Sezon się zaczął. Wszyscy wiemy, że sos odpowiednio dobrany
może się stać czynnikiem decydująvcym o sukcesie grillowanych
potraw. Może macie jakieś mniej znane, ciekawe no i oryginalne
przepisy. Może dziewczyny mieszkające poza Polską coś tam lokalnego wypatrzyły.
Tradycja grilla w Polcse jest raczej młoda. Dlatego warto sięgnąć do skarbnicy światowej.
Bahus
Ja do grilla serwuje 2 sosy: gotowy-Salsa i czosnkowy wlasnej produkcji
Salsa- firmy Maggi i tylko Maggi
Czosnkowy ( poczatkowo kupowalam od Turka, ale po dlugich doswiadczeniach,udalo mi sie dopracowac moj wlasny ktory znika calkowicie )
Podziele sie chetnie z tym przepisem.
Skladniki:
1/2 jogurtu naturalnego ( 150 gr pojemnik )
1 smietana kremowka ( 200 ml )
lyzeczka ( do dwoch ) musztardy
sporo curry ( daje "na oko" - sos powinien miec cytrynowa farbe )
czosnek granulowany
okolo 1/2 do 1 lyzeczki vegety
cukier do smaku
szczypte kwasku cytrynowego
Sposob przyrzadzania:
Jogurt,musztarde,vegete,cukier,czosnek,kwasek,dokladnie wymieszac
mozna krotko zmiksowac, albo uzyc trzepaczki do piany.
Sprobowac do smaku ,ewentualnie doprawic -powinien byc zdecydowany slodko-czosnkowy smak.
Dodac dobrze schlodzona smietane i curry,ubic( albo zmiksowac krotko ).
Sos powinien miec konsystencje odrobine rzadsza od majonezu.
Wstawic na pare godzin do lodowki.
Uwaga! nie zadlugo ubijac bo lubi sie zwazyc-i mamy wtedy maselko czosnkowe.
Jest ciezko podac proporcje przypraw - bo przygotowuje ten sos od conajmniej 10 lat wiec
doprawiam " na oko "
Za szybko przycisnelam klawisz i przepis juz poszedl.
Zycze powodzenia
barbara
Nie zapomnij, że Turcy mieli wpływ nie tylko na polską niegdysiejszą modę (kontusz etc.), ale również budownictwo okazjonalne (kiosk, altana), no i kuchnię (kawa, kefir, chałwa itp., itd.).
Że nie wspomnę o słynnym dialogu, który aktor Turek przekazał potomności:
Po którymś z kolei dublu (powtórce ujęcia) na planie "Czterech pancernych" jęknął z niemiecka aktor Pyrkosz do aktora Pieczki, który współzawalił scenę:
- Oj Piczka, Piczka...
Na co aktor Pieczka - ze ślumskim akcentem -, do aktora Pyrkosza (współprawca wsypki - bo jak się coś wali, to na wszystkich frontach - kierowca czołgu, który w tym ujęciu miał odjechać, ale nie chciał zapalić):
- Pyrkosz, pyrkosz i nie jedziesz...
Wróćmy do sosu:
Więc ów Turek wiedział może więcej o mieszaniu zepsutego mleka z czosnkiem i innymi ingrediencjami, i wymieniał gotowy produkt na walory płatnicze? Kto wie...?
ja robię bardzięj prosty sos czosnkowy do grila i nietylko to; śmietana 3 łyżki majonezu trochę soli i wciskam główkę czosnku jak ktoś lubi słaby to może mniej jest sprawdzony i bardzo dobry Smacznego
Polecam inny sos - tyrolski.
1 średni majonez
2 łyżki ketchupu
2-3 ząbki czosnku (lub jak ktoć lubi moze dać więcej )przecisnąć przez praskę
1 pokrojony w kostkę pomidor
2 łyżki posiekanego szczypiorku
pieprz biały, sól.
Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku. Naprawdę dobry.
Onegdaj wstukałam w przepisy dwa sosy: harissa i tahini (marokański i tunezyjski), ale ich jescze nie wypróbowałam, i biorąc pod uwagę, co jest za oknem, nieprędko się to uda. Ale może gdzie indziej nie pada. Czekam na opinie!
Ja najczęściej idę na łatwiznę i do grilla serwuję keczup, czasem wzbogacony np. startym ogórem kiszonym.
Skoro o grillu: jakiś czas temu stałam się szczęśliwa posiadaczką niedużego słoiczka węgierskiej pasty o nazwie (z pamięci i wg wymowy, przepraszam za mój węgierski) "Erisz piszta" - jest to paprykowy przecier, ostry, idealny do tego, żeby wysmarować nim mięsko przed grillowaniem. Jeżeki ktoś zna taką przyprawę i wie, co jest w środku - proszę o info.
zagladnij tutaj
(w jezyku angielskim) Jesli by to stanowilo jakis klopot sluze chetnie pomoca.
Ja jestem za leniwa i kupuje gotowe sosy, zreszta grill zostawiam mezowi - nauczylam sie tego od Amerykanek
Nie wiem jak to sie stalo ale zniknal link do tej stronki ktora podalam powyzej , wiec podaje go jeszcze raz. http://www.cooks.com/rec/ch/sauces.html
Jesli jest to moja wina to z gory przepraszam.
Pozdrawiam serdecznie WZ.
Amator, link nie zginął zastąpiłem go niebieskim odnośnikiem i klikając na niego natychmiast wchodzisz na tę podaną przez Ciebie stronkę. (nie potrzeba "wklejać" całego linku...wystarczy kliknąć )
Bahus
Sezon się zaczął. Wszyscy wiemy, że sos odpowiednio dobrany
może się stać czynnikiem decydująvcym o sukcesie grillowanych
potraw. Może macie jakieś mniej znane, ciekawe no i oryginalne
przepisy. Może dziewczyny mieszkające poza Polską coś tam lokalnego wypatrzyły.
