Forum

Kuchenne porady

langosz

  • Autor: zeno Data: 2004-05-14 21:13:57

    parę lat temu byłem na Węgrzech i jadłem coś takiego jak LANGOSZ (pisowni oryginalnej nie pamiętam), był to taki chyba drożdżowy placek smażony na oleju, podawany z tartym serem i ketchupem albo na słodko... czy ktoś może mi pomóc i powiedzieć jak się to robi albo gdzie to można jeszcze kupić albo cokolwiek na ten temat?? mój e-mail zenoo@interia.pl... z góry dziękuje

  • Autor: jgladczak Data: 2004-07-11 10:56:20

    OTO PRAWDZIWY BANALNY PRZEPIS NA LANGOSZE!!!!SZUKALIŚMY GO MASĘ CZASU ALE JEST TAKI JAK NA WĘGRZECH CZY SŁOWACJI:)
    25 DAG MĄKI PSZENNEJ( JA DAJĘ JEDNAK WIĘCEJ ZALEŻY JAKA JEST KONSYSTENCJA CIASTA)
    10 DAG DROŻDŻY
    200 ML MLEKA
    PO PÓŁ ŁYŻECZKI SOLI I CUKRU

    Z DROŻDŻY,CUKRU, ŁYŻKI MLEKA I ŁYŻKI MĄKI(TAK BYŁO W PRZEPISIE ALE MOIM ZDANIEM ŚMIAŁO MOŻNA UŻYĆ DO ROBIENIA TEGO ZACZYNU WIĘKSZEJ ILOŚCI SKŁADNIKÓW) PRZYGOTOWAĆ ZACZYN. GDY WYROŚNIE WLAĆ GDY WYROŚNIE WLAĆ GO DO RESZTY MĄKI, DODAĆ SÓL, RESZTĘ MLEKA I WYROBIĆ LUŹNE CIASTO.PRZYKRYĆ I ODSTAWIĆ NA 30 MIN.WYŁOŻYĆ NA STOLNICĘ POSYPANĄ MĄKĄ I PODZIELIĆ NA 4 BUŁECZKI.PRZYKRYĆ JE NA 15 MIN.NA PATELNI ROZGRZAĆ OLEJ PODAWAĆ JAK KTO LUBI NP: Z POTARTYM SEREM I KETCHUPEM, Z ROZGNIECIONYM I POMIESZANY Z WODĄ CZOSNKIEM, ZE ŚMIETANĄ I CUKREM ITP.

  • Autor: chmurki Data: 2006-11-07 16:51:48

    jgladczak mam pytanie czy10 dag drożdży to nie za dużo na 25 dag mąki. Jeśli można to proszę o szybką odpowiedź ponieważ chciałabym zrobić LANGOSZE.

  • Autor: ekkore Data: 2006-11-07 19:18:05

    nie zerknęłaś na daty - jgladczak od 2004 roku się nie logowała, także nie wiem czy uzyskasz od niej odpowiedź

  • Autor: chmurki Data: 2006-11-07 19:31:00

    No faktycznie gapa ze mnie. W takim razie proszę o poradę osoby, które korzystały z tego przepisu. Pozdrawiam

  • Autor: ekkore Data: 2006-11-07 19:52:34

    zerknij do przepisu madziorka na langosze - ona ma sprawdzony - widać po komentarzach

  • Autor: chmurki Data: 2006-11-07 21:16:37

    Przeglądałam przepis madziorka, tylko tam są ziemniaczane langosze a te są bez ziemniaków.

  • Autor: ekkore Data: 2006-11-08 08:37:54

    Ale tam ziemniaków jest minimalna ilosć - na 400 g mąki masz 2 ziemniaki - w smaku nie powinnaś odczuć. Jest jeszcze jeden przepis http://wielkiezarcie.com/przepis21125.html ten jest bez ziemniaków

  • Autor: chmurki Data: 2006-11-08 11:01:51

    Bardzo dziękuję za pomoc, wypróbuję ten z ziemniakami bo jest już sprawdzony. Pozdrawiam

  • Autor: madziorek Data: 2006-11-08 11:12:58

    Ekkore ma racje z tymi ziemniakami.W smaku sa prawie nie wyczuwalne.Wiec smialo mozesz robic.Powodzenia i smacznego!!

  • Autor: carrotka Data: 2008-09-11 20:26:35

    Mozesz po prostu wystukac w googlach przepis Langosz i wyskoczy ci masa przepisow ale masz tu linka :)
    Oto przepis:

    http://www.kuchnia_dla_kazdego.republika.pl/danie/langos.html

    Pozdrawiam Carrotka

  • Autor: Aleksandra1973 Data: 2008-09-11 21:46:03

    Popatrz na date ten post jest 4 lata stary,osoby ktora zalozyla watek juz na WZ dawno nie ma

Przejdź do pełnej wersji serwisu