Forum

Kuchenne porady

a moze tak biala ale swojska

  • Autor: kwidzinska Data: 2004-06-15 09:12:23

    Mam sprawdzony przepis na biala.Od lat robimy ja sami.

    pozdrowienia
    barbara

  • Autor: kwidzinska Data: 2004-06-15 13:28:27

    Slowo sie rzeklo...
    Kielbasa biala
    Skladniki:
    1 kg karkowki / lopatki
    1 kg boczku swiezego - moze byc tlusciejszy
    sol ( 1lyzeczka na kilogram miesa )
    5 zabkow czosnku ( jezeli ktos lubi - mozna dodac wiecej )
    lyzka gorczycy
    10 ziaren pieprzu
    10 ziaren ziela angielskiego
    1 lisc laurowy
    baaardzo duzo majeranku
    cienkie jelita wieprzowe
    czesc chudego miesa kroje w drobna kosteczke ,pozostala czesc miele przez maszynke( koniecznie
    sitko o duzych oczkach).
    Czosnek wyciskam przez praske albo miele razem z miesem.
    Pieprz,ziele i lisc laurowy miele w " zabytkowym " mlynku do kawy.
    Mieso wymieszac z przyprawami.
    Mase dokladnie wyrobic na jednolita mase. Pozostawic na okolo 2 godziny - niech sobie odpocznie.
    Jelita przeplukac zimna woda - najlepiej bezposrednio pod kranem.
    Z maszynki wyjc noz i sitko a zalozyc lejek kielbasiany),zalozyc na niego jelito ktore na koncu zwiazac na supelek.
    Mase jeszcze raz wymieszac , wkladac porcjami do maszynki krecac,Gdy mieso dojdzie prze lejek do jelita to zsuwac delikatnie jelito z lejka - wazne jest zeby nie bylo zbyt malo-za duzo tez "niezdrowo" (popeka).Koncowke jelita tak samo jak na poczatku zawiazac.
    Co 10 cm kielbase lekko ugniesc palcami jak plasteline i skrecic - czy przekreci 3 razy.
    Gotowac tak samo jak kupna.
    Czesc nie gotowanej mroze - i jak przyjdzie ochota na zurek to jak znalazl.
    Dla poczatkujacych to napychanie nie jest zbyt latwe-za 3 -cim ,4 - tym razem idzie jak z platka.
    Dlateko jest wazne aby jelito bylo mokre - wtedy schodzi prawie samo z lejka.
    Cos niejasnego-walcie smialo, odpowiem
    pozdariam milosnikow swojskich wyrobow
    barbara

Przejdź do pełnej wersji serwisu