Poszukuje przepisu na fondue. Slyszlam ze jest to bardzo smaczne i dosc wykwintne. Czy ktos zna moze taki przepis i moglby sie nim ze mna podzielic? Bede wdzieczna
Użytkownik eternity22 napisał w wiadomości:
> Poszukuje przepisu na fondue. Slyszlam ze jest to bardzo smaczne i dosc
> wykwintne. Czy ktos zna moze taki przepis i moglby sie nim ze mna podzielic?
> Bede wdzieczna
Fondue normandzkie
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.
400 g sera cammembert, pont-l'eveque, livarot lub trapistow,
300 ml mleka,
100 ml smietanki 30%,
50 ml calvadosu,
2 szalotki,
1 lyzka masla,
1 bulka pszenna.
1. Szalotke obrac, drobno posiekac, wlozyc na stopione na patelni maslo i lekko
podsmazyc nie rumieniac. Ser pokroic na niewielkie kawalki.
2. W specjalnym kociolku lub kamionkowym zaroodpornym naczyniu zagotowac mleko. Dodawac porcjami ser i stale mieszac, by stopil sie na wolnym ogniu.
Gdy powstanie gladka masa, wlac smietanke i odstawic z ognia. Tuz przed podaniem dodac calvados i wymieszac z przesmazonymi szalotkami.
3. Podawac na stol w tym samym naczyniu ustawionym na maszynce lub specjalnym
podgrzewaczu, tak by masa serowa stale lekko wrzala.
4. Bulke ze skorka pokroic w kostke o boku 2 cm i postawic obok w koszyczku.
Nadziewac kawalki bulki na widelec o dlugim trzonku i maczac w fondue.
Fondue szwajcarskie
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
400 g sera gruyere, appenzell, comte, friborg lub beaufort,
400 ml bialego wytrawnego wina,
50 ml kirszu lub wytrawnej wisniowki,
1 starta galka muszkatolowa,
pieprz,
1 bulka pszenna.
1. Ser zetrzec na tarce o duzych otworach.
2. W specjalnym kociolku lub kamionkowym zaroodpornym naczyniu rozgrzac wino.
Wsypywac do niego stopniowo utarty ser, stale mieszajac, az powstanie gesta,
jednolita masa.
3. Przyprawic fondue pieprzem i galka muszkatolowa, wlac kieliszek kirszu.
4. Naczynie z goracym fondue przeniesc na stol, stawiajac na specjalnym podgrzewaczu lub postumencie, pod ktory podstawia sie maszynke spirytusowa lub
duza swiece. Chodzi o to, my masa serowa stale lekko wrzala.
5. Bulka razem ze skorka pokroic w kostke o boku 2 cm. Nadziewac kawalki bulki
na specjalny widelec o dlugim trzonku lub na szpadke i maczac w fondue.
6. Fondue mozna zagescic w czasie gotowania dodatkowo 1 lyzeczka maki kartoflanej i przyprawic sokiem z cytryny. Zapobiega ona zwarzeniu sie fondue.
- Oprocz serow twardych mozna tez uzywac serow miekkich z porostem plesni.
Jeszcze inny smak uzyskuje sie, dodajac do masy serowej 10-25% sera o bardzo
intensywnym zapachu, np. parmezanu. Potrawa bardzo popularna w Szwajcarii.
Fondue włoska paisano
45 dag sera szwajcarskiego,
ząbek czosnku,
szklanka wytrawnego białego wina,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
łyżeczka oregano,
sól, pieprz,
2 łyżki wódki wyborowej,
kostki czerstwej bułki paryskiej lub bagietki
Kamionkę natrzeć czosnkiem (lub czosnek rozetrzeć i dodać do sera). Kamionkę wstawić do garnka z wrzącą wodą. Wlać wino, podgrzewać, aż zacznie mrugać, dodać ser, ciągle mieszając podgrzewać aż składniki się półączą. Mąkę ziemniaczana rozprowadzić dwiema łyżkami wody, wlać do wina mieszając je, przyprawić oregano, solą i pieprzem wlać wódkę. Podawać kamionkę w garnku z wodą. Nakłuwać kostki pieczywa, zanurzać w fondue.
Miesozerca poleca foundee miesne, gdzie do gara sie wlewa olej opo prostu a na tym oleju smazy na widelczykach kawalki miesa (wg mnie piers kurczaka jest bezkonkurencyjna). no i do takiego mieska- obowiazkowa ilosc roznorakich sosow.
TO JEST TO!!!!
Marinik masz rację, to fondi mięsne jest rewelacja. Nauczył mnie tego kolega kucharz. Super pomysł na posiadówkę ze znajomymi, zamiast robić niewiadomo ile jedzenia, robi sie surówkę najlepiej z pekińskiej, dużo różnych sosów i zamarynowana pierś z kurczaczka, którą się smaży w fondi. Człowiek nie czuje się obżarty a je cały czas ;-). Pozdrawiam. Ewa
Poszukuje przepisu na fondue. Slyszlam ze jest to bardzo smaczne i dosc wykwintne. Czy ktos zna moze taki przepis i moglby sie nim ze mna podzielic? Bede wdzieczna
Użytkownik eternity22 napisał w wiadomości:
> Poszukuje przepisu na fondue. Slyszlam ze jest to bardzo smaczne i dosc
> wykwintne. Czy ktos zna moze taki przepis i moglby sie nim ze mna podzielic?
