Forum

Kuchenne porady

Kolendra

  • Autor: marinik Data: 2004-07-23 08:12:54

    Czy ktos z Was uzywa swiezej kolendry???
    prawde mowiac, dla mnie jest to przyprawa kojarzona z ziarenkami w niektorych wedlinach. te ziarenka maja dosc charakterystyczny zapach i smak, ktory lubie. Ale wiem, ze czasem pojawia sie w przepisach zastosowanie swiezej kolendry, ktorej natka podobna jest z wygladu do pietruszkowej.
    Wysialem w tym roku w skrzynce na balkonie i nawet niezle wyroslo. Tyle, ze te listki probowalem juz pare razy uskubnac i posmakowac, a moje kubki smakowe czuja sie wtedy tak jakbym liscie spryskane jakims dezodorantem wcinal. Cholerka - jakos nie potrafie sie tym zachwycic, ani sensownego zastosowania znalezc.
    Macie pomysly?

  • Autor: tinca Data: 2004-08-02 13:14:49

    Lubię i natkę pietruszki i kolendrę. Moim zdaniem świetnie się komponuje z rybą, mięsem itd. Ma specyficzny smak który nie wszyscy "trawią".
    Oliwa z oliwek wymieszana z sokiem cytryny, odrobiną posiekanej ostrej papryki i kolendrą np jest swietnym sosem do ryby z wody, ryby gotowanej na parze.

Przejdź do pełnej wersji serwisu