Można zrobić ciasto z jabłkami do piany dodaje się kisiel,albo równiez ciasto Żołądek do zabarwienia jednej warstwy także dodaje się kisiel. Jak będe miała więcej czasu to wklepie Ci te przepisy.Pozdrawiam!!!!!Barbara
Jest to wypiek. Ja Zoladek znam z rzeszowa i tam okreslany jest jako placek, zreszta wiekszosc rzeszowskich wypiekow to placki ;-)
Margaryne uciera sie z cukrem, dodaje zoltka, make, proszek do piecz., kapke oleju, piane z bialek. Ciasto dzieli sie na 3 czesci: do jednej dodaje suchy mak, do drugiej kakao a do ostaniej reszte maki. Masy po kolei wylewa sie do keksowki czy cwibakowki, robiac rowek w ciescie - przez dlugosc blachy - przed wylaniem kolejnej masy ciasta ( szybkie ruchy np łyzka wzdluz ). Wierzchnia warswe sie wyrownuje.
Tak wykonany, wypieczony placek mozna polac polewa ( ja lubie z czekoladowa ). A ze w przekroju przypomina zoladek, stad nazwa. Jest to bardzo pyszne ciasto, dlugo zachowuje swiezosc, dosc szybko sie robi ( nie trzeba parzyc maku, mielic itp ). Swietnie nadaje sie na swieta, szczegolnie Wielkanocne.
Jesli cie interesuja proporcje skladnikow to sluze :D
Shoffix wklepałam ten przepis myślę, nie nasz nic przeciwko temu. Jeśli nasz inne proporcje to je podaj. Ja piekę to ciasto w tortownicy i teżwygląda ciekawie.
Serdecznie pozdrawiam!!!!Barbara
ehhh a mi nie chodzilo o takie przepisy tylko o takie gdzie glownym jedzonkiem bedzie kisiel.. np. cos takiego jak smietanowiec, tam jest galaretka i smietana, dwa podstawowe skladniki
czy jest cos gdzie kisiel bedzie podstawowym skladnikiem??
borgia podaje taki przepis na wiśnie w soku własnym i tam sposob ich podania wlasnie z kisielem.. znajdz sobie przez wyszukiwarke, albo wejdz przez link:
http://wielkiezarcie.com/przepis2884.html
mam nadzieje, ze borgia sie nie obrazi :))
pozdrawiam
na stronie winiar tez jest kilka ciekawych pomyslow na desery kisielowe, tez z dodatkiem soku w czasie przygotowania:
kisiel wisniowy z owocami, cynamonem i bita smietana
ciasto kokosowe z masa ananasowo-kisielowa
zupy owocowe
a u oetkera na stronie tez cos smakowitego z malinami, cytrynowego i "owocowy tygrysek" - deser w paseczki z kisieli
i jeszcze gdzies natknelam sie na kakao-kisiel czyli normalny kisiel wymieszany z kakaem rozpuszczalnym..
Użytkownik baby napisał w wiadomości:
> Shoffix wklepałam ten przepis myślę, nie nasz nic przeciwko temu. Jeśli nasz
> inne proporcje to je podaj. Ja piekę to ciasto w tortownicy i teżwygląda
> ciekawie.
> Serdecznie pozdrawiam!!!!Barbara
no pewnie ze nie mam niec przeciwko :-)
nasze proporcje nieznacznie sie roznia; Twoj Żoładek ( hihi ) ma wiecej oleju i maki, i troche inaczej dzielisz mase - stad wiecej maku, ale ogolnie przepisy prawie toćka w toćke.
U mnie wyglada to tak:
1 margaryna
3 łyżki oleju
6 jajek
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki ( ująć 1 łyżkę i dodac ja do ostatniej części ciasta )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 suchego maku
2 łyżeczki kakao
postepowac jak wspomnialem wyzej.
piecze sie w temp. ok 170 - 180 st. C przez circa jedną godzine ( patyczkiem sprawdzic; w trakcie pieczenia wierzch moze pęknąć ale nie nalezy sie przejmowac. Tak ma byc. Wyplynie troche masy i srodek sie dobrze wypiecze )
Przy wykonaniu placka wazna role odgrywa "rowek" Ponoc im wiecej razy sie przejedzie np łyżka wzdluz formy tym lepszy bedzie efekt zoladka. Zasadniczo ładnie juz wyglada po trzykrotnym "rowkowaniu".
