoce zmielić w młynku
> do kawy i parzyć jak kawę.
> Od 1- 2 łyżeczki na szklankę i parzyć jak kawę z cytryną 2 razy dziennie,
> działa odtruwająco i reguluje przemianę materii.Właśnie piję bardzo smaczna.
> Przepis znalazłam w starej książce o ziołach pani Agaty.
Poszukaj tutaj:
http://www.kuchnia.bytow.pl/
w :domowy wyrób wódek
Użytkownik kundzia napisał w wiadomości:
> Może ktoś zna przepisy na nalewki ziołowe typu orzechówka lub winko aloesowe,
> albo konfitury z owoców leśnych lub inne specjały domowej roboty i leśnych
> zbiorów ?
> Ja polecam herbatkę z owoców jarzębiny i czarnego bzu. Owoce zmielić w młynku
> do kawy i parzyć jak kawę.
> Od 1- 2 łyżeczki na szklankę i parzyć jak kawę z cytryną 2 razy dziennie,
> działa odtruwająco i reguluje przemianę materii.Właśnie piję bardzo smaczna.
> Przepis znalazłam w starej książce o ziołach pani Agaty.
Orzechowka
Zestaw na 1 litr wodki o mocy 40-42ż.
300 ml zaprawy orzechowej,
650 ml wodki czystej o mocy 40ż,
45 g cukru.
Zaprawa orzechowa:
150 g orzechow wloskich (niedojrzalych, zielonych),
325 ml spirytusu o mocy 70ż.
1. Sporzadzic zaprawe: 240 ml spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc 95 ml wody, dzieki czemu uzyska sie 325 ml spirytusu o mocy ok. 70ż.
2. Orzechy oplukac, pokroic nierdzewnym nozem na drobne kawalki, wrzucic je do
gasiorka o pojemnosci 1,5 l, nastepnie zalac rozcienczonym spirytusem. Gasiorek szczelnie zakorkowac. Macerowac 4-6 tygodni, mieszajac 2-3 razy w tygodniu. Po zakonczeniu maceracji zaprawe przelac do butelki i odstawic do
lezakowania na 2-3 miesiace.
3. Rozpuscic cukier w 2 lyzkach przegotowanej wody, dodac do niego zaprawe i po
zmieszaniu dolac wodke, nastepnie odstawic do lezakowania na 3-4 miesiace.
- Orzechowka znana jest ze swoich wlasciwosci leczniczych. Podobnie jak inne
owocowe, powinna byc przygotowywana latem, gdy zielone orzechy wloskie sa
jeszcze dosc miekkie i mozna je kroic. Jesli chce sie uzyskac ciemnobrazowa
barwe orzechowki, nalezy do zestawu dodac 4 ml karmelu.
zdrowia zycze kumik
Użytkownik kumik napisał w wiadomości:
> Użytkownik kundzia napisał w wiadomości:
> > Może ktoś zna przepisy na nalewki ziołowe typu orzechówka lub winko
> aloesowe,
> > albo konfitury z owoców leśnych lub inne specjały domowej roboty i leśnych
> > zbiorów ?
> > Ja polecam herbatkę z owoców jarzębiny i czarnego bzu. Owoce zmielić w
> młynku
> > do kawy i parzyć jak kawę.
> > Od 1- 2 łyżeczki na szklankę i parzyć jak kawę z cytryną 2 razy dziennie,
> > działa odtruwająco i reguluje przemianę materii.Właśnie piję bardzo
> smaczna.
> > Przepis znalazłam w starej książce o ziołach pani Agaty.
>
> Orzechowka
> Zestaw na 1 litr wodki o mocy 40-42ż.
> 300 ml zaprawy orzechowej,
> 650 ml wodki czystej o mocy 40ż,
> 45 g cukru.
> Zaprawa orzechowa:
> 150 g orzechow wloskich (niedojrzalych, zielonych),
> 325 ml spirytusu o mocy 70ż.
>
> 1. Sporzadzic zaprawe: 240 ml spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc 95 ml wody,
> dzieki czemu uzyska sie 325 ml spirytusu o mocy ok. 70ż.
> 2. Orzechy oplukac, pokroic nierdzewnym nozem na drobne kawalki, wrzucic je
> do
> gasiorka o pojemnosci 1,5 l, nastepnie zalac rozcienczonym spirytusem.
> Gasiorek szczelnie zakorkowac. Macerowac 4-6 tygodni, mieszajac 2-3 razy w
> tygodniu. Po zakonczeniu maceracji zaprawe przelac do butelki i odstawic do
> lezakowania na 2-3 miesiace.
> 3. Rozpuscic cukier w 2 lyzkach przegotowanej wody, dodac do niego zaprawe i
> po
> zmieszaniu dolac wodke, nastepnie odstawic do lezakowania na 3-4 miesiace.
