E tam no brak mi pomysłów na obiad... Kręce się jako ten robal po książce Borgii i wielu innych jeszcze i nie wiem co wybrać :-). Gadajta co robita to może spapuguje.
U mnie dzisiaj i jutro będzie zupka jarzynowa, no a na kolejne dni pomysłów niet.
Piola !!! ręce mi opadają....to ja się męczę przez półtora roku i pilnie wklepuję przepisy....a Ty nie wiesz co ugotować. Rany boskie,
co to się porobiło :)))) Wszystkiemu winna Unia :)))) i te atomy i te kosmity ...kosmici :))))
Bahus
Bahusie, ja już dawno mówiłam, że to przez te kosmity i Łunię :-)Tylko nikt mnie słuchać nie chciał.
a tak na poważnie to tyle tu przepysznych potraw, ja mogę zrobić co tylko dusza zapragnie bo to lubię, ale z wyborem u mnie trudności:-). Ja to wogóle jakaś mało zdecydowana jestem.
Dobra bahus, udaję się zatem do Twojej książki.
a, i zerknęłam na te ziemniaczki borgii - faktycznie brzmią pysznie, tylko z czym je podać?
Piola
A ja przygotowałam żurek z kiełbachą, jajcami na twardo - dałam duzo czosnku i chrzanu - bo wszyscy u mnie podziębieni i smarkaci. Zimno jak cholera - gdzie to lato ??? :(:(:(
Mówisz - i masz :)
- kilka białych kełbasek
- kawałek marchewy, pietruchy, selera
- żurek śląski w butelce albo w słoiku
- listek laurowy, majeranek, kostka rosołowa, czosnek 3-4 ząbki, łycha słuszna chrzanu ze słoika (najlepszy z motylkiem na etykiecie)
- ziemniory pokrojone w kostke
- kilka jajec na twardo
- kilkanaście skwarek boczku
Wrzuć do gara kilka kiełbasek białych (moga być grube albo cienkie) - jak sie zagotują poprzekłuwaj, jak się przestanie burzyć zbierz szumy. Dalej wrzuć kostke rosołową, całą marchewę, kawałeczek selera, kawałeczek pietruchy. Dodaj liscia, majeranek kilka ząbków czosnku, Gotuj pomalusiu. Przygotuj ziemniory pokrojone w kostke, pokrój boczek w kosteczkę, podsmarz.
Jak nieco warzywa zmiekna wrzuć ziemniory, jak bedą prawie miękkie dodaj boczek podsmarzony, wlej cały słoik albo butelkę żurku - zagotuj wszystko. Na koniec dodaj słuszną łyche chrzanu, sprobuj, może trzeba bedzie przyprawić maggi, pieprzem - lub dodac jeszcze troche chrzanu. Ja zrobiłam według tego przepisu wczoraj późnym wieczorem - i był bardzo dobry.
Polecam z jajkami na twardo pokrokonymi w kostkę. Czasami nie dodają inni ziemniaków - ale moja rodzina lubi treściwy żurek.:) smacznego
Postanowiłam jutro zrobię klopski mielone w jarzynach, to i pewnie jeszcze na piątej zostaną, a na sobotę planuję borgii makaron z białym sosem, czy jakoś tak to szło :-)
E tam no brak mi pomysłów na obiad... Kręce się jako ten robal po książce Borgii i wielu innych jeszcze i nie wiem co wybrać :-). Gadajta co robita to może spapuguje.
U mnie dzisiaj i jutro będzie zupka jarzynowa, no a na kolejne dni pomysłów niet.
a ja kotlety z kaszy grycznej i surówka
Piola !!! ręce mi opadają....to ja się męczę przez półtora roku i pilnie wklepuję przepisy....a Ty nie wiesz co ugotować. Rany boskie,
co to się porobiło :)))) Wszystkiemu winna Unia :)))) i te atomy i te kosmity ...kosmici :))))
Bahus
Bahusie, ja już dawno mówiłam, że to przez te kosmity i Łunię :-)Tylko nikt mnie słuchać nie chciał.
a tak na poważnie to tyle tu przepysznych potraw, ja mogę zrobić co tylko dusza zapragnie bo to lubię, ale z wyborem u mnie trudności:-). Ja to wogóle jakaś mało zdecydowana jestem.
Dobra bahus, udaję się zatem do Twojej książki.
a, i zerknęłam na te ziemniaczki borgii - faktycznie brzmią pysznie, tylko z czym je podać?
Piola
Masz rację. Też zawsze mam ten dylemat: co na obiad. Na dziś mam łazanki z pieczarkami, szynką i kapustką kiszoną.
Pozdrawiam - Irena.
A ja przygotowałam żurek z kiełbachą, jajcami na twardo - dałam duzo czosnku i chrzanu - bo wszyscy u mnie podziębieni i smarkaci. Zimno jak cholera - gdzie to lato ??? :(:(:(
To ja w takim razie poproszę o ten przepis na żurek :-). Tylko dla mnie to musi być tak łopatologicznie :-)
Mówisz - i masz :)
- kilka białych kełbasek
- kawałek marchewy, pietruchy, selera
- żurek śląski w butelce albo w słoiku
- listek laurowy, majeranek, kostka rosołowa, czosnek 3-4 ząbki, łycha słuszna chrzanu ze słoika (najlepszy z motylkiem na etykiecie)
- ziemniory pokrojone w kostke
- kilka jajec na twardo
- kilkanaście skwarek boczku
Wrzuć do gara kilka kiełbasek białych (moga być grube albo cienkie) - jak sie zagotują poprzekłuwaj, jak się przestanie burzyć zbierz szumy. Dalej wrzuć kostke rosołową, całą marchewę, kawałeczek selera, kawałeczek pietruchy. Dodaj liscia, majeranek kilka ząbków czosnku, Gotuj pomalusiu. Przygotuj ziemniory pokrojone w kostke, pokrój boczek w kosteczkę, podsmarz.
Jak nieco warzywa zmiekna wrzuć ziemniory, jak bedą prawie miękkie dodaj boczek podsmarzony, wlej cały słoik albo butelkę żurku - zagotuj wszystko. Na koniec dodaj słuszną łyche chrzanu, sprobuj, może trzeba bedzie przyprawić maggi, pieprzem - lub dodac jeszcze troche chrzanu. Ja zrobiłam według tego przepisu wczoraj późnym wieczorem - i był bardzo dobry.
Polecam z jajkami na twardo pokrokonymi w kostkę. Czasami nie dodają inni ziemniaków - ale moja rodzina lubi treściwy żurek.:) smacznego
O dzięki Ci wielkie Gosiu, zrobię w przyszłym tygodniu :-)
Dobrze dodać kiełbasę śląską pół na pół z białą. Lepszy smak
Bahus
Pyry z gzikiem.
Postanowiłam jutro zrobię klopski mielone w jarzynach, to i pewnie jeszcze na piątej zostaną, a na sobotę planuję borgii makaron z białym sosem, czy jakoś tak to szło :-)