Kiedy byłam na Kaukazie jadłam tamtejsze pierogi z podwujnego ciasta z nadzieniem. Po rosyjsku nazywały sie cziburiki. Nie wiem jak by to można nazwać po polsku.
Nie przyszło mi do głowy zeby wziąść przepis i od powrotu do kraju bezskutecznie go poszukuję. Czy ktoś może wie jak je zrobić?
Użytkownik Majka-2 napisał w wiadomości:
> Kiedy byłam na Kaukazie jadłam tamtejsze pierogi z podwujnego ciasta z
> nadzieniem. Po rosyjsku nazywały sie cziburiki. Nie wiem jak by to można
> nazwać po polsku.
> Nie przyszło mi do głowy zeby wziąść przepis i od powrotu do kraju
> bezskutecznie go poszukuję. Czy ktoś może wie jak je zrobić?
Hej,Majka!
znalazłam taki przepis,może to ten,którego szukałaś:
CZEBUREKI:
1/2 kg mąki,
3 dag drożdży,
1 jajko,
sól,
trochę ciepłego mleka i wody
Farsz:
1/2 kg baraniny,
2 cebule,
3-4 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
tłuszcz do smażenia
Z podanych składników zagnieść niezbyt twarde ciasto drożdżowe, pozostawić w ciepłe do wyrośnięcia. Mięso oczyścić dokładnie z żyłek i tłuszczu, posiekać, dodać posiekaną cebulę, czosnek, przyprawy, wlać trochę wody, wyrobić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 1/2 cm, wycisnąć spodkiem duże krążki nakładać farsz i dokładnie zalepiać. Kłaść do rondla na mocno rozgrzany tłuszcz i smażyć jak pączki z obu stron ok. 15 min. Podawać z jarzynami.
Miłego gotowania(smażenia)
po pierwsze do ciasta czubiriaków nie powinno dodawać się drożdży,chyba że jest nowy sposób na to ciasto,no ale.....:))).Czubiriaki robi się z ciasta takiego jak na zwykłe pierogi. A co do farszu;nie wielki kawałek słoniny,z 10 dag wołowiny,10dag wieprzowiny,10dag dziczyzny,z 5-6 dag ugotowanego ryżu,troszkę wody(2-3 łyżki),natkę pietruszki,czosnek i oczywiście przyprawy.Mięso mielimy ,następnie dodajemy zmiażdżony czosnek pokrojona drobniutko natkę,ugotowany ryż i dodajemy wody,przyprawy.I to jest cały farsz do prawdziwych cziburiaków.
Pozdrawiam Iwcia
Użytkownik Malutka napisał w wiadomości:
> po pierwsze do ciasta czubiriaków nie powinno dodawać się drożdży,chyba że
> jest nowy sposób na to ciasto,no ale.....:))).Czubiriaki robi się z ciasta
> takiego jak na zwykłe pierogi. A co do farszu;nie wielki kawałek słoniny,z 10
> dag wołowiny,10dag wieprzowiny,10dag dziczyzny,z 5-6 dag ugotowanego
> ryżu,troszkę wody(2-3 łyżki),natkę pietruszki,czosnek i oczywiście
> przyprawy.Mięso mielimy ,następnie dodajemy zmiażdżony czosnek pokrojona
> drobniutko natkę,ugotowany ryż i dodajemy wody,przyprawy.I to jest cały farsz
> do prawdziwych cziburiaków.
> Pozdrawiam Iwcia
Użytkownik Sweetya napisał w wiadomości:
> Użytkownik Malutka napisał w wiadomości:
> > po pierwsze do ciasta czubiriaków nie powinno dodawać się drożdży,chyba że
> > jest nowy sposób na to ciasto,no ale.....:))).Czubiriaki robi się z ciasta
> > takiego jak na zwykłe pierogi. A co do farszu;nie wielki kawałek słoniny,z
> 10
> > dag wołowiny,10dag wieprzowiny,10dag dziczyzny,z 5-6 dag ugotowanego
> > ryżu,troszkę wody(2-3 łyżki),natkę pietruszki,czosnek i oczywiście
> > przyprawy.Mięso mielimy ,następnie dodajemy zmiażdżony czosnek pokrojona
> > drobniutko natkę,ugotowany ryż i dodajemy wody,przyprawy.I to jest cały
> farsz
> > do prawdziwych cziburiaków.
