Czy ktoś zna dobry przepis na ciasteczka francuskie i jak się je robi.Bo słyszałam że trzeba je cały czas robić tylko nożem- nie rękami, bo wtedy nie wychodzą.
Kaczora a chce ci sie naprawde te ciasteczka samej w domu robic, w wiekszych supermarketach jest pyszne mrozone ciasto francuskie z ktorego mozna wyczarowac pyyyysznosci np takie :
składniki
30 dag ( lub 10 platkow 10x10 cm) gotowego mrozonego ciasta francuskiego
10 dag mielonych orzechow laskowych
3 dag cukru
szczypta cynamonu
1 lyzka miodu
2 jajka
1-2 lyzki maki
sposób przygotowania
ciasto francuskie odmrozic, wyciac 10 kwadratow o boku 10 cm, bialka odzielic od zoltek, orzechy wymieszac w miseczcez cukrem, maka, miodem i bialkami na gladka mase, ja robie to zwyczajnie lyzka, nie trzeba uzywac miksera, na kazdy kwadrat ciasta ukladac troche nadzienia orzechowego, skladac na pol zeby powstaly trojkaty, docisnac lekko brzegi, mozna posmarowaac je lekko zoltkiem zeby lepiej sie trzymaly, ukladac na blasze wylozonej papierem do pieczenia, ale zachowaj duzy odstep bo ciacha mocno rosna, piec w temp 200-220 stopni okolo20 min. zostawic chwile do ostudzenia, posypac cukrem pudrem lub polukrowac i mozna jesc.
dodatkowe informacje
robilam te ciasteczka na rozne sposoby, znakomicie wychodza z mielonymi migdalami,a takze z ... pokrojonymi w kostke jablkami i cynamonem. wyzej podany przepis wypatrzylam w gazecie, ciacha sa przepyszne.
nie mam przepisu na ciasto fr., ale jak naprawde chcesz zrobic je sobie sama to poczekaj troszke, napewno ktos wrzuci tutaj dobry przepis :)
Czy ktoś zna dobry przepis na ciasteczka francuskie i jak się je robi.Bo słyszałam że trzeba je cały czas robić tylko nożem- nie rękami, bo wtedy nie wychodzą.
Kaczora a chce ci sie naprawde te ciasteczka samej w domu robic, w wiekszych supermarketach jest pyszne mrozone ciasto francuskie z ktorego mozna wyczarowac pyyyysznosci np takie :
składniki
30 dag ( lub 10 platkow 10x10 cm) gotowego mrozonego ciasta francuskiego
10 dag mielonych orzechow laskowych
3 dag cukru
szczypta cynamonu
1 lyzka miodu
2 jajka
1-2 lyzki maki
sposób przygotowania
ciasto francuskie odmrozic, wyciac 10 kwadratow o boku 10 cm, bialka odzielic od zoltek, orzechy wymieszac w miseczcez cukrem, maka, miodem i bialkami na gladka mase, ja robie to zwyczajnie lyzka, nie trzeba uzywac miksera, na kazdy kwadrat ciasta ukladac troche nadzienia orzechowego, skladac na pol zeby powstaly trojkaty, docisnac lekko brzegi, mozna posmarowaac je lekko zoltkiem zeby lepiej sie trzymaly, ukladac na blasze wylozonej papierem do pieczenia, ale zachowaj duzy odstep bo ciacha mocno rosna, piec w temp 200-220 stopni okolo20 min. zostawic chwile do ostudzenia, posypac cukrem pudrem lub polukrowac i mozna jesc.
dodatkowe informacje
robilam te ciasteczka na rozne sposoby, znakomicie wychodza z mielonymi migdalami,a takze z ... pokrojonymi w kostke jablkami i cynamonem. wyzej podany przepis wypatrzylam w gazecie, ciacha sa przepyszne.
nie mam przepisu na ciasto fr., ale jak naprawde chcesz zrobic je sobie sama to poczekaj troszke, napewno ktos wrzuci tutaj dobry przepis :)
Dzięki za pomusł- na pewno się przyda, ale w końcu sama bym chciała coś wyczarować. Ale z Twojej rady skorzystam.
Ciasto francuskie jest naprawdę trudne i pracochłonne, ale próbuj :)))))
Bahus
Kaczora mam zdjecie tych ciasteczek na ktore podalam wyzej przepis, jesli chcesz moge ci wyslac meilem :)
Rózio bardzo bym chciała zobaczyć te zdjęcia.Mój e-mail to aga813@gazeta.pl