ale takie z farszem jagodowym?
mam cos takiego:
potrzebne ok. 50 dag owoców jagodowych (truskawki, poziomki, maliny, czarne jagody).
Na każdy naleśnik nakładać warstwę świeżych owoców (truskawki trzeba wcześniej pokroić), składać prostokątną kopertę, szybko obsmażać z obu stron na złoty kolor. Podawać polane śmietaną i posypane cukrem pudrem.
albo takie z nadzieniem smietankowo-jagodowym:
n a d z i e n i e:
? 25 dag serka śmietankowego homogenizowanego
? 2 łyżki soku z cytryny
? skórka starta z połówki cytryny
? 3 łyżki cukru
? łyżka likieru z owoców (porzeczkowy, malinowy)
? 40 dag owoców
? 150 g śmietany kremówki
Serek homogenizowany wymieszać z sokiem i skórką cytryny. Dodać likier. Śmietanę ubić na gęsty krem. Owoce przebrać, umyć i odsączyć z wody. Wszystko bardzo delikatnie połączyć z masą serową, pamiętając by zostawić kilka owoców do dekoracji. Faszerowac tym nalesniki, podawac ozdobione owocami.
mozesz tez zmiksowac jagody z cukrem (do smaku) i takim musem polewac nalesniki na talerzu.. gdzies widzialam jeszcze nalesniki, w ktorych jagody wrzuca sie do surowego ciasta i potem dopiero smazy, zaraz poszukam..
może ktoś wie jak zrobić naleśniki z jagodami ,kupiłam jgody i chcę zrobić
ale takie z farszem jagodowym?
mam cos takiego:
potrzebne ok. 50 dag owoców jagodowych (truskawki, poziomki, maliny, czarne jagody).
Na każdy naleśnik nakładać warstwę świeżych owoców (truskawki trzeba wcześniej pokroić), składać prostokątną kopertę, szybko obsmażać z obu stron na złoty kolor. Podawać polane śmietaną i posypane cukrem pudrem.
albo takie z nadzieniem smietankowo-jagodowym:
n a d z i e n i e:
? 25 dag serka śmietankowego homogenizowanego
? 2 łyżki soku z cytryny
? skórka starta z połówki cytryny
? 3 łyżki cukru
? łyżka likieru z owoców (porzeczkowy, malinowy)
? 40 dag owoców
? 150 g śmietany kremówki
Serek homogenizowany wymieszać z sokiem i skórką cytryny. Dodać likier. Śmietanę ubić na gęsty krem. Owoce przebrać, umyć i odsączyć z wody. Wszystko bardzo delikatnie połączyć z masą serową, pamiętając by zostawić kilka owoców do dekoracji. Faszerowac tym nalesniki, podawac ozdobione owocami.
mozesz tez zmiksowac jagody z cukrem (do smaku) i takim musem polewac nalesniki na talerzu.. gdzies widzialam jeszcze nalesniki, w ktorych jagody wrzuca sie do surowego ciasta i potem dopiero smazy, zaraz poszukam..
znalazlam
fioletowe pankejki babci Pascala, jak chcesz to podam przepis albo sama zobacz:
http://poprostugotuj.onet.pl/kuchnia/ksiazka/itemid20/
dziękuję ci bardzo za przepisy.
prosze bardzo :))
mam nadzieje, ze sie przydaly..