Forum

Kuchenne porady

Drożdżówka z miski tuperware

• Autor: EwaWa Data: 2004-07-16 17:28:06

Poszukuję przepisu na drożdżówkę zarabianą w misce tuperware,może ktoś ma sprzwdzony przepis.

• Autor: baby Data: 2004-07-16 18:05:02

Ewawa!!! Czy kupując tę miskę nie otrzymałaś przepisów???Ja tez posiadam taką miskę, ale piekłam z tych przepisów tylko Cebulaki wyszły niezłe. Jeśli chcesz te przepisy to Ci je wklepie.
    Podrawiam !!!! Barbara

• Autor: EwaWa Data: 2004-07-25 18:46:39

Cześć, przepraszam , że dopiero teraz odpisuję, ale byłam na urlopie..Dziękuję i bardzo proszę o przepisy na inne ciasta z miskiTUPPERWARE, chętnie wypróbuję. Przepisów nie mam bo miskę kupiłam jakiś czs temu na Słowacji.Prawdę mówiąc jest o wiele tańsza jak u nas.

• Autor: baby Data: 2004-07-25 19:20:39

Drożdżówka:
    Ciasto:
    65 dag mąki,400ml mleka,2 jajka,5 łyżek oleju,6,5 dag drożdży,5 łyżek cukru,olejek śmietankowy, rodzynki.
    Kruszonka:
    1łyżka masła roślinnego,2-3 łyżki maki, 2-3 łyżki cukru wszystkie skladniki zagnieść.
    Wykonanie ciasta:
    Wsypać mąkę do miski,dodać drożdże rozpuszczone w mleku,roztrzepane jajka,cukier,olej,olejek zapachowy,rodzynki.Zamknąć miskę,odessać i wymieszać miską. Otworzyć, zgarnąć ciasto z pokrywki i zamieszać od dna. Ponownie zamknąć miskę, odessać i wstawić do ciepłej wody.Gdy pokrywka odskoczy od dna jeszcze raz zamknąć, odessać i ponownie wstawić do wody, aż do"puknięcia". Wyłożyć na blaszkę, posypac kruszonką. Piec ok.1 godziny.
    Smacznego!!!! Barbara
    Przepis na Cebulaki podam Ci później.

• Autor: baby Data: 2004-07-29 18:12:49

CEBULAKI
    0,5 kg mąki,5 dag drożdży,250 ml mleka, 1 jajko,1 łyżka Vegety,25 dag wędzonego boczku,
    2 cebule, zioła prowonsalskie.
    Wykonanie:
    Wsypać mąkę do miski, dodać drożdże rozpuszczone w mleku,roztrzepane jajko i przyprawy.
    Cebulę pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce, boczek pokroić w kostkę, wszystkie składniki dodać do ciasta.
    Zamknąć, odessać,wymieszać miską.Otworzyć, wymieszać łyżką. Zamknąć, odessać i wstawić do ciepłej wody,do wyrośnięcia.Nakładać łyżką na blachę.Piec do zezłocenia.
    Smacznego!!!!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu