Witam serdecznie
Chciałabym zabrać ze sobą na planowany w sierpniu wyjazd - parę słoików z mięsem, czy może ktoś zna przepisy na mięsa w słoikach? Może jakieś pulpety, kotlety - wiem, że są takie przepisy ale nie znalazłam żadnego na necie. Proszę o pomoc
Witam
No nie za bardzo trafnie zadałam pytanie - widzę to teraz, po twojej odpowiedzi. Bardziej interesuje mnie sposób wekowania mięsa, ponieważ domyslam się, że przepisy są takie jak na gotowanie np. gulaszu - do normalnego spozycia. Nigdy nie wekowałam mięsa i nie wiem czy przed wekowaniem powinno byc np. przyprawione w szczególny sposób, jak długo wekować słoiki - i wogóle wszystko co się z tym wiąże. Robię przetwory w słoikach - ale są to warzywa, owoce, sałatki. Nigdy nie wekowałam miesa. Jeżeli nie sprawi to kłopotu - prosze o parę słów porad na ten temat
Pozdrawiam Małgorzata Pietruszewska
ja w sieci znalazlam pare przepisow na przetwory "obiadowe":
leczo:
http://www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=132
krolik:
http://members.chello.pl/e.zylinski/kroliki/dzikus.html
http://members.chello.pl/e.zylinski/kroliki/pasztet.html
i wegorza:
http://www.marbo.agnet.pl/wedkar.html
mam jeszcze takie dwie ksiazki:
1. Przetwory w gospodarstwie domowym Kazimiery Pyszkowskiej (jest rozdzial pt. konserwowanie miesa w wekach, a w nim np. golonka, boczek, gulasz, zeberka duszone, kotlety schabowe, rozne pieczone miesa, pasztety)
2. Domowe wyroby miesne Tadeusza Kłossowskiego (i rozdzail konserwy w wekach - flaki, pieczenie ragout, kura w rosole, galarety)
napisz moze, jakie miesa cie szczegolnie interesuja, to cos wklepie, bo nie chcialabym przepisywac ksiazek kucharskich sobie a muzom..
pozdrawiam
Witam, dziekuję bardzo za odpowiedz.
Interesuja mnie szczególnie gulasz, kotlety schabowe, rozne pieczone miesa - jezeli miałabyś chwilke czasu, to bardzo proszę o przepisy. napewno nie pozostaną sobie a muzom :), zostaną wykorzystane !!!
Jeszcze raz bardzo dziekuję.
Nareszcie trafiłam na forum poważnych ludzi, którzy reagują w normalny sposób.
kiedyś moja mama robiła mięsa tylko w słoikach bo niebyła lodówek ten smak pamiętam do dziś.Smażyła kawałki mięsa doprawionego solą a następnie wkładała do słika i gotowała tylko niewiem jak długo ale pół godziny napewno.Polecam
Robiła takie mięsa moja teściowa, doprawiała nie tylko solą, ale innymi przyprawami (do dziś pamiętam ochydny smak jednej konserwy - jak pomyłkowo dała podwójną ilośc liścia laurowego do jednego słoika). Natomiast pasteryzuje się mięsne przetwory co najmniej dwa razy. Przynajmniej ja gotuję słoiki około 0,5 - 1 godziny, a po 24 h ponownie.
Witam serdecznie
Chciałabym zabrać ze sobą na planowany w sierpniu wyjazd - parę słoików z mięsem, czy może ktoś zna przepisy na mięsa w słoikach? Może jakieś pulpety, kotlety - wiem, że są takie przepisy ale nie znalazłam żadnego na necie. Proszę o pomoc
Witam
No nie za bardzo trafnie zadałam pytanie - widzę to teraz, po twojej odpowiedzi. Bardziej interesuje mnie sposób wekowania mięsa, ponieważ domyslam się, że przepisy są takie jak na gotowanie np. gulaszu - do normalnego spozycia. Nigdy nie wekowałam mięsa i nie wiem czy przed wekowaniem powinno byc np. przyprawione w szczególny sposób, jak długo wekować słoiki - i wogóle wszystko co się z tym wiąże. Robię przetwory w słoikach - ale są to warzywa, owoce, sałatki. Nigdy nie wekowałam miesa. Jeżeli nie sprawi to kłopotu - prosze o parę słów porad na ten temat
Pozdrawiam Małgorzata Pietruszewska
ja w sieci znalazlam pare przepisow na przetwory "obiadowe":
leczo:
http://www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=132
krolik:
http://members.chello.pl/e.zylinski/kroliki/dzikus.html
http://members.chello.pl/e.zylinski/kroliki/pasztet.html
i wegorza:
http://www.marbo.agnet.pl/wedkar.html
mam jeszcze takie dwie ksiazki:
1. Przetwory w gospodarstwie domowym Kazimiery Pyszkowskiej (jest rozdzial pt. konserwowanie miesa w wekach, a w nim np. golonka, boczek, gulasz, zeberka duszone, kotlety schabowe, rozne pieczone miesa, pasztety)
2. Domowe wyroby miesne Tadeusza Kłossowskiego (i rozdzail konserwy w wekach - flaki, pieczenie ragout, kura w rosole, galarety)
napisz moze, jakie miesa cie szczegolnie interesuja, to cos wklepie, bo nie chcialabym przepisywac ksiazek kucharskich sobie a muzom..
pozdrawiam
Witam, dziekuję bardzo za odpowiedz.
Interesuja mnie szczególnie gulasz, kotlety schabowe, rozne pieczone miesa - jezeli miałabyś chwilke czasu, to bardzo proszę o przepisy. napewno nie pozostaną sobie a muzom :), zostaną wykorzystane !!!
Jeszcze raz bardzo dziekuję.
Nareszcie trafiłam na forum poważnych ludzi, którzy reagują w normalny sposób.
kiedyś moja mama robiła mięsa tylko w słoikach bo niebyła lodówek ten smak pamiętam do dziś.Smażyła kawałki mięsa doprawionego solą a następnie wkładała do słika i gotowała tylko niewiem jak długo ale pół godziny napewno.Polecam
acha kotlety mielone też są bardzo dobre tylko niedawaj cebuli i bułki tartej bo mogą się zkwasić.
Robiła takie mięsa moja teściowa, doprawiała nie tylko solą, ale innymi przyprawami (do dziś pamiętam ochydny smak jednej konserwy - jak pomyłkowo dała podwójną ilośc liścia laurowego do jednego słoika). Natomiast pasteryzuje się mięsne przetwory co najmniej dwa razy. Przynajmniej ja gotuję słoiki około 0,5 - 1 godziny, a po 24 h ponownie.
dlatego nieczeba dawać innych przypraw chyba że pieprz,pózniej można doprawić do smaku a jeśli chodzi ogotowanie to chyba masz racje.