zaczyna sie sezon na szparagi. Co mozna zrobic ze szparagow oprocz zupy, szparagow pod beszamelem, szparagow w szynce i bulce tartej? Jakies inne swieże pomysły? :-) Aha i czy ktos wie jak mrozić szapargi?
Użytkownik jednostka napisał w wiadomości:
> zaczyna sie sezon na szparagi. Co mozna zrobic ze szparagow oprocz zupy,
> szparagow pod beszamelem, szparagow w szynce i bulce tartej? Jakies inne
> swieże pomysły? :-) Aha i czy ktos wie jak mrozić szapargi?
Mrożę szparagi każdego roku. Są pyszne
Podaję przepis na szparagi konserwowe,robię je od kilku lat ,swietnie sie trzymaja ,pasuja jako przystawka do mięs lub wędlin ,dodatek do drugiego dania ,lub do sałatek ,zawijania w szynkę itp.
1 szklanka wody
10 szklanek octu 10%
pół szklanki cukru można nieco mniej ale te są półsłodkie ,smaczne
3 małe łyzeczki soli
łyżka gorczycy- płaska
1 łyzeczka ziela ang
Całość zagotowac .Obrane szparagi układac na stojaco w wysokie naczynia ,ja uzywam do tego butelek po sokach typu KUBUŚ ,zalewac zalewa i gotowac 20 min licząc czas od momentu zagotowania.Mozna zalewac goracą zalewą.Mozna równiez układac w mniejsze słoiki ,należy tylko skrócic je do opdpowiedniej długości.Pozostałe końcówki kroję w kawałki ok 3 cm i tak samo wekuję ,tylko te uzywam do sałatek .Polecam ,sprawdzone.
Użytkownik Halszka napisał w wiadomości:
> Podaję przepis na szparagi konserwowe,robię je od kilku lat ,swietnie sie
> trzymaja ,pasuja jako przystawka do mięs lub wędlin ,dodatek do drugiego dania
> ,lub do sałatek ,zawijania w szynkę itp.
> 1 szklanka wody
> 9 szklanek octu 10%
> pół szklanki cukru można nieco mniej ale te są półsłodkie ,smaczne
> 3 małe łyzeczki soli
> łyżka gorczycy- płaska
> 1 łyzeczka ziela ang
> Całość zagotowac .Obrane szparagi układac na stojaco w wysokie naczynia ,ja
> uzywam do tego butelek po sokach typu KUBUŚ ,zalewac zalewa i gotowac 20 min
> licząc czas od momentu zagotowania.Mozna zalewac goracą zalewą.Mozna równiez
> układac w mniejsze słoiki ,należy tylko skrócic je do opdpowiedniej
> długości.Pozostałe końcówki kroję w kawałki ok 3 cm i tak samo wekuję ,tylko
> te uzywam do sałatek .Polecam ,sprawdzone.
Użytkownik Halszka napisał w wiadomości:
> Podaję przepis na szparagi konserwowe,robię je od kilku lat ,swietnie sie
> trzymaja ,pasuja jako przystawka do mięs lub wędlin ,dodatek do drugiego dania
> ,lub do sałatek ,zawijania w szynkę itp.
> 1 szklanka wody
> 10 szklanek octu 10%
> pół szklanki cukru można nieco mniej ale te są półsłodkie ,smaczne
> 3 małe łyzeczki soli
> łyżka gorczycy- płaska
> 1 łyzeczka ziela ang
> Całość zagotowac .Obrane szparagi układac na stojaco w wysokie naczynia ,ja
> uzywam do tego butelek po sokach typu KUBUŚ ,zalewac zalewa i gotowac 20 min
> licząc czas od momentu zagotowania.Mozna zalewac goracą zalewą.Mozna równiez
> układac w mniejsze słoiki ,należy tylko skrócic je do opdpowiedniej
> długości.Pozostałe końcówki kroję w kawałki ok 3 cm i tak samo wekuję ,tylko
> te uzywam do sałatek .Polecam ,sprawdzone.
Jakiś ufoludek przestawił Ci szklaneczki z wodą i octem.Napewno powinno być 10 szkl. wody i 1 szklanka octu.Pozdrawiam smacznie!
zaczyna sie sezon na szparagi. Co mozna zrobic ze szparagow oprocz zupy, szparagow pod beszamelem, szparagow w szynce i bulce tartej? Jakies inne swieże pomysły? :-) Aha i czy ktos wie jak mrozić szapargi?