> > Pozdrawiam Iwcia
>
Kiedy byłam na Kaukazie jadłam tamtejsze pierogi z podwujnego ciasta z nadzieniem. Po rosyjsku nazywały sie cziburiki. Nie wiem jak by to można nazwać po polsku.
Nie przyszło mi do głowy zeby wziąść przepis i od powrotu do kraju bezskutecznie go poszukuję. Czy ktoś może wie jak je zrobić?
Użytkownik Majka-2 napisał w wiadomości:
> Kiedy byłam na Kaukazie jadłam tamtejsze pierogi z podwujnego ciasta z
> nadzieniem. Po rosyjsku nazywały sie cziburiki. Nie wiem jak by to można
> nazwać po polsku.
> Nie przyszło mi do głowy zeby wziąść przepis i od powrotu do kraju
> bezskutecznie go poszukuję. Czy ktoś może wie jak je zrobić?
Hej,Majka!
znalazłam taki przepis,może to ten,którego szukałaś:
CZEBUREKI:
1/2 kg mąki,
3 dag drożdży,
1 jajko,
sól,
trochę ciepłego mleka i wody
Farsz:
1/2 kg baraniny,
2 cebule,
3-4 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
tłuszcz do smażenia
Z podanych składników zagnieść niezbyt twarde ciasto drożdżowe, pozostawić w ciepłe do wyrośnięcia. Mięso oczyścić dokładnie z żyłek i tłuszczu, posiekać, dodać posiekaną cebulę, czosnek, przyprawy, wlać trochę wody, wyrobić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 1/2 cm, wycisnąć spodkiem duże krążki nakładać farsz i dokładnie zalepiać. Kłaść do rondla na mocno rozgrzany tłuszcz i smażyć jak pączki z obu stron ok. 15 min. Podawać z jarzynami.
Miłego gotowania(smażenia)
po pierwsze do ciasta czubiriaków nie powinno dodawać się drożdży,chyba że jest nowy sposób na to ciasto,no ale.....:))).Czubiriaki robi się z ciasta takiego jak na zwykłe pierogi. A co do farszu;nie wielki kawałek słoniny,z 10 dag wołowiny,10dag wieprzowiny,10dag dziczyzny,z 5-6 dag ugotowanego ryżu,troszkę wody(2-3 łyżki),natkę pietruszki,czosnek i oczywiście przyprawy.Mięso mielimy ,następnie dodajemy zmiażdżony czosnek pokrojona drobniutko natkę,ugotowany ryż i dodajemy wody,przyprawy.I to jest cały farsz do prawdziwych cziburiaków.
Pozdrawiam Iwcia
Użytkownik Malutka napisał w wiadomości:
> po pierwsze do ciasta czubiriaków nie powinno dodawać się drożdży,chyba że
> jest nowy sposób na to ciasto,no ale.....:))).Czubiriaki robi się z ciasta
> takiego jak na zwykłe pierogi. A co do farszu;nie wielki kawałek słoniny,z 10
> dag wołowiny,10dag wieprzowiny,10dag dziczyzny,z 5-6 dag ugotowanego
> ryżu,troszkę wody(2-3 łyżki),natkę pietruszki,czosnek i oczywiście
> przyprawy.Mięso mielimy ,następnie dodajemy zmiażdżony czosnek pokrojona
> drobniutko natkę,ugotowany ryż i dodajemy wody,przyprawy.I to jest cały farsz
> do prawdziwych cziburiaków.
> Pozdrawiam Iwcia
Użytkownik Sweetya napisał w wiadomości:
> Użytkownik Malutka napisał w wiadomości:
> > po pierwsze do ciasta czubiriaków nie powinno dodawać się drożdży,chyba że
> > jest nowy sposób na to ciasto,no ale.....:))).Czubiriaki robi się z ciasta
> > takiego jak na zwykłe pierogi. A co do farszu;nie wielki kawałek słoniny,z
> 10
> > dag wołowiny,10dag wieprzowiny,10dag dziczyzny,z 5-6 dag ugotowanego
> > ryżu,troszkę wody(2-3 łyżki),natkę pietruszki,czosnek i oczywiście
> > przyprawy.Mięso mielimy ,następnie dodajemy zmiażdżony czosnek pokrojona
> > drobniutko natkę,ugotowany ryż i dodajemy wody,przyprawy.I to jest cały
> farsz
> > do prawdziwych cziburiaków.
> > Pozdrawiam Iwcia
>
wejdz na strone www.kuchniaonline.pl w oknie wyszukaj wpisz słowo czebureki