Forum

Kuchenne porady

Schabowy inaczej

  • Autor: dorka Data: 2004-05-28 19:34:23

    Witam Was!
    Co prawda pora roku nastraja do zjedzenia czegoś lekkiego, ale co tam, czasami kotleta ma się ochotę zjeść.
    Niedawno sporządziłam coś takiego.
    Płaty schabu środkowego rozbiłam na cienkie plastry, osoliłam, do środka dałam dwie szprotki podwędzane z puszki, na nie ósemki pomidorów. Całość zrolowałam, spięłam wykałaczkami, potem w jajo i bułkę tartą i na patelnię.
    Smażyć trzeba trochę dłużej, niż klasycznego schaboszczaka, musi "dojść".
    Smakowało super, choć obawiałam się połączenia mięsa z rybą.
    Polecam spróbować.

    Serdeczności
    Dorota
    ps. Pomysł podsunięty przez znajomą, zaczerpnięty z rosyjskiej strony kulinarnej.

  • Autor: dorka Data: 2004-05-28 22:18:07

    Użytkownik borgia napisał w wiadomości:
    > Mówisz, żeby zaryzykować... Ok.

    Myslę, że przy okazji schaboszczaka klasycznego możesz zrobić jednego "świńskiego" de volaille. Jeśli nie bedziesz przekonana, co do smaku, reszta obiadu się nie zmarnuje, a resztę rybek zużyjesz do jakiejś pasty na kanapki.
    Zapomniałam dodać, że trzeba szprotki odsączyć z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.

    Serdeczności
    Dorota

  • Autor: Animozja Data: 2004-06-01 14:54:20

    Użytkownik borgia napisał w wiadomości:
    > (...) Opowiem o wrażeniach. Na razie dzięki za dane.

    Borgia, opowiadaj o wrażeniach, ciekawam!

    :)
    oleńka

  • Autor: dorka Data: 2004-06-03 20:48:33

    Użytkownik borgia napisał w wiadomości:

    > Po zjedzeniu krótkie, ale treściwe - EKSTRA. Dzięki. Polecam!!!

    Strasznie się cieszę, że smakowało. Wypróbuję jeszcze inne przepisy i wrzucę.

    Pozdrawiam
    Dorota

Przejdź do pełnej wersji serwisu