Forum

Kuchenne porady

Jak zrobić rosyjskie cziburiki?

  • Autor: Majka-2 Data: 2004-03-27 22:04:06

    Kiedy byłam na Kaukazie jadłam tamtejsze pierogi z podwujnego ciasta z nadzieniem. Po rosyjsku nazywały sie cziburiki. Nie wiem jak by to można nazwać po polsku.
    Nie przyszło mi do głowy zeby wziąść przepis i od powrotu do kraju bezskutecznie go poszukuję. Czy ktoś może wie jak je zrobić?

  • Autor: malwis19 Data: 2004-03-28 14:59:21

    Użytkownik Majka-2 napisał w wiadomości:
    > Kiedy byłam na Kaukazie jadłam tamtejsze pierogi z podwujnego ciasta z
    > nadzieniem. Po rosyjsku nazywały sie cziburiki. Nie wiem jak by to można
    > nazwać po polsku.
    > Nie przyszło mi do głowy zeby wziąść przepis i od powrotu do kraju
    > bezskutecznie go poszukuję. Czy ktoś może wie jak je zrobić?


    Hej,Majka!
    znalazłam taki przepis,może to ten,którego szukałaś:

    CZEBUREKI:

    1/2 kg mąki,
    3 dag drożdży,
    1 jajko,
    sól,
    trochę ciepłego mleka i wody

    Farsz:
    1/2 kg baraniny,
    2 cebule,
    3-4 ząbki czosnku,
    sól, pieprz,
    tłuszcz do smażenia

    Z podanych składników zagnieść niezbyt twarde ciasto drożdżowe, pozostawić w ciepłe do wyrośnięcia. Mięso oczyścić dokładnie z żyłek i tłuszczu, posiekać, dodać posiekaną cebulę, czosnek, przyprawy, wlać trochę wody, wyrobić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 1/2 cm, wycisnąć spodkiem duże krążki nakładać farsz i dokładnie zalepiać. Kłaść do rondla na mocno rozgrzany tłuszcz i smażyć jak pączki z obu stron ok. 15 min. Podawać z jarzynami.
    Miłego gotowania(smażenia)

  • Autor: Malutka Data: 2005-01-29 08:33:49

    po pierwsze do ciasta czubiriaków nie powinno dodawać się drożdży,chyba że jest nowy sposób na to ciasto,no ale.....:))).Czubiriaki robi się z ciasta takiego jak na zwykłe pierogi. A co do farszu;nie wielki kawałek słoniny,z 10 dag wołowiny,10dag wieprzowiny,10dag dziczyzny,z 5-6 dag ugotowanego ryżu,troszkę wody(2-3 łyżki),natkę pietruszki,czosnek i oczywiście przyprawy.Mięso mielimy ,następnie dodajemy zmiażdżony czosnek pokrojona drobniutko natkę,ugotowany ryż i dodajemy wody,przyprawy.I to jest cały farsz do prawdziwych cziburiaków.
    Pozdrawiam Iwcia

  • Autor: Sweetya Data: 2005-03-18 16:32:52

    Użytkownik Malutka napisał w wiadomości:
    > po pierwsze do ciasta czubiriaków nie powinno dodawać się drożdży,chyba że
    > jest nowy sposób na to ciasto,no ale.....:))).Czubiriaki robi się z ciasta
    > takiego jak na zwykłe pierogi. A co do farszu;nie wielki kawałek słoniny,z 10
    > dag wołowiny,10dag wieprzowiny,10dag dziczyzny,z 5-6 dag ugotowanego
    > ryżu,troszkę wody(2-3 łyżki),natkę pietruszki,czosnek i oczywiście
    > przyprawy.Mięso mielimy ,następnie dodajemy zmiażdżony czosnek pokrojona
    > drobniutko natkę,ugotowany ryż i dodajemy wody,przyprawy.I to jest cały farsz
    > do prawdziwych cziburiaków.
    > Pozdrawiam Iwcia

  • Autor: Sweetya Data: 2005-03-18 16:33:08

    Użytkownik Sweetya napisał w wiadomości:
    > Użytkownik Malutka napisał w wiadomości:
    > > po pierwsze do ciasta czubiriaków nie powinno dodawać się drożdży,chyba że
    > > jest nowy sposób na to ciasto,no ale.....:))).Czubiriaki robi się z ciasta
    > > takiego jak na zwykłe pierogi. A co do farszu;nie wielki kawałek słoniny,z
    > 10
    > > dag wołowiny,10dag wieprzowiny,10dag dziczyzny,z 5-6 dag ugotowanego
    > > ryżu,troszkę wody(2-3 łyżki),natkę pietruszki,czosnek i oczywiście
    > > przyprawy.Mięso mielimy ,następnie dodajemy zmiażdżony czosnek pokrojona
    > > drobniutko natkę,ugotowany ryż i dodajemy wody,przyprawy.I to jest cały
    > farsz
    > > do prawdziwych cziburiaków.
    > > Pozdrawiam Iwcia
    >

  • Autor: manutd Data: 2004-11-27 12:18:31

    wejdz na strone www.kuchniaonline.pl w oknie wyszukaj wpisz słowo czebureki

Przejdź do pełnej wersji serwisu