Forum

Kuchenne porady

Ciasto francuskie

• Autor: lousie Data: 2004-08-04 10:32:56

Witajcie! Chciałabym zasięgnąć rady na przepis na ciasto francuskie, ale jakieś proste :-). Z mojego niwielkiego doświadczenia wiem tylko tyle, że potrzebne są: mąka, woda, sól, śmietana, jajka? Chciałabym zrobic większą ilość i zamrozić na czarną godzinę żeby nie jeździć po mieście w poszukiwaniu ciasta francuskiego. Tym sposobem mogę też zaoszczędzić i czas i pieniądze, bo z tego co wim cista tego jest niewiele w opakowaniach i nie kosztuje mało. Może się mylę :-), ale proszę o jakis przepis i oczywiście z góry wielkie dzięki. Pozdrawiam.

• Autor: 555 Data: 2004-08-04 20:04:23

chyba pomylilas ciasto francuskie (bardzo trudne i pracochlonne) z ciastem kruchym (doskonale nadajacym sie do zamrazania)..?

• Autor: lusiaa Data: 2010-02-24 14:27:22

Witam. Tutaj http://wielkiezarcie.com/recipe4048.html jest przepis na ciasto francuskie tzn "trójkąciki pseudo francuskie". Jest bardzo proste i nie trzeba tyle wałkować i schładzać jak oryginalne ciasto francuskie. Dodaje się zimne piwo do ciasta i to cała tajemnica. Przepis jest świetny. Wychodzi jak prawdziwe ciasto francuskie, tak samo się listkuje i smakuje identycznie. Jestem ciastkarzem z zawodu i zamiłowania , nie raz próbowałam w domu zrobić oryginalne i nigdy mi nie wychodziło. A według tego przepisu to wychodzi idealnie. Ale z doświadczenia wiem, że musi być zimne piwo będzie lepszy efekt. Bardzo polecam. Wystarczy poczytać komentarze, wszystkim wychodzi. Pozdrawiam Lusia

• Autor: agi32 Data: 2010-03-02 14:08:57

Użytkownik lusiaa napisał w wiadomości:
    > Witam. Tutaj http://wielkiezarcie.com/recipe4048.html jest przepis na
    > ciasto francuskie tzn "trójkąciki pseudo francuskie". Jest bardzo
    > proste i nie trzeba tyle wałkować i schładzać jak oryginalne ciasto
    > francuskie. Dodaje się zimne piwo do ciasta i to cała tajemnica. Przepis
    > jest świetny. Wychodzi jak prawdziwe ciasto francuskie, tak samo się
    > listkuje i smakuje identycznie. Jestem ciastkarzem z zawodu i zamiłowania ,
    > nie raz próbowałam w domu zrobić oryginalne i nigdy mi nie
    > wychodziło. A według tego przepisu to wychodzi idealnie. Ale z
    > doświadczenia wiem, że musi być zimne piwo będzie lepszy efekt. Bardzo
    > polecam. Wystarczy poczytać komentarze, wszystkim wychodzi. Pozdrawiam Lusia
    dodam tylko że poszcególne wartswy trzeba dobrze przesypać mąką

• Autor: Puchatek Data: 2010-02-24 15:53:14

Użytkownik 555 napisał w wiadomości:
    > chyba pomylilas ciasto francuskie (bardzo trudne i pracochlonne) z ciastem
    > kruchym (doskonale nadajacym sie do zamrazania)..?

Ze względu na wspomnianą obecność śmietany, byłbym skłonny zaszeregować takie ciasto do pół kruchych

• Autor: jaska2503 Data: 2010-02-24 14:33:27

Opakowanie ciasta francuskiego kosztuje ok 3zł (waga 275 gr)i można je kupić w Lidlu lub Biedronce.Też napaliłam się na zrobienie tego ciasta(był mój wątek o cieście francuskim)ale wpierw kupiłam i jestem zadowolona.A ciasto kiedyś wypróbuję zrobić napewno,bo lubię doświadczenia w kuchni.

• Autor: mysha2006 Data: 2010-02-24 19:58:03

Wasze odpowiedzi wydają się lekko opóźnione

• Autor: Dorotaxx Data: 2010-02-24 20:10:00

Użytkownik mysha2006 napisał w wiadomości:
    > Wasze odpowiedzi wydają się lekko opóźnione

,,Lekko ,, to mało powiedziane

• Autor: Dorotaxx Data: 2010-02-24 20:10:50

znaczy się napisane

• Autor: jaska2503 Data: 2010-02-25 06:58:43

niespana noc robi swoje...ale nie tylko ja się złapałam hahahaha

• Autor: agi32 Data: 2010-03-04 12:04:15

ważnym elementem ciasta francuskiego jest dobrze przesypywać kolejne wałkowane warstwy mąką żeby się zrobiły takie karteczki po upieczeniu
    moja mama próbowała ale do ideału daleko jej było to nie takie proste ale mozna próbować

Przejdź do pełnej wersji serwisu