Jak zrobic dobra skorke pomaranczowa do uzytku w sernikach? Probowalem gotowania w syropie z cukru, ale zawsze jakos mi skorki wychodzily za twarde. Dzieki
Ja gotuję 3x, tzn. wrzucam pokrojoną skórkę do zimnej wody, zagotowuję, odcedzam i tak trzykrotnie, przy czym za ostatnim razem daję niedużo wody i ją słodzę.
Użytkownik Animozja napisał w wiadomości:
> Ja gotuję 3x, tzn. wrzucam pokrojoną skórkę do zimnej wody, zagotowuję,
> odcedzam i tak trzykrotnie, przy czym za ostatnim razem daję niedużo wody i ją
> słodzę.
>
> pozdrawiam,
> oleńka
Czy gotuje sie z bialym miaszem, ktory jest na skorkach, czy trzeba go odciac?
- kilkudobowe moczenie w wodzie ( wode nalezy wymieniac ); mozna rowniez przelewac wrzatkiem - ma to na celu specznienie skorek oraz wyplukanie swinst, np po opryskiwaniu.
- przesmazanie w syropie cukrowym, o wzrastajacym nasyceniu cukru, kilkustopniowe, kilkunasto....kilkudziesiecio minutowe, poprzedzane chlodzeniem.
W zaleznosci od rozdrobnienia skorki ( wielkosci kawalkow ) stezenia syropow sa rozne: dla drobnych czastek mniejsze niz w przypadku wiekszych kawalkow.
Wysmazanie koncowe prowadzi sie nawet przy nasyceniu syropu ok 70% ( w przyblizeniu na 1000 g roztworu = 700 g cukru + 300 g (~ml) wody )
Skorki smazy sie dopoty, dopoki nie stana sie szkliste.
- suszenie skorek; mozna przesypac dodatkowo cukrem i suszyc w lekko nagrzanym piecu - jesli maja byc przechowywane ( tez do uzytku "od razu" ) lub tez mozna osuszone po smazeniu skorki przelac wrzatkiem i wkorzystac ( sa mniej slodkie ale jakie mieciuchne )
O ile mi wiadomo w przemysle wykorzystuje sie jeszcze fermentacje skorek.
Skórki moczy sie w solance - r-r soli kuchennej - o wzrastajacym stezeniu ( poddaje fermentacji, proces kilkutygodniowy ).
Nastepnie wyplukuje sie sol przez kilkurazowe obgotowanie w wodzie, smazy i suszy jw.
Moim zdaniem nie ma koniecznosci usuwania calego albedo ze skorek. Wystarczy jedynie przeznaczyc ciut wiecej cukru do smazenia.
Jak zrobic dobra skorke pomaranczowa do uzytku w sernikach? Probowalem gotowania w syropie z cukru, ale zawsze jakos mi skorki wychodzily za twarde. Dzieki
Ja gotuję 3x, tzn. wrzucam pokrojoną skórkę do zimnej wody, zagotowuję, odcedzam i tak trzykrotnie, przy czym za ostatnim razem daję niedużo wody i ją słodzę.
pozdrawiam,
oleńka
Użytkownik Animozja napisał w wiadomości:
> Ja gotuję 3x, tzn. wrzucam pokrojoną skórkę do zimnej wody, zagotowuję,
> odcedzam i tak trzykrotnie, przy czym za ostatnim razem daję niedużo wody i ją
> słodzę.
>
> pozdrawiam,
> oleńka
Czy gotuje sie z bialym miaszem, ktory jest na skorkach, czy trzeba go odciac?
ogolnie zasada domowego kandyzowania jest taka:
- kilkudobowe moczenie w wodzie ( wode nalezy wymieniac ); mozna rowniez przelewac wrzatkiem - ma to na celu specznienie skorek oraz wyplukanie swinst, np po opryskiwaniu.
- przesmazanie w syropie cukrowym, o wzrastajacym nasyceniu cukru, kilkustopniowe, kilkunasto....kilkudziesiecio minutowe, poprzedzane chlodzeniem.
W zaleznosci od rozdrobnienia skorki ( wielkosci kawalkow ) stezenia syropow sa rozne: dla drobnych czastek mniejsze niz w przypadku wiekszych kawalkow.
Wysmazanie koncowe prowadzi sie nawet przy nasyceniu syropu ok 70% ( w przyblizeniu na 1000 g roztworu = 700 g cukru + 300 g (~ml) wody )
Skorki smazy sie dopoty, dopoki nie stana sie szkliste.
- suszenie skorek; mozna przesypac dodatkowo cukrem i suszyc w lekko nagrzanym piecu - jesli maja byc przechowywane ( tez do uzytku "od razu" ) lub tez mozna osuszone po smazeniu skorki przelac wrzatkiem i wkorzystac ( sa mniej slodkie ale jakie mieciuchne )
O ile mi wiadomo w przemysle wykorzystuje sie jeszcze fermentacje skorek.
Skórki moczy sie w solance - r-r soli kuchennej - o wzrastajacym stezeniu ( poddaje fermentacji, proces kilkutygodniowy ).
Nastepnie wyplukuje sie sol przez kilkurazowe obgotowanie w wodzie, smazy i suszy jw.
Moim zdaniem nie ma koniecznosci usuwania calego albedo ze skorek. Wystarczy jedynie przeznaczyc ciut wiecej cukru do smazenia.
pozdrawiam, sh z ludzikiem
......... \/ .........
........ /..\ ........
.--o00- \-00o--.
......................
..... shoffix .....
......................