Forum

Kuchenne porady

Proszę podzielcie się ze mna przepisem na wspaniały PASZTET

  • Autor: wienia Data: 2004-03-29 15:26:25

    Kochani!mam prośbe , wiem ,że w domach sa różne "smaczne przepisy na pasztety .Podajcie jakieś .Potrzebuje na święta wielkanocne.Wienia

  • Autor: malwis19 Data: 2004-03-29 18:05:09

    Użytkownik wienia napisał w wiadomości:
    > Kochani!mam prośbe , wiem ,że w domach sa różne "smaczne przepisy na pasztety
    > .Podajcie jakieś .Potrzebuje na święta wielkanocne.Wienia

    Wienia,zajrzyj na strone :
    http://www.kuchnia.bytow.pl/szukaj.php
    tam jest mnóstwo przepisów na pasztety,napewno któryć będzie ci odpowiadał.

  • Autor: IK Data: 2004-04-01 07:50:44

    Użytkownik wienia napisał w wiadomości:
    > Kochani!mam prośbe , wiem ,że w domach sa różne "smaczne przepisy na pasztety
    > .Podajcie jakieś .Potrzebuje na święta wielkanocne.Wienia

    Prosty, delikatny i pyszny :
    1 średni kurczak ok. 1,5 kg
    25 dag pieczarek
    Cebula
    1 pudełko masła roślinnego (25 dag)
    Bułka (1/2 francuza - batonu)
    Przyprawy
    2 jajka
    Rozpuścić i rozgrzać w rondlu masło, włożyć kurczaka pokrojonego na kawałki (żeby się zmieścił), dodać obraną cebulę (1-2 zależy jakie duże), dodać obrane pieczarki w całości, listek bobkowy, ziele angielskie, pieprz nie mielony, vegetę i dusić do miękkości (ok. 1 godziny). Przestudzić, przecedzić, wyrzucić kości z kurczaka, resztę wszystko zmielić (wszystko! czyli mięso z kurczaka razem ze skórką i wszystkim co miękkie, pieczarkami, cebulą). Bułkę suchą namoczyć w pozostałym tłuszczu, też zmielić, dodać surowe jaja, doprawić do smaku, wymieszać dokładnie. Piec w podłużnej formie (keksówka) ok. 40 minut w 180 stopniach. Formę wykładam folią aluminiową, żeby łatwiej potem wyjąć. Przepis mam od koleżanki z pracy.
    Wesołych Świąt i smacznego pasztetu.IK.

  • Autor: hamburg gruba Data: 2008-04-16 08:00:58

    Użytkownik wienia napisał w wiadomości:
    > Kochani!mam prośbe , wiem ,że w domach sa różne "smaczne przepisy na pasztety
    > .Podajcie jakieś .Potrzebuje na święta wielkanocne.Wienia
    witaj wieniu
    --
    pewnie mnie zabijesz wielkanoc dawno minela a ja wpadam z przepisem ale moze przyda sie "na zas"
                                                                                                                    pozdrawiam magda m
    1/2kgpregi wolowej
    1/2kg miesa z ud indyczych(bez kosci)
    1/2kgwieprzowiny(biodrowka,lopatka)
    1/2kgpogardla,pachwiny lub sloniny
    20dkg watrobki(drobiowa,wieprzowa)uwazac trzeba czy w drobiowej nie jest rozlana zolc(zielony kolor i potwornir gorzka)
    garsc(spora suszonych grzybow najlepsze sa borowiki ale moga byc inne
    wloszczyzna bez kapusty
    cebula
    pieprz
    ziele angielski(2szt)sol galka muszkatulowa 1 szt,5-6 jaj,
    miesa z grzybami i jarzynami osolone (z pieprzem i zielem)ugotowacdo miekkosci,najlepiej w szybkowarze az bedzie sie"rozlazic" watrobke osobna chwilke sparzyc

    po ugotowaniu zemlec z grzybami ale bez jarzyn 2 razy drugi raz z sitkiem pasztetowym lub zmiksowac bdokladnie w malakserze

    dodac cale jaja,sol,pieprz do smaku oraz galke (ja daje duzo)1szt dolac wywar do konsystencji smietany(ma byc dosyc rzadkie)dobrze wymieszac.
    masa powinna byc "ciut za slona i za pieprzna ale bez przesady,wylozyc do foremek jednorazowych keksowych ,posmarowanych smalcem i wysypanych bulka tarta,postukac foremkami aby mieso sie ulozylo,
    piec okolo3 godz w piekarniku w temp.175-180 oC
    sprawdzic patyczkiem jak ciasto
    zostawic do ostygniecia.
                                   
                                               smacznego magda m

Przejdź do pełnej wersji serwisu