> - Orzechowka znana jest ze swoich wlasciwosci leczniczych. Podobnie jak inne
> owocowe, powinna byc przygotowywana latem, gdy zielone orzechy wloskie sa
> jeszcze dosc miekkie i mozna je kroic. Jesli chce sie uzyskac ciemnobrazowa
> barwe orzechowki, nalezy do zestawu dodac 4 ml karmelu.
>
> zdrowia zycze kumik
dziękuję bardzo za przepis w lecie na pewno go zastosuję
pozdrawiam
kundzia
Użytkownik kundzia napisał w wiadomości:
> Użytkownik kumik napisał w wiadomości:
> > Użytkownik kundzia napisał w wiadomości:
> > > Może ktoś zna przepisy na nalewki ziołowe typu orzechówka lub winko
> > aloesowe,
> > > albo konfitury z owoców leśnych lub inne specjały domowej roboty i
> leśnych
> > > zbiorów ?
> > > Ja polecam herbatkę z owoców jarzębiny i czarnego bzu. Owoce zmielić w
> > młynku
> > > do kawy i parzyć jak kawę.
> > > Od 1- 2 łyżeczki na szklankę i parzyć jak kawę z cytryną 2 razy
> dziennie,
> > > działa odtruwająco i reguluje przemianę materii.Właśnie piję bardzo
> > smaczna.
> > > Przepis znalazłam w starej książce o ziołach pani Agaty.
> >
> > Orzechowka
> > Zestaw na 1 litr wodki o mocy 40-42ż.
> > 300 ml zaprawy orzechowej,
> > 650 ml wodki czystej o mocy 40ż,
> > 45 g cukru.
> > Zaprawa orzechowa:
> > 150 g orzechow wloskich (niedojrzalych, zielonych),
> > 325 ml spirytusu o mocy 70ż.
> >
> > 1. Sporzadzic zaprawe: 240 ml spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc 95 ml wody,
> > dzieki czemu uzyska sie 325 ml spirytusu o mocy ok. 70ż.
> > 2. Orzechy oplukac, pokroic nierdzewnym nozem na drobne kawalki, wrzucic
> je
> > do
> > gasiorka o pojemnosci 1,5 l, nastepnie zalac rozcienczonym spirytusem.
> > Gasiorek szczelnie zakorkowac. Macerowac 4-6 tygodni, mieszajac 2-3 razy w
> > tygodniu. Po zakonczeniu maceracji zaprawe przelac do butelki i odstawic
> do
> > lezakowania na 2-3 miesiace.
> > 3. Rozpuscic cukier w 2 lyzkach przegotowanej wody, dodac do niego zaprawe
> i
> > po
> > zmieszaniu dolac wodke, nastepnie odstawic do lezakowania na 3-4 miesiace.
> > - Orzechowka znana jest ze swoich wlasciwosci leczniczych. Podobnie jak
> inne
> > owocowe, powinna byc przygotowywana latem, gdy zielone orzechy wloskie sa
> > jeszcze dosc miekkie i mozna je kroic. Jesli chce sie uzyskac
> ciemnobrazowa
> > barwe orzechowki, nalezy do zestawu dodac 4 ml karmelu.
> >
> > zdrowia zycze kumik
> dziękuję bardzo za przepis w lecie na pewno go zastosuję
> pozdrawiam
> kundzia
kundzia a gyby tak orzechowke skosztowac pod drzewkiem, takze orzechem. Nie masz pojecia jak smakuje w jego cieniu? pozdro, kumik
A tu podac nie mozesz tych przepisow???
W moich przepisach tutaj jest jeden.
:)
Bagarmosen - ja przepraszam, że się czepiam formalnie ale to o czym piszesz powyżej nie jest nalewką, pomijam już fakt, że do nalewek nie stosuje sie soku tylko całe owoce lub zioła to przede wszystkim potrzebny do ich zrobienia jest alkohol.
Też robię orzechówkę, dereniówkę no i przetwory na bazie pigwy. W zeszłym roku odkryłam nalewkę z cytryńca chińskiego / owoc pięciu smaków / . Smaczna, ładna / landrynkowy czerwony kolor / i do tego cytryniec porównywalny jest z żeńszeniem lub mandragorą . Uwaga nie mogą jej próbować nadciśnieniowcy. Bardzo lecznicza - działa też jak viagra - stąd ten zakaz dla nsdciśnieniowców. Nie mogę się podzielić przepisem , gdyż zrobiłam ją na wyczucie . Owoce zasypałam cukrem jak w przypadku wiśni , a po ściągnięciu soku połączyłam go ze spirytusem. Po jakimś czasie ściągnęłam nalewkę jak wino z gąsiora - na dole naczynia wytrącił sie koloidalny osad. Mój małżonek eksperymentował z liśćmi, pędami i korzeniami cytryńca , ale jego nalewka już nie jest taka "pokazowa" -buro-zielona - i czort wie co w niej siedzi .