Forum

Kuchenne porady

truskawki

  • Autor: bromba Data: 2004-06-09 13:21:28

    Czy ktoś zna przepisy na jakieś ciasta z nadzieniem truskawkowym lub torty z kremem truskawkowym? Interesują mnie wszelkie możliwości.

  • Autor: Animozja Data: 2004-06-09 14:03:26

    Zalecam improwizację, np. dowolny biszkopt, serek homo "wzmocniony" żelatyną, a na górę truskawy zalane galaretką. Albo wręcz sernik na zimno z brzoskwiniami-bez brzoskwiń...

  • Autor: bahus Data: 2004-06-09 14:17:53

    Na ciasta to nie znam ale na pyszne wino truskawkowe to tak :)))))
    jakem Bahus

  • Autor: Marga Data: 2004-06-11 08:10:40

    Sezon na truskawki trwa i oprócz ciast można też przyrządać inne pyszne potrawy. Podaję kilka przepisów (wypróbowanych), może się przydadzą:
    Z nieodżałowanych "Smaków i Aromatów"
    krem waniliowy (pasuje do truskawek, malin, poziomek, jagód i wszelkich innych też)
    1 szklanka mleka, 2żółtka,50 ml ajerkoniaku lub 20 ml spirytusu, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 laski wanilii lub cukier waniliowy do smaku (ale to nie to samo), 1 kg truskawek lub innych owoców
    Przekroić na pół laskę wanilii, zeskrobać nożykiem miąższ. W rondelku zagotować mleko razem z miąższem wanilii.
    Na maleńkim płomyku gazu ubić żółtka z cukrem pudrem. Wlać gorące mleko, ubijać - na małym ogniu - aż powstanie dość gęsty krem. Dodać ajerkoniak lub spirytus, wymieszać i gorącym sosem polać ułożone na taleru połówki truskawek. Jeśli owoce nie "utoną" w kremie ten pyszny i elegancki deser podzielony na 4 porcje będzie zawierał tylko 21-0 kcal.

  • Autor: Marga Data: 2004-06-11 08:23:56

    Kolejne przepisy z "Kuchni":
    Napój truskawkowo-bananowy:40 dag truskawek,4banany,3l lemoniady cytrynowej,2 l wody mineralnej,kostki lodu.
    Truskawki i banany pokroić w plasterki.Owoce włożyć do dużej szklanej wazy i zalać lemoniadą oraz wodą mineralną. Schłodzić kostkami lodu,jeśli trzeba dosłodzić.
    Krem truskawkowo-czekoladowy:30 dag truskawek,1 szklanka śmietanki 30%-procentowej,4łyżki cukru,1budyń czekoladowy.
    Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu,ostudzić.(Aby nie powstał kożuch przykryć budyń folią).Po ostudzeniu ubić mikserem do konsystencji kremu.Truskawki zmiksować z 3 łyżkami cukru,śmietankę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru i wymieszać z musem truskawkowym.Do pucharków układać na przemian budyń i mus.Przybrać całymi owocami.Podawać zaraz po przyrządzeniu.
    Mus truskawkowy
    75 dag truskawek,4 białka,13 dag cukru,5 łyżeczek żelatyny, sok 1 ½ cytryny,do przybrania 6 truskawek.
    Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody i gdy napęcznieje podgrzać na parze do całkowitego rozpuszczenia. Truskawki zmiksować. 1/3 zmiksowanych truskawek odlać do sosjerki a do reszty dodać cukier (1 łyżkę cukru odłożyć), sok cytrynowy i żelatynę.Lekko podgrzać aby żelatyna dobrze się połączyła z truskawkami.Oziębić.Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z musem truskawkowym. Mus nałożyć do miseczek i wstawić na kilka godzin lub najlepiej na noc do lodówki.Następnego dnia wyłożyć na talerzyki, przybrać truskawkami i pozostawionym musem. Marga

  • Autor: Marga Data: 2004-06-11 09:01:23

    Jeszcze jedna porcja przepisów, też wypróbowane i też z „Kuchni”:
    Chłodnik truskawkowy: 75 dag truskawek,2 szklanki mleka, 1 pojemnik (20 dag) śmietany 18-procentowej,3 łyżku cukru, 1 łyżka miodu (ja cukru w ogóle nie dodaję, tylko zwiększam ilość miodu).
    Truskawki umyć, osączyć i usunąć szypułki. Połowę owoców zmiksować z mlekiem,śmietaną,cukrem i miodem. Oziębić w lodówce.Pozostałe owoce przekroić na pół lub cztery części i przybrać nimi chłodnik. Podawać z biszkoptami. Ilość na 4 porcje.

    Poziomki (lub inne jagodowe:truskawki,maliny,jagody,borówki amerykańskie) z kremem:
    2 szklanki poziomek,20 dag serka homogenizowanego,2 łyżki cukru,4 łyżki gęstej śmietany,2 łyżki ulubionego likieru,3 łyżki soku z malin lub truskawek.
    Poziomki przepłukać na sitku, osączyć. Z serka, cukru,śmietany i likieru utrzeć krem. Owoce ułożyć w pucharkach,udekorować kremem i polać sokiem.

    Legumina poziomkowa (lub z innych owoców jagodowych j/w):2 opakowania okrągłych biszkoptów, 3 szklanki poziomek, 0,5 l śmietany kremówki, 4 łyżki cukru pudru, olejek arakowy lub inny lub sok owocowy.
    Małą tortownicę wyłożyć biszkoptami, skropić olejkiem lub sokiem i posypać owocami. Na owocach rozłożyć część śmietany ubitej z cukrem. Przykryć ją biszkoptami, znowu skropić,posypać owocami i posmarować śmietaną. Takich warstw powinno być co najmniej trzy. Wierzch deseru przykryć biszkoptami, udekorować śmietaną i owocami. Podawać dobrze schłodzony. Jeśli śmietana nie jest wystarczająco gęsta, można dodać do niej czubatą łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 2-3 łyżkach ciepłej wody.
    Pozdrawiam Marga

  • Autor: Marga Data: 2004-06-11 10:16:42

    Post scriptum do napoju truskawkowego. W wersji dla dorosłych lemoniadę zastępujemy białym winem, do wyboru półsłodkie lub wytrawne lub wermutem. Marga

  • Autor: bahus Data: 2004-06-12 14:42:43

    Oj! po przeczytaniu to chyba polubię truskawki, nie tylko w postaci wina :)))
    Bahus

  • Autor: Marga Data: 2004-06-12 15:07:25

    To bardzo dobrze Bahusie, w przyrodzie musi istnieć równowaga, bo mi właśnie zaczynają uszami wychodzić. Codziennie po minimum kilogramie zjadamy pod wszelkimi możliwymi postaciami. Dziś już nie miałam do nich siły, zalałam je jogurtem naturalnym z miodem i cześć. Przerzucam się znów na kurczaki. Był kurczak Anerite, teraz będzie Bahusa. Jak znam moich domowych mężczyzn o konserwatywnych gustach będzie im smakować, bo bigosu z buraków to im się nie odważę zaserwować. Marga

  • Autor: marinik Data: 2004-06-20 16:55:28

    http://kobieta.gazeta.pl/wysokie_obcasy/1,53667,2131498.html
    Zrobilem dzis truskawki pod ciastem. Banalnie proste, no i na goraco sie pozera- ma to swoj urok.

Przejdź do pełnej wersji serwisu