Użytkownik jednostka napisał w wiadomości:
> zaczyna sie sezon na szparagi. Co mozna zrobic ze szparagow oprocz zupy,
> szparagow pod beszamelem, szparagow w szynce i bulce tartej? Jakies inne
> swieże pomysły? :-) Aha i czy ktos wie jak mrozić szapargi?
Mrożę szparagi każdego roku. Są pyszne
A nie zgrzytają w zębach? :)))
Podaję przepis na szparagi konserwowe,robię je od kilku lat ,swietnie sie trzymaja ,pasuja jako przystawka do mięs lub wędlin ,dodatek do drugiego dania ,lub do sałatek ,zawijania w szynkę itp.
1 szklanka wody
10 szklanek octu 10%
pół szklanki cukru można nieco mniej ale te są półsłodkie ,smaczne
3 małe łyzeczki soli
łyżka gorczycy- płaska
1 łyzeczka ziela ang
Całość zagotowac .Obrane szparagi układac na stojaco w wysokie naczynia ,ja uzywam do tego butelek po sokach typu KUBUŚ ,zalewac zalewa i gotowac 20 min licząc czas od momentu zagotowania.Mozna zalewac goracą zalewą.Mozna równiez układac w mniejsze słoiki ,należy tylko skrócic je do opdpowiedniej długości.Pozostałe końcówki kroję w kawałki ok 3 cm i tak samo wekuję ,tylko te uzywam do sałatek .Polecam ,sprawdzone.
Użytkownik Halszka napisał w wiadomości:
> Podaję przepis na szparagi konserwowe,robię je od kilku lat ,swietnie sie
> trzymaja ,pasuja jako przystawka do mięs lub wędlin ,dodatek do drugiego dania
> ,lub do sałatek ,zawijania w szynkę itp.
> 1 szklanka wody
> 9 szklanek octu 10%
> pół szklanki cukru można nieco mniej ale te są półsłodkie ,smaczne
> 3 małe łyzeczki soli
> łyżka gorczycy- płaska
> 1 łyzeczka ziela ang
> Całość zagotowac .Obrane szparagi układac na stojaco w wysokie naczynia ,ja
> uzywam do tego butelek po sokach typu KUBUŚ ,zalewac zalewa i gotowac 20 min
> licząc czas od momentu zagotowania.Mozna zalewac goracą zalewą.Mozna równiez
> układac w mniejsze słoiki ,należy tylko skrócic je do opdpowiedniej
> długości.Pozostałe końcówki kroję w kawałki ok 3 cm i tak samo wekuję ,tylko
> te uzywam do sałatek .Polecam ,sprawdzone.
Użytkownik Halszka napisał w wiadomości:
> Podaję przepis na szparagi konserwowe,robię je od kilku lat ,swietnie sie
> trzymaja ,pasuja jako przystawka do mięs lub wędlin ,dodatek do drugiego dania
> ,lub do sałatek ,zawijania w szynkę itp.
> 1 szklanka wody
> 10 szklanek octu 10%
> pół szklanki cukru można nieco mniej ale te są półsłodkie ,smaczne
> 3 małe łyzeczki soli
> łyżka gorczycy- płaska
> 1 łyzeczka ziela ang
> Całość zagotowac .Obrane szparagi układac na stojaco w wysokie naczynia ,ja
> uzywam do tego butelek po sokach typu KUBUŚ ,zalewac zalewa i gotowac 20 min
> licząc czas od momentu zagotowania.Mozna zalewac goracą zalewą.Mozna równiez
> układac w mniejsze słoiki ,należy tylko skrócic je do opdpowiedniej
> długości.Pozostałe końcówki kroję w kawałki ok 3 cm i tak samo wekuję ,tylko
> te uzywam do sałatek .Polecam ,sprawdzone.
Jakiś ufoludek przestawił Ci szklaneczki z wodą i octem.Napewno powinno być 10 szkl. wody i 1 szklanka octu.Pozdrawiam smacznie!
Dziękuję bardzo masz rację oczywiscie ze powinno być 1 szklanka octu ,9 szklanek wody.
Przepraszam wszystkich.