Forum

Kuchenne porady

Jak zrobić sos pomidorowy?

  • Autor: piola Data: 2004-06-02 09:56:47

    Pytanie jak w temacie. Na dzisiejszy obiad zaplanowałam kotlety z ziemniaków z sosem pomidorowym. Teoretycznie to ja kiedyś robiłam sama sos pomidorowy ale wyszedł nie taki jak trzeba i dlatego pytam.
    Piola

  • Autor: Kociando Data: 2004-06-02 10:30:40

    Piola, ja robie na dwa sposoby.
    Pierwszy to beszamel, ale zamiast calej porcji mleka, dodaje tylko polowe, albo i troszke mniej, a reszta to przecier pomidorowy, taki z kartonika lub wlasnej roboty, a jak nie mama obydwu, to przecieram pomidorki z puszki. Oczywiscie przyprawy do tego - sol, pieprz, odrobina cukru. Taki sos lubie do golabkow na przyklad.

    A drugi mniej kaloryczny to po prostu przecier pomidorowy plus troche rosolku i przyprawy - bazylia, oregano, a i drobniutko pokrojona zeszklona cebulka. I duzo czosnku (zalezy oczywiscie do czego ten sos robie). I szczypta cukru. I to sobie troche pyrka na malym gazie, zeby sie przegryzlo.

    Pozdrowionka.

  • Autor: bazylka Data: 2004-06-02 11:14:37

  • Autor: shoffix Data: 2004-06-02 12:57:40

    swietnym dodatkiem do sosu pom. jest rowniez serek topiony ( rozprowadzony w cieplym bulionie czy wodzie ) + jw.
    kotlety pod sosem mozna wykonczyc swiezo tartym parmezanem czy grana padano.

    sh i ludzik

    ......... \/ .........
    ........ /..\ ........
    .--o00- \-00o--.
    ......................
    ..... shoffix .....
    ......................

  • Autor: shoffix Data: 2004-06-02 13:11:22

    aaaaa i jeszcze zielone :-)
    posypka z siekanego koperku czy natki pietruchy nada kolorytu a i aromat wzbogaci.
    W ogole same kotlety z zielonym sa "WO"

    sh wraz z ludzikiem

    ......... \/ .........
    ........ /..\ ........
    .--o00- \-00o--.
    ......................
    ..... shoffix .....
    ......................

  • Autor: piola Data: 2004-06-02 13:17:03

    Słuchajcie, a nie zagęszczać tego niczym?

  • Autor: piola Data: 2004-06-02 13:35:57

    Aga a ja mam taki przecier ze słoika, czy to się nada?

  • Autor: bazylka Data: 2004-06-03 11:41:09

  • Autor: shoffix Data: 2004-06-02 13:44:24

    ja nie Aga ale... :-)
    oczywiscie ze sie nada, jesli zawartosc sloika jest wlasnej produkcji to jeszcze lepiej :-)

    ludzik i sh

    ......... \/ .........
    ........ /..\ ........
    .--o00- \-00o--.
    ......................
    ..... shoffix .....
    ......................

  • Autor: piola Data: 2004-06-02 13:48:49

    Nie własnej produkcji, ale gęsty jest. Dobra to robię tak jak mówicie, z cebulką i przyprawami, bez zagęszczania. Chwała Wam za to, że jesteście :-)

  • Autor: shoffix Data: 2004-06-02 13:36:51

    sos gestnieje sam z siebie w miare pyrkolenia. Z biegiem czasu woda odparowuje i pasta pomidorowa karmelizuje.
    Mozna oczywiscie zagescic drastycznie przez dodanie maki rozbeltanej w cieczy.

    ludzik i sh

    ......... \/ .........
    ........ /..\ ........
    .--o00- \-00o--.
    ......................
    ..... shoffix .....
    ......................

Przejdź do pełnej wersji serwisu