Tradycja grilla w Polcse jest raczej młoda. Dlatego warto sięgnąć do skarbnicy światowej.
Bahus
Ja do grilla serwuje 2 sosy: gotowy-Salsa i czosnkowy wlasnej produkcji
Salsa- firmy Maggi i tylko Maggi
Czosnkowy ( poczatkowo kupowalam od Turka, ale po dlugich doswiadczeniach,udalo mi sie dopracowac moj wlasny ktory znika calkowicie )
Podziele sie chetnie z tym przepisem.
Skladniki:
1/2 jogurtu naturalnego ( 150 gr pojemnik )
1 smietana kremowka ( 200 ml )
lyzeczka ( do dwoch ) musztardy
sporo curry ( daje "na oko" - sos powinien miec cytrynowa farbe )
czosnek granulowany
okolo 1/2 do 1 lyzeczki vegety
cukier do smaku
szczypte kwasku cytrynowego
Sposob przyrzadzania:
Jogurt,musztarde,vegete,cukier,czosnek,kwasek,dokladnie wymieszac
mozna krotko zmiksowac, albo uzyc trzepaczki do piany.
Sprobowac do smaku ,ewentualnie doprawic -powinien byc zdecydowany slodko-czosnkowy smak.
Dodac dobrze schlodzona smietane i curry,ubic( albo zmiksowac krotko ).
Sos powinien miec konsystencje odrobine rzadsza od majonezu.
Wstawic na pare godzin do lodowki.
Uwaga! nie zadlugo ubijac bo lubi sie zwazyc-i mamy wtedy maselko czosnkowe.
Jest ciezko podac proporcje przypraw - bo przygotowuje ten sos od conajmniej 10 lat wiec
doprawiam " na oko "
Za szybko przycisnelam klawisz i przepis juz poszedl.
Zycze powodzenia
barbara
Nie zapomnij, że Turcy mieli wpływ nie tylko na polską niegdysiejszą modę (kontusz etc.), ale również budownictwo okazjonalne (kiosk, altana), no i kuchnię (kawa, kefir, chałwa itp., itd.).
Że nie wspomnę o słynnym dialogu, który aktor Turek przekazał potomności:
Po którymś z kolei dublu (powtórce ujęcia) na planie "Czterech pancernych" jęknął z niemiecka aktor Pyrkosz do aktora Pieczki, który współzawalił scenę:
- Oj Piczka, Piczka...
Na co aktor Pieczka - ze ślumskim akcentem -, do aktora Pyrkosza (współprawca wsypki - bo jak się coś wali, to na wszystkich frontach - kierowca czołgu, który w tym ujęciu miał odjechać, ale nie chciał zapalić):
- Pyrkosz, pyrkosz i nie jedziesz...
Wróćmy do sosu:
Więc ów Turek wiedział może więcej o mieszaniu zepsutego mleka z czosnkiem i innymi ingrediencjami, i wymieniał gotowy produkt na walory płatnicze? Kto wie...?
ja robię bardzięj prosty sos czosnkowy do grila i nietylko to; śmietana 3 łyżki majonezu trochę soli i wciskam główkę czosnku jak ktoś lubi słaby to może mniej jest sprawdzony i bardzo dobry Smacznego
Polecam inny sos - tyrolski.
1 średni majonez
2 łyżki ketchupu
2-3 ząbki czosnku (lub jak ktoć lubi moze dać więcej )przecisnąć przez praskę
1 pokrojony w kostkę pomidor
2 łyżki posiekanego szczypiorku
pieprz biały, sól.
Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku. Naprawdę dobry.
Czy po tym sosie się jodłuje??? że on ma się nazywać - tyrolski?
Onegdaj wstukałam w przepisy dwa sosy: harissa i tahini (marokański i tunezyjski), ale ich jescze nie wypróbowałam, i biorąc pod uwagę, co jest za oknem, nieprędko się to uda. Ale może gdzie indziej nie pada. Czekam na opinie!
Ja najczęściej idę na łatwiznę i do grilla serwuję keczup, czasem wzbogacony np. startym ogórem kiszonym.
Skoro o grillu: jakiś czas temu stałam się szczęśliwa posiadaczką niedużego słoiczka węgierskiej pasty o nazwie (z pamięci i wg wymowy, przepraszam za mój węgierski) "Erisz piszta" - jest to paprykowy przecier, ostry, idealny do tego, żeby wysmarować nim mięsko przed grillowaniem. Jeżeki ktoś zna taką przyprawę i wie, co jest w środku - proszę o info.
pozdrawiam
oleńka
zagladnij tutaj
(w jezyku angielskim) Jesli by to stanowilo jakis klopot sluze chetnie pomoca.
Ja jestem za leniwa i kupuje gotowe sosy, zreszta grill zostawiam mezowi - nauczylam sie tego od Amerykanek
Nie wiem jak to sie stalo ale zniknal link do tej stronki ktora podalam powyzej , wiec podaje go jeszcze raz. http://www.cooks.com/rec/ch/sauces.html
Jesli jest to moja wina to z gory przepraszam.
Pozdrawiam serdecznie WZ.
Amator, link nie zginął zastąpiłem go niebieskim odnośnikiem i klikając na niego natychmiast wchodzisz na tę podaną przez Ciebie stronkę. (nie potrzeba "wklejać" całego linku...wystarczy kliknąć )
Bahus
No i tak podejrzewalam ze cos sknocilam, a tu takie usprawnienia!!!!!!Dzieki