Od niedawna zostałam zmuszona do samodzielnego gotowania "wszystkiego" i teraz poszukuję przepisu już chyba trzeci dzień na coś, co w moim domu jest niezbędne. Mianowicie potrzebuję konfitury/dżemu/soku (czegokolwiek :) ) za jagód. Byłabym wdzięczna za po prostu "coś z jagód w słoiku". :) Z góry dziękuję
DZIĘKUJĘ!!! :)
Jagody już mam i już niedługo zostaną zrobione na zimę. Ale... czy może mi ktoś powiedzieć jakie mają być te proporcje cukru, bo w gruncie rzeczy to jest dla mnie największą niewiadomą.
Przeglądałam wcześniej przepisy, znam zasady forum i staram się nie śmiecić :) Jedyne co znalazłam w przepisach to chutney z jagód, dlatego spytałam (biorę też pod rozważenie ten argument, że przepis, który jest mi potrzebny, istnieje na stronie, ale ja go nie mogę odnaleźć)
Wytłumaczę tak: u mojej mamy zawsze było coś takiego, że w słoiczku były jagody w taki jagodowym soku. Mam w domu dziadka, któremu te jagody pomagały na wiele dolegliwości, więc są mi potrzebne. Mama zmarła dwa miesiące temu i niestety nie mam jak się jej spytać jak robiła te jagody i jak to się nazywało. Dlatego pytam o "cokolwiek", bo nie wiem co to było i pomyślałam, że po prostu zrobię to, na co znajdę przepis i co mi wyjdzie :)
mysle ze tutaj mozesz znalezc sporo ciekawych informacji:
http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=3713&post=3713&all=1
w zasadzie jest to dyskusja o truskawkach, ale jesli zastosujesz podane proporcje do jagod, powinno wyjsc calkiem ok..
pozdrawiam
Dziękuję Wam wszystkim :)
Nie mogłam wcześniej napisać, bo pech mnie dopadł -- popsuł mi się komputer. Więc teraz składam wielkie dzięki :) Szczególnie za te jagódki borgii
Od niedawna zostałam zmuszona do samodzielnego gotowania "wszystkiego" i teraz poszukuję przepisu już chyba trzeci dzień na coś, co w moim domu jest niezbędne. Mianowicie potrzebuję konfitury/dżemu/soku (czegokolwiek :) ) za jagód. Byłabym wdzięczna za po prostu "coś z jagód w słoiku". :) Z góry dziękuję
ja sypię umyte jagody do słoiczka zasypuję cukrem i zagotowuję.A potem można robić co się chce,teraz najczęściej zamrażam jagody.
Ja świeże jagody mrożę. Zimą całość "idzie" do pierogów,
które moja rodzinka uwielbia
Bahus
DZIĘKUJĘ!!! :)
Jagody już mam i już niedługo zostaną zrobione na zimę. Ale... czy może mi ktoś powiedzieć jakie mają być te proporcje cukru, bo w gruncie rzeczy to jest dla mnie największą niewiadomą.
Przeglądałam wcześniej przepisy, znam zasady forum i staram się nie śmiecić :) Jedyne co znalazłam w przepisach to chutney z jagód, dlatego spytałam (biorę też pod rozważenie ten argument, że przepis, który jest mi potrzebny, istnieje na stronie, ale ja go nie mogę odnaleźć)
Wytłumaczę tak: u mojej mamy zawsze było coś takiego, że w słoiczku były jagody w taki jagodowym soku. Mam w domu dziadka, któremu te jagody pomagały na wiele dolegliwości, więc są mi potrzebne. Mama zmarła dwa miesiące temu i niestety nie mam jak się jej spytać jak robiła te jagody i jak to się nazywało. Dlatego pytam o "cokolwiek", bo nie wiem co to było i pomyślałam, że po prostu zrobię to, na co znajdę przepis i co mi wyjdzie :)
mysle ze tutaj mozesz znalezc sporo ciekawych informacji:
http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=3713&post=3713&all=1
w zasadzie jest to dyskusja o truskawkach, ale jesli zastosujesz podane proporcje do jagod, powinno wyjsc calkiem ok..
pozdrawiam
Dziękuję Wam wszystkim :)
Nie mogłam wcześniej napisać, bo pech mnie dopadł -- popsuł mi się komputer. Więc teraz składam wielkie dzięki :) Szczególnie za te jagódki borgii