Forum

Kuchenne porady

nalewki

  • Autor: 555 Data: 2004-07-07 01:03:39

    mamy na dzialce przepiekny krzaczek (siega do kolan, to juz chyba krzaczek?) miety pieprzowej i calkiem spory zagonek melisy..
    no i wymyslilismy sobie zrobienie w tym roku nalewki mietowej i melisowej (uspokajajacej.. ;)) ) i wlasnie nigdzie nie znalazlam niczego ciekawego, jesli jest dodatek miety, to kilka listkow, a melisy ani sladu..
    moze ktos cos wie na ten temat? bardzo prosze o wszelkie informacje.. :))

  • Autor: 555 Data: 2004-07-07 11:03:23

    dziekuje bardzo.. :))
    caly szkopul w tym, ze wszedzie jest wlasnie galazka miety, a ja sobie wyobrazalam cos takiego gdzie jest szklanka ubitych listkow..
    czy rzeczywiscie tak sie nie robi..?

  • Autor: 555 Data: 2004-07-08 10:47:38

    Nalewka borowczana (z czarnych jagod)
    Zestaw na 2-3 litry wodki.
    2 kg borowek (czarnych jagod),
    1 kg cukru krysztalu,
    spirytus o mocy 95%.

    1. Borowki przebrac, usunac ogonki, oplukac na sicie, wsypac do gasiorka o pojemnosci 5 l.
    2. Zasypac borowki cukrem i zalac taka iloscia spirytusu, by owoce zostaly zupelnie zakryte.
    3. Ustawic gasiorek w naslonecznionym miejscu. Macerowac 4 tygodnie, po czym
    przefiltrowac przez bibule lub wate. Zlac do butelek.
    4. Wodke borowczana mozna przyrzadzic tez z soku. W tym celu nalezy przygotowac
    mors z soku czarnych jagod. Ze wzgledu na mala intensywnosc zapachowo-smakowa tych owocow uzywa sie zawsze wiekszej ilosci morsu. Tak wiec na litr wodki trzeba wziac 400-500 ml morsu borowczanego, 100-150 g cukru, 200 ml spirytusu o mocy 95% i tyle wody, by dopelnic objetosc do litra.

    Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 48.

  • Autor: 555 Data: 2004-07-11 13:33:13

    dziekuje bardzo.. wyprobuje nalewke melisowa w najblizszym czasie (pewnie bedzie trzeba troche poeksperymenotowac..) :))

Przejdź do pełnej wersji serwisu