> Bede wdzieczna
Fondue normandzkie
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.
400 g sera cammembert, pont-l'eveque, livarot lub trapistow,
300 ml mleka,
100 ml smietanki 30%,
50 ml calvadosu,
2 szalotki,
1 lyzka masla,
1 bulka pszenna.
1. Szalotke obrac, drobno posiekac, wlozyc na stopione na patelni maslo i lekko
podsmazyc nie rumieniac. Ser pokroic na niewielkie kawalki.
2. W specjalnym kociolku lub kamionkowym zaroodpornym naczyniu zagotowac mleko. Dodawac porcjami ser i stale mieszac, by stopil sie na wolnym ogniu.
Gdy powstanie gladka masa, wlac smietanke i odstawic z ognia. Tuz przed podaniem dodac calvados i wymieszac z przesmazonymi szalotkami.
3. Podawac na stol w tym samym naczyniu ustawionym na maszynce lub specjalnym
podgrzewaczu, tak by masa serowa stale lekko wrzala.
4. Bulke ze skorka pokroic w kostke o boku 2 cm i postawic obok w koszyczku.
Nadziewac kawalki bulki na widelec o dlugim trzonku i maczac w fondue.
Fondue szwajcarskie
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
400 g sera gruyere, appenzell, comte, friborg lub beaufort,
400 ml bialego wytrawnego wina,
50 ml kirszu lub wytrawnej wisniowki,
1 starta galka muszkatolowa,
pieprz,
1 bulka pszenna.
1. Ser zetrzec na tarce o duzych otworach.
2. W specjalnym kociolku lub kamionkowym zaroodpornym naczyniu rozgrzac wino.
Wsypywac do niego stopniowo utarty ser, stale mieszajac, az powstanie gesta,
jednolita masa.
3. Przyprawic fondue pieprzem i galka muszkatolowa, wlac kieliszek kirszu.
4. Naczynie z goracym fondue przeniesc na stol, stawiajac na specjalnym podgrzewaczu lub postumencie, pod ktory podstawia sie maszynke spirytusowa lub
duza swiece. Chodzi o to, my masa serowa stale lekko wrzala.
5. Bulka razem ze skorka pokroic w kostke o boku 2 cm. Nadziewac kawalki bulki
na specjalny widelec o dlugim trzonku lub na szpadke i maczac w fondue.
6. Fondue mozna zagescic w czasie gotowania dodatkowo 1 lyzeczka maki kartoflanej i przyprawic sokiem z cytryny. Zapobiega ona zwarzeniu sie fondue.
- Oprocz serow twardych mozna tez uzywac serow miekkich z porostem plesni.
Jeszcze inny smak uzyskuje sie, dodajac do masy serowej 10-25% sera o bardzo
intensywnym zapachu, np. parmezanu. Potrawa bardzo popularna w Szwajcarii.
Fondue włoska paisano
45 dag sera szwajcarskiego,
ząbek czosnku,
szklanka wytrawnego białego wina,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
łyżeczka oregano,
sól, pieprz,
2 łyżki wódki wyborowej,
kostki czerstwej bułki paryskiej lub bagietki
Kamionkę natrzeć czosnkiem (lub czosnek rozetrzeć i dodać do sera). Kamionkę wstawić do garnka z wrzącą wodą. Wlać wino, podgrzewać, aż zacznie mrugać, dodać ser, ciągle mieszając podgrzewać aż składniki się półączą. Mąkę ziemniaczana rozprowadzić dwiema łyżkami wody, wlać do wina mieszając je, przyprawić oregano, solą i pieprzem wlać wódkę. Podawać kamionkę w garnku z wodą. Nakłuwać kostki pieczywa, zanurzać w fondue.
Pozdrawiam :)
Miesozerca poleca foundee miesne, gdzie do gara sie wlewa olej opo prostu a na tym oleju smazy na widelczykach kawalki miesa (wg mnie piers kurczaka jest bezkonkurencyjna). no i do takiego mieska- obowiazkowa ilosc roznorakich sosow.
TO JEST TO!!!!
Marinik masz rację, to fondi mięsne jest rewelacja. Nauczył mnie tego kolega kucharz. Super pomysł na posiadówkę ze znajomymi, zamiast robić niewiadomo ile jedzenia, robi sie surówkę najlepiej z pekińskiej, dużo różnych sosów i zamarynowana pierś z kurczaczka, którą się smaży w fondi. Człowiek nie czuje się obżarty a je cały czas ;-).
Pozdrawiam.
Ewa
Można też kupić gotową "masę" serową do fondue w każdym wiekszym sklepie. Jest pakowana próżniowo a następnie w kartonik. Bardzo smaczna - polecam.