Wypieczone ciasto mozna polac tez polewa biala - cytrynowa i przypuszczam ze efekt smakowy bedzie podobny jak po dodaniu kisielu cytrynowego. Jednak ja preferuje czekoladowa polewe i juz !
Acha, kto zainteresowany niech wykona sobie Żoladek bo naprawde warto,
aaaa i warto wyuczyc sie przepisu na pamiec ;-)
Sho ciasto wyszło znakomicie!Cała rodzinka się zajadała.I jak ładnie wygląda w przekroju.Ale właściwie to nie wiedziałam ,że tak wygląda żołądek,hahaha.Pozdrawiam dorota40
jak dzieci byly maleto robiląm im taki deser: gotowalam kisiel. oraz osobno budyń gorące na przemian wlewaląm do przeżroczystych szklanek i wychodzil interesujący mix, nawet smaczny, inka21
Witam,
czy ktos ma jakis ciekawy pomysl co mozna zrobic z kislem? Oprocz zjedzenia w tradycyjny sposob oczywiscie :)
można zrobić babke zamiast mąki ziemniaczanej dodać kisiel
Można zrobić ciasto z jabłkami do piany dodaje się kisiel,albo równiez ciasto Żołądek do zabarwienia jednej warstwy także dodaje się kisiel. Jak będe miała więcej czasu to wklepie Ci te przepisy.Pozdrawiam!!!!!Barbara
A któż to taki ten Żołądek ?
Bahus
nie ktoz a coz :D
Jest to wypiek. Ja Zoladek znam z rzeszowa i tam okreslany jest jako placek, zreszta wiekszosc rzeszowskich wypiekow to placki ;-)
Margaryne uciera sie z cukrem, dodaje zoltka, make, proszek do piecz., kapke oleju, piane z bialek. Ciasto dzieli sie na 3 czesci: do jednej dodaje suchy mak, do drugiej kakao a do ostaniej reszte maki. Masy po kolei wylewa sie do keksowki czy cwibakowki, robiac rowek w ciescie - przez dlugosc blachy - przed wylaniem kolejnej masy ciasta ( szybkie ruchy np łyzka wzdluz ). Wierzchnia warswe sie wyrownuje.
Tak wykonany, wypieczony placek mozna polac polewa ( ja lubie z czekoladowa ). A ze w przekroju przypomina zoladek, stad nazwa. Jest to bardzo pyszne ciasto, dlugo zachowuje swiezosc, dosc szybko sie robi ( nie trzeba parzyc maku, mielic itp ). Swietnie nadaje sie na swieta, szczegolnie Wielkanocne.
Jesli cie interesuja proporcje skladnikow to sluze :D
pozdrawiam,
sh z ludzikiem
......... \/ .........
........ /..\ ........
.--o00- \-00o--.
......................
..... shoffix .....
......................
Mnie bardzo interesują, proszę podaj je!
Proporcje na Żołądek podane w przepisach.Pozdrawiam!!!! Barbara
Shoffix wklepałam ten przepis myślę, nie nasz nic przeciwko temu. Jeśli nasz inne proporcje to je podaj. Ja piekę to ciasto w tortownicy i teżwygląda ciekawie.
