Ciasto drożdżowe - palce lizać przepis dodany przez Kasiulinkę! nie ma jajek w przepisie, czy to pomylka Autorki? czy faktycznie tak moze byc? nigdy nie rozilam ciasta drozdzowego, bede robic jutro, ale poniewaz ma to byc prezent to chcialabym wiedziec na pewno czy tam dawac jaja czy nie? Pomocy!!!
hmmm..
jak nigdy nie robilas ciasta drozdzowego, to ja Ci podam przepis, z ktorego wychodzi bardzo smaczne, a nie wymaga w zasadzie zadnych umiejetnosci i nie trzeba sie przy nim napracowac..
jest to troche nietypowy przepis babci Ani:
drożdżówka z lodówki
składniki:
1 kg mąki pszennej
4 całe jaja
10 dag drożdży
2 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki octu
pół szklanki cukru
pół kostki margaryny
W ciepłym mleku rozrobić ręką drożdże, margarynę - dodać ocet. Wszystko wlać do miski z przesianą mąką, dodać jaja i cukier, wyrobić ręką. Dobrze wyrobione ciast włożyc do dużej miski do lodówki (tak !!) na około 1 godzinę. Po tym czasie włożyć ciasto do blaszek, poczekac aż podrośnie i .. do piekarnika.
Można upiec z owocami i kruszonką lub zrobić dwie rolady z nadzieniem .
jedna rada: przygotuj sobie wszystkie skladniki wczesniej, ja tak nie zrobilam i potem cala kuchnia byla do sprzatania :))
wlasnie z niego pieklam drozdzowke pierwszy raz i wyszla wspaniale :))
pozdrawiam
ps. mozesz zrobic z polowy porcji, wtedy wyjdzie jedna blaszka..
Wielkie dzieki za odpowiedzi :-) jutro bedzie moj debiut, ale chyba zrobie to z Twojego przepisu, droga 555 :-) troche boje sie tego bez jajek :-)
Pozdrawiam serdecznie
Kiedyś na wielki czwartek robiłam pączki Myślałam nie wiem o czym, bo zapomniałam o jajkach. Wyrosły mimo to jak nigdy! Lepiej bez jajka niż za dużo cukru, bo robi się ciężkie.
Irena.
Zupełnie niepotrzebnie obawiasz się tego braku jajek. Do cista drożdżowego nie są one konieczne a już na pewno nie do tego. I uwierz mi, że ciasto jest warte zachodu.
Pozdrawiam
Ciasto drożdżowe - palce lizać przepis dodany przez Kasiulinkę! nie ma jajek w przepisie, czy to pomylka Autorki? czy faktycznie tak moze byc? nigdy nie rozilam ciasta drozdzowego, bede robic jutro, ale poniewaz ma to byc prezent to chcialabym wiedziec na pewno czy tam dawac jaja czy nie? Pomocy!!!
hmmm..
jak nigdy nie robilas ciasta drozdzowego, to ja Ci podam przepis, z ktorego wychodzi bardzo smaczne, a nie wymaga w zasadzie zadnych umiejetnosci i nie trzeba sie przy nim napracowac..
jest to troche nietypowy przepis babci Ani:
drożdżówka z lodówki
składniki:
1 kg mąki pszennej
4 całe jaja
10 dag drożdży
2 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki octu
pół szklanki cukru
pół kostki margaryny
W ciepłym mleku rozrobić ręką drożdże, margarynę - dodać ocet. Wszystko wlać do miski z przesianą mąką, dodać jaja i cukier, wyrobić ręką. Dobrze wyrobione ciast włożyc do dużej miski do lodówki (tak !!) na około 1 godzinę. Po tym czasie włożyć ciasto do blaszek, poczekac aż podrośnie i .. do piekarnika.
Można upiec z owocami i kruszonką lub zrobić dwie rolady z nadzieniem .
jedna rada: przygotuj sobie wszystkie skladniki wczesniej, ja tak nie zrobilam i potem cala kuchnia byla do sprzatania :))
wlasnie z niego pieklam drozdzowke pierwszy raz i wyszla wspaniale :))
pozdrawiam
ps. mozesz zrobic z polowy porcji, wtedy wyjdzie jedna blaszka..
I zrób dużo miejsca w lodówce, bo to ciasto rośnie w lodówce baaardzo. Ale rzeczywiście jest dobre, robiłam kilka razy, ostatnio z morelami.
Wielkie dzieki za odpowiedzi :-) jutro bedzie moj debiut, ale chyba zrobie to z Twojego przepisu, droga 555 :-) troche boje sie tego bez jajek :-)
Pozdrawiam serdecznie
przepis Babci Ani :))
mam nadzieje, ze Ci sie uda.. :))
pozdrawiam
Dzieki, opowiem jak juz zrobie :-) bedzie ze sliwkami ...
i jak sie ciasto udalo..?
ktore w koncu zrobilas..?
pozdrawiam
Kiedyś na wielki czwartek robiłam pączki Myślałam nie wiem o czym, bo zapomniałam o jajkach. Wyrosły mimo to jak nigdy! Lepiej bez jajka niż za dużo cukru, bo robi się ciężkie.
Irena.
Zupełnie niepotrzebnie obawiasz się tego braku jajek. Do cista drożdżowego nie są one konieczne a już na pewno nie do tego. I uwierz mi, że ciasto jest warte zachodu.
Pozdrawiam
Witaj
zawsze dodaje jaja do ciasta drożdżowego i nie wyobrażam sobie co to za ciasto bez jajek.
Pewnie pieczone przez mężczyznę :)))))))
Bahus
O takie poświęcenie trudno nas posądzać :)))))
Bahus