Forum

Kuchenne porady

pianka

  • Autor: agnieszka_24 Data: 2004-05-18 12:09:32

    Jak to zrobić, by ubite na sztywno białka, wyłozone na ciasto były puszysta pianka, a nie oklapły???

  • Autor: Aga*26 Data: 2004-05-18 12:13:06

    Użytkownik agnieszka_24 napisał w wiadomości:
    > Jak to zrobić, by ubite na sztywno białka, wyłozone na ciasto były puszysta
    > pianka, a nie oklapły???
    Mnie się wydaje że białka muszą być na tyle sztywne że po odwróceniu miski lub garnka nawet ździebko nie może wypaść, ale nie jestem ekspertem. Tak zauważylam przy przepisie na Pleśniakaze jak bialka z cukrem ubite na baaaardzo sztywno tworzyły super piankę a takie kiepsko ubite niestety już nie wyglądaly za ciekawie:( Nie wiem to jest takie moje spostrzeżenie ale głowy nie dam sobie obciąć ze to jest własnie ta reguła
    Pozdrawiam Aga

  • Autor: agnieszka_24 Data: 2004-05-18 13:15:07

    Dzięki, moje tez były sztywne, piękna piana, a potem w pieksrniku oklapła.... Atkaa puszysta pianka jest pyszna .
    Dzięki za radę:))

  • Autor: anetka_p Data: 2004-05-18 18:37:29

    Do bardzo dobrz ubitej piany proponuję dodać około łyżeczki mąki ziemniaczanej, albo budyń (proszek prosto z torebki) tylko jak wsypiesz budyń, to kolor się troszkę zmieni, ale dzięki temu można uzyskać np. różowa piankę ;-)

Przejdź do pełnej wersji serwisu