Forum

Kuchenne porady

Robicie coś na zimę z truskawek?

  • Autor: dorka Data: 2004-06-13 21:45:22

    Myślę sobie, że sezon niedługo się skończy i czas pomyśleć o przetworach. Przyznaję się bez bicia, że nigdy truskawek nie przerabiałam. W kompotach zawsze owoce "kapciały", więc nie dotykam się. A może by je w syropie utopić i zapasteryzować? Robił ktoś z Was w ten sposób?
    Wdzięczna byłabym za przepis na konfitury bądź jakieś smarowidło do naleśników.

    Dorota( znad szklanki bursztynowego płynu)

  • Autor: dorka Data: 2004-06-13 22:05:33

    Użytkownik Aga_B napisał w wiadomości:
    > Dorota ja po prostu wrzucam do słoika owoce zasypuje cukrem i pastryzuje
    > jakies 15 minutek. A w tym roku mamochote spróbować z Żelfixem albo innym
    > cukrem żelującym

    Bądź człowiekiem, Aga, przybliż proporcje. Czy to jest na zasadzie warstwa truskawek, warstwa cukru?

  • Autor: zosia-k Data: 2004-06-14 21:19:04

    jak masz zamrażarkę to możesz zrobić tak zwane lody truskawkowe zmiksować truskawki z cukrem i przełożyć do pudełeczek po serkach i zamrozić są pyszne jak lody lub można wykorzystać do makaronu ze śmietaną zimą jak znalazł. Pozdrowienia Zosia

  • Autor: dorka Data: 2004-06-14 21:45:21

    Użytkownik zosia-k napisał w wiadomości:
    > jak masz zamrażarkę to możesz zrobić tak zwane lody truskawkowe zmiksować
    > truskawki z cukrem i przełożyć do pudełeczek po serkach i zamrozić są pyszne
    > jak lody lub można wykorzystać do makaronu ze śmietaną zimą jak znalazł.

    Zamrażarkę posiadam, powiedz tylko w jakich proporcjach truskawki+ cukier zmiksować. Pół na pół?

    > Pozdrowienia Zosia

    Również pozdrawiam
    Dorota

  • Autor: zosia-k Data: 2004-06-16 14:44:52

    2 kg truskawek i 1 kg cukru zresztą sama zobacz czy są słodkie cz też mało słodkie

Przejdź do pełnej wersji serwisu