Serdecznie pozdrawiam!!!!Barbara
ehhh a mi nie chodzilo o takie przepisy tylko o takie gdzie glownym jedzonkiem bedzie kisiel.. np. cos takiego jak smietanowiec, tam jest galaretka i smietana, dwa podstawowe skladniki
czy jest cos gdzie kisiel bedzie podstawowym skladnikiem??
borgia podaje taki przepis na wiśnie w soku własnym i tam sposob ich podania wlasnie z kisielem.. znajdz sobie przez wyszukiwarke, albo wejdz przez link:
http://wielkiezarcie.com/przepis2884.html
mam nadzieje, ze borgia sie nie obrazi :))
pozdrawiam
:))
na stronie winiar tez jest kilka ciekawych pomyslow na desery kisielowe, tez z dodatkiem soku w czasie przygotowania:
kisiel wisniowy z owocami, cynamonem i bita smietana
ciasto kokosowe z masa ananasowo-kisielowa
zupy owocowe
a u oetkera na stronie tez cos smakowitego z malinami, cytrynowego i "owocowy tygrysek" - deser w paseczki z kisieli
i jeszcze gdzies natknelam sie na kakao-kisiel czyli normalny kisiel wymieszany z kakaem rozpuszczalnym..
pozdrawiam
Użytkownik baby napisał w wiadomości:
> Shoffix wklepałam ten przepis myślę, nie nasz nic przeciwko temu. Jeśli nasz
> inne proporcje to je podaj. Ja piekę to ciasto w tortownicy i teżwygląda
> ciekawie.
> Serdecznie pozdrawiam!!!!Barbara
no pewnie ze nie mam niec przeciwko :-)
nasze proporcje nieznacznie sie roznia; Twoj Żoładek ( hihi ) ma wiecej oleju i maki, i troche inaczej dzielisz mase - stad wiecej maku, ale ogolnie przepisy prawie toćka w toćke.
U mnie wyglada to tak:
1 margaryna
3 łyżki oleju
6 jajek
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki ( ująć 1 łyżkę i dodac ja do ostatniej części ciasta )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 suchego maku
2 łyżeczki kakao
postepowac jak wspomnialem wyzej.
piecze sie w temp. ok 170 - 180 st. C przez circa jedną godzine ( patyczkiem sprawdzic; w trakcie pieczenia wierzch moze pęknąć ale nie nalezy sie przejmowac. Tak ma byc. Wyplynie troche masy i srodek sie dobrze wypiecze )
Przy wykonaniu placka wazna role odgrywa "rowek" Ponoc im wiecej razy sie przejedzie np łyżka wzdluz formy tym lepszy bedzie efekt zoladka. Zasadniczo ładnie juz wyglada po trzykrotnym "rowkowaniu".
Wypieczone ciasto mozna polac tez polewa biala - cytrynowa i przypuszczam ze efekt smakowy bedzie podobny jak po dodaniu kisielu cytrynowego. Jednak ja preferuje czekoladowa polewe i juz !
Acha, kto zainteresowany niech wykona sobie Żoladek bo naprawde warto,
aaaa i warto wyuczyc sie przepisu na pamiec ;-)
polecam,
shiludek
......... \/ .........
........ /..\ ........
.--o00- \-00o--.
......................
..... shoffix .....
......................
Shoffciu popraw ilość maku w przepisie, bo mój żołądek jest napewno większy [hihi] niż w Twoim przepisie.Serdecznie pozdrawiam!!!!! Barbara
oj faktycznie, przez omylke zjadlem szklanke :D
poprawka: 1/2 szklanki suchego maku
P.S. szkoda ze nie mozna edytowac postow ( tu usmiech do pampasa :-) :-) )
pozdrawiam,
shiludzik
......... \/ .........
........ /..\ ........
.--o00- \-00o--.
......................
..... shoffix .....
......................
Sho ciasto wyszło znakomicie!Cała rodzinka się zajadała.I jak ładnie wygląda w przekroju.Ale właściwie to nie wiedziałam ,że tak wygląda żołądek,hahaha.Pozdrawiam dorota40
jak dzieci byly maleto robiląm im taki deser: gotowalam kisiel. oraz osobno budyń gorące na przemian wlewaląm do przeżroczystych szklanek i wychodzil interesujący mix, nawet smaczny, inka21
Ciasto różowe z kiślem wiśniowym lub truskawkowym .Pozdrawiam