Znalazłem w necie, jednak tytaj surowcem są owoce a nie płatki, ale może będzie się nadawała.
Konfitura z dzikiej róży
Składniki:
1 kg owoców dzikiej róży,
1,5 kg cukru,
3 szklanki wody,
sok z jednej cytryny lub pół szklanki owoców białych porze-czek lub
plaska łyżeczka kwasku cytrynowego.
Dojrzałe, twarde owoce dzikiej
róży umyć, nadciąć z jednego boku, starannie usunąć pestki i włoski.
Po usunięciu nasion owoce należy umyć wielokrotnie, aby dokładnie
wypłukać ze środka krótkie włoski, osączyć na sicie. Wodę zagotować z
połową cukru, włożyć owoce róży i gotować przez kilka minut (podczas
gotowania zdejmować wytwarzającą się pianę), zdjąć z ognia i postawić
na 24 godz. Następnie owoce wyjąć łyżką cedzakową, do syropu dodać
pozostały cukier i sok z białych po- rzeczek lub cytryny, lub też
kwasek cytry-nowy. Całość chwilę gotować, włożyć owoce i powoli
smażyć. Usmażoną konfiturę przełożyć do czystych małych słoiczków,
zamknąć pokrywkami, ochłodzić. Przechowywać w chłodnym, suchym i
ciemnym miejscu. Konfitury z owoców dzikiej róży używa się głównie do
dekoracji deserów i ciast.
Alfreda Pietrow ""Łowiec Polski"
Znalazłem w necie, jednak tytaj surowcem są owoce a nie płatki, ale może będzie się nadawała.
Konfitura z dzikiej róży
Składniki:
1 kg owoców dzikiej róży,
1,5 kg cukru,
3 szklanki wody,
sok z jednej cytryny lub pół szklanki owoców białych porze-czek lub
plaska łyżeczka kwasku cytrynowego.
Dojrzałe, twarde owoce dzikiej
róży umyć, nadciąć z jednego boku, starannie usunąć pestki i włoski.
Po usunięciu nasion owoce należy umyć wielokrotnie, aby dokładnie
wypłukać ze środka krótkie włoski, osączyć na sicie. Wodę zagotować z
połową cukru, włożyć owoce róży i gotować przez kilka minut (podczas
gotowania zdejmować wytwarzającą się pianę), zdjąć z ognia i postawić
na 24 godz. Następnie owoce wyjąć łyżką cedzakową, do syropu dodać
pozostały cukier i sok z białych po- rzeczek lub cytryny, lub też
kwasek cytry-nowy. Całość chwilę gotować, włożyć owoce i powoli
smażyć. Usmażoną konfiturę przełożyć do czystych małych słoiczków,
zamknąć pokrywkami, ochłodzić. Przechowywać w chłodnym, suchym i
ciemnym miejscu. Konfitury z owoców dzikiej róży używa się głównie do
dekoracji deserów i ciast.
Alfreda Pietrow ""Łowiec Polski"