sos czosnkowo-octowy:1/2 szklankioctu 6-procentowego
6 roztartych zabkow czosnku
sos musztardowo-sojowy:1lyzeczka musztardy
3 lyzki sosu sojowego
1 1/2 lyzki wody
sos sojowy z chili:
1 lyzka ketchupu
1/2 lyzeczki chili
4 lyzki sosu sojowego
1. Dokladnie wymyc sprawionego ptaka.
2. W duzym garnku zagotowac wode, trzymajac kaczke za szyje zanurzyctuszke we wrzatku,wyjac, natychmiast osuszyc w czystej sciereczce, zostawic na noc, mozna tez wlozyc do lodowki.
3 Cukier, wodke, wode i sol wymieszac,natrzec kaczke oslodzona woda, powiesic do wyschniecia, raz jeszcze natrzec kaczke slodka woda.
4 Rozgrzac piekarnik do tep 190 st , ulozyc kaczke na ruszcielezacym na tacce, piec 20 min zmniejszyc tep do 160 st piec 1 godz; zwiekszyc do 200 st piec 20 min. Kaczka powinna byc upieczona, a skorka- chrupiaca.
5 Podczas pieczenia kaczki przyrzadzic placki. Cebule dymke pokrajac w kawalki 5 cm dlugosci, ogorek obrac, pokrajac w cienkie paski tej samej dlugosci. Czosnek rozetrzec z octem, wlac do malej miseczki. Musztarae wymieszac z sosem sojowym, wlac do miseczki. Ketchup wymieszac z chili i sosem sojowym. Sosy sliwkowy i hoisin sa tradycyjnymi dodatkami do kaczki po pekinsku
6. Kaczke wyjac z piekarnika, po 3 min sciagnac skorke i pokrajac ja na kawalki o wymiarach 3 na 4 cm, ukladac na goracym polmisku: podobnie postapic z miesem.
7. Na stole ustawic miseczki z sosem, talezyki z jarzynka oraz plackami.
8. Kazdy z gosci postepuje dalej w/g wlasnego upodpbania,przeztrzegajac jednak pewnych regul: smaruje placek sosem sliwkowym czy hoisin lub zanurza kawalek miesa w pozostalych sosach, kladzie na placek, obklada cebula i ogorkiem, zawija boki placka,ktory teraz przypomina spiwor.
9. Placki z kaczka jada sie palcami.
Placki Mandarynskie
1 1/2 szklanki maki
1/2 lyzeczki oleju sezamowego lub sojowego
1/4 lyzeczki soli
3/4 szklanki wrzacej wody
1. Make i sol przesiac do miski, dodac 1/2 lyzeczki oleju, mieszajac make wlewac powoli wrzaca wode, mieszac lyzka az powstanie ciasto o konsystencji ciasta na pierogi.
2. Ciasto przykryc zwilzona serwetka, odstawic na 15 min.
3.Ciasto wylozyc na stolnice lekko posypana maka, uformowac dlugi walek o srednicy 2 1/2 cm, przekroic na pol, polowki podzielic na 8 czesci.
4.W dloniach uformowac z ciasta kulki, rozplaszczyc kazda na gruby placek, posmarowac olejem, ukladac parami posmarowana strona do siebie.
5. Pary rozwalkowac na placki o srednicy 15 cm, przykryc sucha sciereczka.
6.Srednia patelnie rozgrzewac przez minute na duzym ogniu.
7.Zmniejszyc plomnien na sredni wlozyc placek, smazyc, az ciasto zacznie sie wzdymac,obrocic, smazyc druga strone ok 1 min, az na spodzie powstana brunatne pechezyki, obrocic, dosmazyc pierwsza strone.
8. Po usmazeniu placki zawijac natychmiast w folie aluminiowa, smazyc nastepne.
9. Przed podaniem placki ostroznie rozdzielic. Proporcje na 16 sztuk.
Użytkownik hermann napisał w wiadomości:
>
Jezeli jestes jeszcze zainteresowany,to moge podac przepis.
Pozdrawiam
Dawaj tu - na forum !!
:)
Użytkownik marinik napisał w wiadomości:
> Dawaj tu - na forum !!
> :)
terra, marinik,podam ten przepis troszke pozniej chwilowo mam urwanie glowy.
