Forum

Kuchenne porady

Szukam przepisu na przecier z platkow dzikiej rozy uzywanej do pieczenia paczkow

  • Autor: wojtek_b Data: 2004-06-08 19:43:03

  • Autor: bahus Data: 2004-06-10 18:09:27

    Znalazłem w necie, jednak tytaj surowcem są owoce a nie płatki, ale może będzie się nadawała.

    Konfitura z dzikiej róży

    Składniki:
    1 kg owoców dzikiej róży,
    1,5 kg cukru,
    3 szklanki wody,
    sok z jednej cytryny lub pół szklanki owoców białych porze-czek lub
    plaska łyżeczka kwasku cytrynowego.

    Dojrzałe, twarde owoce dzikiej
    róży umyć, nadciąć z jednego boku, starannie usunąć pestki i włoski.
    Po usunięciu nasion owoce należy umyć wielokrotnie, aby dokładnie
    wypłukać ze środka krótkie włoski, osączyć na sicie. Wodę zagotować z
    połową cukru, włożyć owoce róży i gotować przez kilka minut (podczas
    gotowania zdejmować wytwarzającą się pianę), zdjąć z ognia i postawić
    na 24 godz. Następnie owoce wyjąć łyżką cedzakową, do syropu dodać
    pozostały cukier i sok z białych po- rzeczek lub cytryny, lub też
    kwasek cytry-nowy. Całość chwilę gotować, włożyć owoce i powoli
    smażyć. Usmażoną konfiturę przełożyć do czystych małych słoiczków,
    zamknąć pokrywkami, ochłodzić. Przechowywać w chłodnym, suchym i
    ciemnym miejscu. Konfitury z owoców dzikiej róży używa się głównie do
    dekoracji deserów i ciast.
    Alfreda Pietrow ""Łowiec Polski"

  • Autor: bazylka Data: 2004-06-11 16:10:55

Przejdź do pełnej wersji serwisu