Forum

Kuchenne porady

czy ktos wie jak przyrzadzic kaczke po pekinsku?

  • Autor: hermann Data: 2004-04-04 15:56:22

  • Autor: kwidzinska Data: 2004-05-15 18:35:31

    Użytkownik hermann napisał w wiadomości:
    >
    Jezeli jestes jeszcze zainteresowany,to moge podac przepis.
    Pozdrawiam

  • Autor: marinik Data: 2004-05-19 08:34:45

    Dawaj tu - na forum !!
    :)

  • Autor: kwidzinska Data: 2004-05-19 18:32:15

    Użytkownik marinik napisał w wiadomości:
    > Dawaj tu - na forum !!
    > :)

    terra, marinik,podam ten przepis troszke pozniej chwilowo mam urwanie glowy.
    Pozdrawiam

  • Autor: kwidzinska Data: 2004-05-23 07:58:51

    Użytkownik terra napisał w wiadomości:
    > Nie ma sprawy - poczekamy :)

    Kaczka po pekinsku-Autor Katarzyna Pospieszynska

    1 (2-3kg)mloda swieza kaczka
    3 lyzki cukru
    1 lyzkawodki wyborowej
    15 cebulek dymek
    1 sw ogorek
    30 plackow

    sos czosnkowo-octowy:1/2 szklankioctu 6-procentowego
    6 roztartych zabkow czosnku

    sos musztardowo-sojowy:1lyzeczka musztardy
    3 lyzki sosu sojowego
    1 1/2 lyzki wody
    sos sojowy z chili:
    1 lyzka ketchupu
    1/2 lyzeczki chili
    4 lyzki sosu sojowego

    1. Dokladnie wymyc sprawionego ptaka.
    2. W duzym garnku zagotowac wode, trzymajac kaczke za szyje zanurzyctuszke we wrzatku,wyjac, natychmiast osuszyc w czystej sciereczce, zostawic na noc, mozna tez wlozyc do lodowki.
    3 Cukier, wodke, wode i sol wymieszac,natrzec kaczke oslodzona woda, powiesic do wyschniecia, raz jeszcze natrzec kaczke slodka woda.
    4 Rozgrzac piekarnik do tep 190 st , ulozyc kaczke na ruszcielezacym na tacce, piec 20 min zmniejszyc tep do 160 st piec 1 godz; zwiekszyc do 200 st piec 20 min. Kaczka powinna byc upieczona, a skorka- chrupiaca.
    5 Podczas pieczenia kaczki przyrzadzic placki. Cebule dymke pokrajac w kawalki 5 cm dlugosci, ogorek obrac, pokrajac w cienkie paski tej samej dlugosci. Czosnek rozetrzec z octem, wlac do malej miseczki. Musztarae wymieszac z sosem sojowym, wlac do miseczki. Ketchup wymieszac z chili i sosem sojowym. Sosy sliwkowy i hoisin sa tradycyjnymi dodatkami do kaczki po pekinsku
    6. Kaczke wyjac z piekarnika, po 3 min sciagnac skorke i pokrajac ja na kawalki o wymiarach 3 na 4 cm, ukladac na goracym polmisku: podobnie postapic z miesem.
    7. Na stole ustawic miseczki z sosem, talezyki z jarzynka oraz plackami.
    8. Kazdy z gosci postepuje dalej w/g wlasnego upodpbania,przeztrzegajac jednak pewnych regul: smaruje placek sosem sliwkowym czy hoisin lub zanurza kawalek miesa w pozostalych sosach, kladzie na placek, obklada cebula i ogorkiem, zawija boki placka,ktory teraz przypomina spiwor.
    9. Placki z kaczka jada sie palcami.

    Placki Mandarynskie

    1 1/2 szklanki maki
    1/2 lyzeczki oleju sezamowego lub sojowego
    1/4 lyzeczki soli
    3/4 szklanki wrzacej wody
    1. Make i sol przesiac do miski, dodac 1/2 lyzeczki oleju, mieszajac make wlewac powoli wrzaca wode, mieszac lyzka az powstanie ciasto o konsystencji ciasta na pierogi.
    2. Ciasto przykryc zwilzona serwetka, odstawic na 15 min.
    3.Ciasto wylozyc na stolnice lekko posypana maka, uformowac dlugi walek o srednicy 2 1/2 cm, przekroic na pol, polowki podzielic na 8 czesci.
    4.W dloniach uformowac z ciasta kulki, rozplaszczyc kazda na gruby placek, posmarowac olejem, ukladac parami posmarowana strona do siebie.
    5. Pary rozwalkowac na placki o srednicy 15 cm, przykryc sucha sciereczka.
    6.Srednia patelnie rozgrzewac przez minute na duzym ogniu.
    7.Zmniejszyc plomnien na sredni wlozyc placek, smazyc, az ciasto zacznie sie wzdymac,obrocic, smazyc druga strone ok 1 min, az na spodzie powstana brunatne pechezyki, obrocic, dosmazyc pierwsza strone.
    8. Po usmazeniu placki zawijac natychmiast w folie aluminiowa, smazyc nastepne.
    9. Przed podaniem placki ostroznie rozdzielic. Proporcje na 16 sztuk.

Przejdź do pełnej wersji serwisu