Myślę sobie, że sezon niedługo się skończy i czas pomyśleć o przetworach. Przyznaję się bez bicia, że nigdy truskawek nie przerabiałam. W kompotach zawsze owoce "kapciały", więc nie dotykam się. A może by je w syropie utopić i zapasteryzować? Robił ktoś z Was w ten sposób?
Wdzięczna byłabym za przepis na konfitury bądź jakieś smarowidło do naleśników.
Użytkownik Aga_B napisał w wiadomości:
> Dorota ja po prostu wrzucam do słoika owoce zasypuje cukrem i pastryzuje
> jakies 15 minutek. A w tym roku mamochote spróbować z Żelfixem albo innym
> cukrem żelującym
Bądź człowiekiem, Aga, przybliż proporcje. Czy to jest na zasadzie warstwa truskawek, warstwa cukru?
jak masz zamrażarkę to możesz zrobić tak zwane lody truskawkowe zmiksować truskawki z cukrem i przełożyć do pudełeczek po serkach i zamrozić są pyszne jak lody lub można wykorzystać do makaronu ze śmietaną zimą jak znalazł. Pozdrowienia Zosia
Użytkownik zosia-k napisał w wiadomości:
> jak masz zamrażarkę to możesz zrobić tak zwane lody truskawkowe zmiksować
> truskawki z cukrem i przełożyć do pudełeczek po serkach i zamrozić są pyszne
> jak lody lub można wykorzystać do makaronu ze śmietaną zimą jak znalazł.
Zamrażarkę posiadam, powiedz tylko w jakich proporcjach truskawki+ cukier zmiksować. Pół na pół?
Myślę sobie, że sezon niedługo się skończy i czas pomyśleć o przetworach. Przyznaję się bez bicia, że nigdy truskawek nie przerabiałam. W kompotach zawsze owoce "kapciały", więc nie dotykam się. A może by je w syropie utopić i zapasteryzować? Robił ktoś z Was w ten sposób?
Wdzięczna byłabym za przepis na konfitury bądź jakieś smarowidło do naleśników.
Dorota( znad szklanki bursztynowego płynu)
Użytkownik Aga_B napisał w wiadomości:
> Dorota ja po prostu wrzucam do słoika owoce zasypuje cukrem i pastryzuje
> jakies 15 minutek. A w tym roku mamochote spróbować z Żelfixem albo innym
> cukrem żelującym
Bądź człowiekiem, Aga, przybliż proporcje. Czy to jest na zasadzie warstwa truskawek, warstwa cukru?
jak masz zamrażarkę to możesz zrobić tak zwane lody truskawkowe zmiksować truskawki z cukrem i przełożyć do pudełeczek po serkach i zamrozić są pyszne jak lody lub można wykorzystać do makaronu ze śmietaną zimą jak znalazł. Pozdrowienia Zosia
Użytkownik zosia-k napisał w wiadomości:
> jak masz zamrażarkę to możesz zrobić tak zwane lody truskawkowe zmiksować
> truskawki z cukrem i przełożyć do pudełeczek po serkach i zamrozić są pyszne
> jak lody lub można wykorzystać do makaronu ze śmietaną zimą jak znalazł.
Zamrażarkę posiadam, powiedz tylko w jakich proporcjach truskawki+ cukier zmiksować. Pół na pół?
> Pozdrowienia Zosia
Również pozdrawiam
Dorota
2 kg truskawek i 1 kg cukru zresztą sama zobacz czy są słodkie cz też mało słodkie