Użytkownik wienia napisał w wiadomości:
> Kochani!mam prośbe , wiem ,że w domach sa różne "smaczne przepisy na pasztety
> .Podajcie jakieś .Potrzebuje na święta wielkanocne.Wienia
Wienia,zajrzyj na strone :
http://www.kuchnia.bytow.pl/szukaj.php
tam jest mnóstwo przepisów na pasztety,napewno któryć będzie ci odpowiadał.
Prosty, delikatny i pyszny :
1 średni kurczak ok. 1,5 kg
25 dag pieczarek
Cebula
1 pudełko masła roślinnego (25 dag)
Bułka (1/2 francuza - batonu)
Przyprawy
2 jajka
Rozpuścić i rozgrzać w rondlu masło, włożyć kurczaka pokrojonego na kawałki (żeby się zmieścił), dodać obraną cebulę (1-2 zależy jakie duże), dodać obrane pieczarki w całości, listek bobkowy, ziele angielskie, pieprz nie mielony, vegetę i dusić do miękkości (ok. 1 godziny). Przestudzić, przecedzić, wyrzucić kości z kurczaka, resztę wszystko zmielić (wszystko! czyli mięso z kurczaka razem ze skórką i wszystkim co miękkie, pieczarkami, cebulą). Bułkę suchą namoczyć w pozostałym tłuszczu, też zmielić, dodać surowe jaja, doprawić do smaku, wymieszać dokładnie. Piec w podłużnej formie (keksówka) ok. 40 minut w 180 stopniach. Formę wykładam folią aluminiową, żeby łatwiej potem wyjąć. Przepis mam od koleżanki z pracy.
Wesołych Świąt i smacznego pasztetu.IK.
Użytkownik wienia napisał w wiadomości: > Kochani!mam prośbe , wiem ,że w domach sa różne "smaczne przepisy na pasztety > .Podajcie jakieś .Potrzebuje na święta wielkanocne.Wienia witaj wieniu -- pewnie mnie zabijesz wielkanoc dawno minela a ja wpadam z przepisem ale moze przyda sie "na zas" pozdrawiam magda m 1/2kgpregi wolowej 1/2kg miesa z ud indyczych(bez kosci) 1/2kgwieprzowiny(biodrowka,lopatka) 1/2kgpogardla,pachwiny lub sloniny 20dkg watrobki(drobiowa,wieprzowa)uwazac trzeba czy w drobiowej nie jest rozlana zolc(zielony kolor i potwornir gorzka) garsc(spora suszonych grzybow najlepsze sa borowiki ale moga byc inne wloszczyzna bez kapusty cebula pieprz ziele angielski(2szt)sol galka muszkatulowa 1 szt,5-6 jaj, miesa z grzybami i jarzynami osolone (z pieprzem i zielem)ugotowacdo miekkosci,najlepiej w szybkowarze az bedzie sie"rozlazic" watrobke osobna chwilke sparzyc
po ugotowaniu zemlec z grzybami ale bez jarzyn 2 razy drugi raz z sitkiem pasztetowym lub zmiksowac bdokladnie w malakserze
dodac cale jaja,sol,pieprz do smaku oraz galke (ja daje duzo)1szt dolac wywar do konsystencji smietany(ma byc dosyc rzadkie)dobrze wymieszac. masa powinna byc "ciut za slona i za pieprzna ale bez przesady,wylozyc do foremek jednorazowych keksowych ,posmarowanych smalcem i wysypanych bulka tarta,postukac foremkami aby mieso sie ulozylo, piec okolo3 godz w piekarniku w temp.175-180 oC sprawdzic patyczkiem jak ciasto zostawic do ostygniecia.
Kochani!mam prośbe , wiem ,że w domach sa różne "smaczne przepisy na pasztety .Podajcie jakieś .Potrzebuje na święta wielkanocne.Wienia
Wienia,zajrzyj na strone :
http://www.kuchnia.bytow.pl/szukaj.php
tam jest mnóstwo przepisów na pasztety,napewno któryć będzie ci odpowiadał.
Prosty, delikatny i pyszny :
1 średni kurczak ok. 1,5 kg
25 dag pieczarek
Cebula
1 pudełko masła roślinnego (25 dag)
Bułka (1/2 francuza - batonu)
Przyprawy
2 jajka
Rozpuścić i rozgrzać w rondlu masło, włożyć kurczaka pokrojonego na kawałki (żeby się zmieścił), dodać obraną cebulę (1-2 zależy jakie duże), dodać obrane pieczarki w całości, listek bobkowy, ziele angielskie, pieprz nie mielony, vegetę i dusić do miękkości (ok. 1 godziny). Przestudzić, przecedzić, wyrzucić kości z kurczaka, resztę wszystko zmielić (wszystko! czyli mięso z kurczaka razem ze skórką i wszystkim co miękkie, pieczarkami, cebulą). Bułkę suchą namoczyć w pozostałym tłuszczu, też zmielić, dodać surowe jaja, doprawić do smaku, wymieszać dokładnie. Piec w podłużnej formie (keksówka) ok. 40 minut w 180 stopniach. Formę wykładam folią aluminiową, żeby łatwiej potem wyjąć. Przepis mam od koleżanki z pracy.
Wesołych Świąt i smacznego pasztetu.IK.
witaj wieniu
--
pewnie mnie zabijesz wielkanoc dawno minela a ja wpadam z przepisem ale moze przyda sie "na zas"
pozdrawiam magda m
1/2kgpregi wolowej
1/2kg miesa z ud indyczych(bez kosci)
1/2kgwieprzowiny(biodrowka,lopatka)
1/2kgpogardla,pachwiny lub sloniny
20dkg watrobki(drobiowa,wieprzowa)uwazac trzeba czy w drobiowej nie jest rozlana zolc(zielony kolor i potwornir gorzka)
garsc(spora suszonych grzybow najlepsze sa borowiki ale moga byc inne
wloszczyzna bez kapusty
cebula
pieprz
ziele angielski(2szt)sol galka muszkatulowa 1 szt,5-6 jaj,
miesa z grzybami i jarzynami osolone (z pieprzem i zielem)ugotowacdo miekkosci,najlepiej w szybkowarze az bedzie sie"rozlazic" watrobke osobna chwilke sparzyc
po ugotowaniu zemlec z grzybami ale bez jarzyn 2 razy drugi raz z sitkiem pasztetowym lub zmiksowac bdokladnie w malakserze
dodac cale jaja,sol,pieprz do smaku oraz galke (ja daje duzo)1szt dolac wywar do konsystencji smietany(ma byc dosyc rzadkie)dobrze wymieszac.
masa powinna byc "ciut za slona i za pieprzna ale bez przesady,wylozyc do foremek jednorazowych keksowych ,posmarowanych smalcem i wysypanych bulka tarta,postukac foremkami aby mieso sie ulozylo,
piec okolo3 godz w piekarniku w temp.175-180 oC
sprawdzic patyczkiem jak ciasto
zostawic do ostygniecia.
smacznego magda m