Pozdrawiam
Użytkownik terra napisał w wiadomości:
> Nie ma sprawy - poczekamy :)
Kaczka po pekinsku-Autor Katarzyna Pospieszynska
1 (2-3kg)mloda swieza kaczka
3 lyzki cukru
1 lyzkawodki wyborowej
15 cebulek dymek
1 sw ogorek
30 plackow
sos czosnkowo-octowy:1/2 szklankioctu 6-procentowego
6 roztartych zabkow czosnku
sos musztardowo-sojowy:1lyzeczka musztardy
3 lyzki sosu sojowego
1 1/2 lyzki wody
sos sojowy z chili:
1 lyzka ketchupu
1/2 lyzeczki chili
4 lyzki sosu sojowego
1. Dokladnie wymyc sprawionego ptaka.
2. W duzym garnku zagotowac wode, trzymajac kaczke za szyje zanurzyctuszke we wrzatku,wyjac, natychmiast osuszyc w czystej sciereczce, zostawic na noc, mozna tez wlozyc do lodowki.
3 Cukier, wodke, wode i sol wymieszac,natrzec kaczke oslodzona woda, powiesic do wyschniecia, raz jeszcze natrzec kaczke slodka woda.
4 Rozgrzac piekarnik do tep 190 st , ulozyc kaczke na ruszcielezacym na tacce, piec 20 min zmniejszyc tep do 160 st piec 1 godz; zwiekszyc do 200 st piec 20 min. Kaczka powinna byc upieczona, a skorka- chrupiaca.
5 Podczas pieczenia kaczki przyrzadzic placki. Cebule dymke pokrajac w kawalki 5 cm dlugosci, ogorek obrac, pokrajac w cienkie paski tej samej dlugosci. Czosnek rozetrzec z octem, wlac do malej miseczki. Musztarae wymieszac z sosem sojowym, wlac do miseczki. Ketchup wymieszac z chili i sosem sojowym. Sosy sliwkowy i hoisin sa tradycyjnymi dodatkami do kaczki po pekinsku
6. Kaczke wyjac z piekarnika, po 3 min sciagnac skorke i pokrajac ja na kawalki o wymiarach 3 na 4 cm, ukladac na goracym polmisku: podobnie postapic z miesem.
7. Na stole ustawic miseczki z sosem, talezyki z jarzynka oraz plackami.
8. Kazdy z gosci postepuje dalej w/g wlasnego upodpbania,przeztrzegajac jednak pewnych regul: smaruje placek sosem sliwkowym czy hoisin lub zanurza kawalek miesa w pozostalych sosach, kladzie na placek, obklada cebula i ogorkiem, zawija boki placka,ktory teraz przypomina spiwor.
9. Placki z kaczka jada sie palcami.
Placki Mandarynskie
1 1/2 szklanki maki
1/2 lyzeczki oleju sezamowego lub sojowego
1/4 lyzeczki soli
3/4 szklanki wrzacej wody
1. Make i sol przesiac do miski, dodac 1/2 lyzeczki oleju, mieszajac make wlewac powoli wrzaca wode, mieszac lyzka az powstanie ciasto o konsystencji ciasta na pierogi.
2. Ciasto przykryc zwilzona serwetka, odstawic na 15 min.
3.Ciasto wylozyc na stolnice lekko posypana maka, uformowac dlugi walek o srednicy 2 1/2 cm, przekroic na pol, polowki podzielic na 8 czesci.
4.W dloniach uformowac z ciasta kulki, rozplaszczyc kazda na gruby placek, posmarowac olejem, ukladac parami posmarowana strona do siebie.
5. Pary rozwalkowac na placki o srednicy 15 cm, przykryc sucha sciereczka.
6.Srednia patelnie rozgrzewac przez minute na duzym ogniu.
7.Zmniejszyc plomnien na sredni wlozyc placek, smazyc, az ciasto zacznie sie wzdymac,obrocic, smazyc druga strone ok 1 min, az na spodzie powstana brunatne pechezyki, obrocic, dosmazyc pierwsza strone.
8. Po usmazeniu placki zawijac natychmiast w folie aluminiowa, smazyc nastepne.
9. Przed podaniem placki ostroznie rozdzielic. Proporcje na 16 sztuk.