parę lat temu byłem na Węgrzech i jadłem coś takiego jak LANGOSZ (pisowni oryginalnej nie pamiętam), był to taki chyba drożdżowy placek smażony na oleju, podawany z tartym serem i ketchupem albo na słodko... czy ktoś może mi pomóc i powiedzieć jak się to robi albo gdzie to można jeszcze kupić albo cokolwiek na ten temat?? mój e-mail zenoo@interia.pl... z góry dziękuje
OTO PRAWDZIWY BANALNY PRZEPIS NA LANGOSZE!!!!SZUKALIŚMY GO MASĘ CZASU ALE JEST TAKI JAK NA WĘGRZECH CZY SŁOWACJI:)
25 DAG MĄKI PSZENNEJ( JA DAJĘ JEDNAK WIĘCEJ ZALEŻY JAKA JEST KONSYSTENCJA CIASTA)
10 DAG DROŻDŻY
200 ML MLEKA
PO PÓŁ ŁYŻECZKI SOLI I CUKRU
Z DROŻDŻY,CUKRU, ŁYŻKI MLEKA I ŁYŻKI MĄKI(TAK BYŁO W PRZEPISIE ALE MOIM ZDANIEM ŚMIAŁO MOŻNA UŻYĆ DO ROBIENIA TEGO ZACZYNU WIĘKSZEJ ILOŚCI SKŁADNIKÓW) PRZYGOTOWAĆ ZACZYN. GDY WYROŚNIE WLAĆ GDY WYROŚNIE WLAĆ GO DO RESZTY MĄKI, DODAĆ SÓL, RESZTĘ MLEKA I WYROBIĆ LUŹNE CIASTO.PRZYKRYĆ I ODSTAWIĆ NA 30 MIN.WYŁOŻYĆ NA STOLNICĘ POSYPANĄ MĄKĄ I PODZIELIĆ NA 4 BUŁECZKI.PRZYKRYĆ JE NA 15 MIN.NA PATELNI ROZGRZAĆ OLEJ
PODAWAĆ JAK KTO LUBI NP: Z POTARTYM SEREM I KETCHUPEM, Z ROZGNIECIONYM I POMIESZANY Z WODĄ CZOSNKIEM, ZE ŚMIETANĄ I CUKREM ITP.
Ale tam ziemniaków jest minimalna ilosć - na 400 g mąki masz 2 ziemniaki - w smaku nie powinnaś odczuć. Jest jeszcze jeden przepis http://wielkiezarcie.com/przepis21125.html ten jest bez ziemniaków
parę lat temu byłem na Węgrzech i jadłem coś takiego jak LANGOSZ (pisowni oryginalnej nie pamiętam), był to taki chyba drożdżowy placek smażony na oleju, podawany z tartym serem i ketchupem albo na słodko... czy ktoś może mi pomóc i powiedzieć jak się to robi albo gdzie to można jeszcze kupić albo cokolwiek na ten temat?? mój e-mail zenoo@interia.pl... z góry dziękuje
OTO PRAWDZIWY BANALNY PRZEPIS NA LANGOSZE!!!!SZUKALIŚMY GO MASĘ CZASU ALE JEST TAKI JAK NA WĘGRZECH CZY SŁOWACJI:)
PODAWAĆ JAK KTO LUBI NP: Z POTARTYM SEREM I KETCHUPEM, Z ROZGNIECIONYM I POMIESZANY Z WODĄ CZOSNKIEM, ZE ŚMIETANĄ I CUKREM ITP.
25 DAG MĄKI PSZENNEJ( JA DAJĘ JEDNAK WIĘCEJ ZALEŻY JAKA JEST KONSYSTENCJA CIASTA)
10 DAG DROŻDŻY
200 ML MLEKA
PO PÓŁ ŁYŻECZKI SOLI I CUKRU
Z DROŻDŻY,CUKRU, ŁYŻKI MLEKA I ŁYŻKI MĄKI(TAK BYŁO W PRZEPISIE ALE MOIM ZDANIEM ŚMIAŁO MOŻNA UŻYĆ DO ROBIENIA TEGO ZACZYNU WIĘKSZEJ ILOŚCI SKŁADNIKÓW) PRZYGOTOWAĆ ZACZYN. GDY WYROŚNIE WLAĆ GDY WYROŚNIE WLAĆ GO DO RESZTY MĄKI, DODAĆ SÓL, RESZTĘ MLEKA I WYROBIĆ LUŹNE CIASTO.PRZYKRYĆ I ODSTAWIĆ NA 30 MIN.WYŁOŻYĆ NA STOLNICĘ POSYPANĄ MĄKĄ I PODZIELIĆ NA 4 BUŁECZKI.PRZYKRYĆ JE NA 15 MIN.NA PATELNI ROZGRZAĆ OLEJ
jgladczak mam pytanie czy10 dag drożdży to nie za dużo na 25 dag mąki. Jeśli można to proszę o szybką odpowiedź ponieważ chciałabym zrobić LANGOSZE.
nie zerknęłaś na daty - jgladczak od 2004 roku się nie logowała, także nie wiem czy uzyskasz od niej odpowiedź
No faktycznie gapa ze mnie. W takim razie proszę o poradę osoby, które korzystały z tego przepisu. Pozdrawiam
zerknij do przepisu madziorka na langosze - ona ma sprawdzony - widać po komentarzach
Przeglądałam przepis madziorka, tylko tam są ziemniaczane langosze a te są bez ziemniaków.
Ale tam ziemniaków jest minimalna ilosć - na 400 g mąki masz 2 ziemniaki - w smaku nie powinnaś odczuć. Jest jeszcze jeden przepis http://wielkiezarcie.com/przepis21125.html ten jest bez ziemniaków
Bardzo dziękuję za pomoc, wypróbuję ten z ziemniakami bo jest już sprawdzony. Pozdrawiam
Ekkore ma racje z tymi ziemniakami.W smaku sa prawie nie wyczuwalne.Wiec smialo mozesz robic.Powodzenia i smacznego!!
Mozesz po prostu wystukac w googlach przepis Langosz i wyskoczy ci masa przepisow ale masz tu linka :)
Oto przepis:
http://www.kuchnia_dla_kazdego.republika.pl/danie/langos.html
Pozdrawiam Carrotka
Popatrz na date ten post jest 4 lata stary,osoby ktora zalozyla watek juz na WZ dawno nie ma