Witam
Niedawno na węgrzech dane mi było spożywać między innymi kiszonego kalafiora; paprykę, marchewkę a nawet dynię. Węgrzy są fanami kiszenia. Czy ktoś z was ma przepis na kiszonego kalafiora?? Nie wiem czy można należy go kisić razem z kapustą, lub ogórkami, czy można to robić bez dodatku innych warzyw. Węgrzy ponadto potrafią ostro doprawić kiszone warzywa. Jak ktoś z was ma doświadczenia w tej kwestii, to proszę o pomoc.
Użytkownik Cezare napisał w wiadomości:
> Witam
> Niedawno na węgrzech dane mi było spożywać między innymi kiszonego kalafiora;
> paprykę, marchewkę a nawet dynię. Węgrzy są fanami kiszenia. Czy ktoś z was ma
> przepis na kiszonego kalafiora?? Nie wiem czy można należy go kisić razem z
> kapustą, lub ogórkami, czy można to robić bez dodatku innych warzyw. Węgrzy
> ponadto potrafią ostro doprawić kiszone warzywa. Jak ktoś z was ma
> doświadczenia w tej kwestii, to proszę o pomoc.
Z kiszonym kalafiorem zetknęłam sie w Rumuni. Kiszone było wszystko razem w jednym słoju:kapusta, ogórki, zielone pomidory, papryka i tenże kalafior. W zeszłym roku pierwszy raz zrobiłam to sama. Miałam co prawda problem z zielonymi pomidorami ( muszą być absolutnie zielone) ale wyszło pysznie. Przyprawy i zalewę zrobiłam tak jak do kiszenia ogórków, kapustę (małą główkę) pokroiłam na osiem części, pomidory w całości, papryka w dużych kawałkach, kalafior w cząstkach. To naprawdę nic trudnego a bardzo pyszne.alan.
Z dużym opóżnieniem przeczytałam Twoją prośbę.Dzisiaj w przepisach podałam przepis na kiszonkę armeńską.Może jeszcze się przyda. Do kiszenia można dodać troszkę więcej kalafiora.Kiszonka jest bardzo ostra.Jezeli nie lubisz palących potraw dodaj mniej papryczki.
trel
Ja robię kalafiora na bieżąco w sezonie, a mianowicie do słoika z sokiem po ogórkach kiszonych wkładam różyczki kalafiora, po paru dniach jest fantastycznie chrupiący. Spróbuj:)
Witam
Niedawno na węgrzech dane mi było spożywać między innymi kiszonego kalafiora; paprykę, marchewkę a nawet dynię. Węgrzy są fanami kiszenia. Czy ktoś z was ma przepis na kiszonego kalafiora?? Nie wiem czy można należy go kisić razem z kapustą, lub ogórkami, czy można to robić bez dodatku innych warzyw. Węgrzy ponadto potrafią ostro doprawić kiszone warzywa. Jak ktoś z was ma doświadczenia w tej kwestii, to proszę o pomoc.
Użytkownik Cezare napisał w wiadomości:
> Witam
> Niedawno na węgrzech dane mi było spożywać między innymi kiszonego kalafiora;
> paprykę, marchewkę a nawet dynię. Węgrzy są fanami kiszenia. Czy ktoś z was ma
> przepis na kiszonego kalafiora?? Nie wiem czy można należy go kisić razem z
> kapustą, lub ogórkami, czy można to robić bez dodatku innych warzyw. Węgrzy
> ponadto potrafią ostro doprawić kiszone warzywa. Jak ktoś z was ma
> doświadczenia w tej kwestii, to proszę o pomoc.
Z kiszonym kalafiorem zetknęłam sie w Rumuni. Kiszone było wszystko razem w jednym słoju:kapusta, ogórki, zielone pomidory, papryka i tenże kalafior. W zeszłym roku pierwszy raz zrobiłam to sama. Miałam co prawda problem z zielonymi pomidorami ( muszą być absolutnie zielone) ale wyszło pysznie. Przyprawy i zalewę zrobiłam tak jak do kiszenia ogórków, kapustę (małą główkę) pokroiłam na osiem części, pomidory w całości, papryka w dużych kawałkach, kalafior w cząstkach. To naprawdę nic trudnego a bardzo pyszne.alan.
Z dużym opóżnieniem przeczytałam Twoją prośbę.Dzisiaj w przepisach podałam przepis na kiszonkę armeńską.Może jeszcze się przyda. Do kiszenia można dodać troszkę więcej kalafiora.Kiszonka jest bardzo ostra.Jezeli nie lubisz palących potraw dodaj mniej papryczki.
trel
Ja robię kalafiora na bieżąco w sezonie, a mianowicie do słoika z sokiem po ogórkach kiszonych wkładam różyczki kalafiora, po paru dniach jest fantastycznie chrupiący. Spróbuj:)
Pzdr
Dorota