Forum

Kuchenne porady

sezon na szparagi

  • Autor: jednostka Data: 2004-05-06 09:14:59

    zaczyna sie sezon na szparagi. Co mozna zrobic ze szparagow oprocz zupy, szparagow pod beszamelem, szparagow w szynce i bulce tartej? Jakies inne swieże pomysły? :-) Aha i czy ktos wie jak mrozić szapargi?

  • Autor: bahus Data: 2004-05-06 22:26:23

    Użytkownik jednostka napisał w wiadomości:
    > zaczyna sie sezon na szparagi. Co mozna zrobic ze szparagow oprocz zupy,
    > szparagow pod beszamelem, szparagow w szynce i bulce tartej? Jakies inne
    > swieże pomysły? :-) Aha i czy ktos wie jak mrozić szapargi?
    Mrożę szparagi każdego roku. Są pyszne

  • Autor: matyldusia Data: 2005-05-11 21:32:53

    A nie zgrzytają w zębach? :)))

  • Autor: Halszka Data: 2005-06-27 09:46:06

    Podaję przepis na szparagi konserwowe,robię je od kilku lat ,swietnie sie trzymaja ,pasuja jako przystawka do mięs lub wędlin ,dodatek do drugiego dania ,lub do sałatek ,zawijania w szynkę itp.
    1 szklanka wody
    10 szklanek octu 10%
    pół szklanki cukru można nieco mniej ale te są półsłodkie ,smaczne
    3 małe łyzeczki soli
    łyżka gorczycy- płaska
    1 łyzeczka ziela ang
    Całość zagotowac .Obrane szparagi układac na stojaco w wysokie naczynia ,ja uzywam do tego butelek po sokach typu KUBUŚ ,zalewac zalewa i gotowac 20 min licząc czas od momentu zagotowania.Mozna zalewac goracą zalewą.Mozna równiez układac w mniejsze słoiki ,należy tylko skrócic je do opdpowiedniej długości.Pozostałe końcówki kroję w kawałki ok 3 cm i tak samo wekuję ,tylko te uzywam do sałatek .Polecam ,sprawdzone.

  • Autor: Halszka Data: 2005-06-27 10:29:31

    Użytkownik Halszka napisał w wiadomości:
    > Podaję przepis na szparagi konserwowe,robię je od kilku lat ,swietnie sie
    > trzymaja ,pasuja jako przystawka do mięs lub wędlin ,dodatek do drugiego dania
    > ,lub do sałatek ,zawijania w szynkę itp.
    > 1 szklanka wody
    > 9 szklanek octu 10%
    > pół szklanki cukru można nieco mniej ale te są półsłodkie ,smaczne
    > 3 małe łyzeczki soli
    > łyżka gorczycy- płaska
    > 1 łyzeczka ziela ang
    > Całość zagotowac .Obrane szparagi układac na stojaco w wysokie naczynia ,ja
    > uzywam do tego butelek po sokach typu KUBUŚ ,zalewac zalewa i gotowac 20 min
    > licząc czas od momentu zagotowania.Mozna zalewac goracą zalewą.Mozna równiez
    > układac w mniejsze słoiki ,należy tylko skrócic je do opdpowiedniej
    > długości.Pozostałe końcówki kroję w kawałki ok 3 cm i tak samo wekuję ,tylko
    > te uzywam do sałatek .Polecam ,sprawdzone.

  • Autor: rysiu Data: 2005-06-27 10:39:37

    Użytkownik Halszka napisał w wiadomości:
    > Podaję przepis na szparagi konserwowe,robię je od kilku lat ,swietnie sie
    > trzymaja ,pasuja jako przystawka do mięs lub wędlin ,dodatek do drugiego dania
    > ,lub do sałatek ,zawijania w szynkę itp.
    > 1 szklanka wody
    > 10 szklanek octu 10%
    > pół szklanki cukru można nieco mniej ale te są półsłodkie ,smaczne
    > 3 małe łyzeczki soli
    > łyżka gorczycy- płaska
    > 1 łyzeczka ziela ang
    > Całość zagotowac .Obrane szparagi układac na stojaco w wysokie naczynia ,ja
    > uzywam do tego butelek po sokach typu KUBUŚ ,zalewac zalewa i gotowac 20 min
    > licząc czas od momentu zagotowania.Mozna zalewac goracą zalewą.Mozna równiez
    > układac w mniejsze słoiki ,należy tylko skrócic je do opdpowiedniej
    > długości.Pozostałe końcówki kroję w kawałki ok 3 cm i tak samo wekuję ,tylko
    > te uzywam do sałatek .Polecam ,sprawdzone.
    Jakiś ufoludek przestawił Ci szklaneczki z wodą i octem.Napewno powinno być 10 szkl. wody i 1 szklanka octu.Pozdrawiam smacznie!

  • Autor: Halszka Data: 2005-06-27 19:45:54

    Dziękuję bardzo masz rację oczywiscie ze powinno być 1 szklanka octu ,9 szklanek wody.
    Przepraszam wszystkich.

Przejdź do pełnej wersji serwisu