niedlugo bede miala urodziny i chce przygotowac tort.. poniewaz moj mezczyzna przepada za bita smietana, i to w wersji "nieskalanej" zadnymi dodatkami (owoce, czekolada, galaretki itp.), a mnie to wydaje sie strasznie mdle, pomyslalam o kompromisie.. i znalazlam taki przepis:
http://wielkiezarcie.com/przepis3800.html
czy ktos z Was zna to ciasto z autopsji..?
a moze ktos poleci mi cos innego..?
555, dzisiaj poszukaj w moimm zeszycie i jak tylko cos znajde to ci dam znac.Czy ten tort musi miec bita smietane/?Wiem ze mam gdzies przepis z bita smietana i z truskawkami, a inny jest z biita smietana i ajerkoniakiem.-oba sa naprawde calkiem apetyczne.co prawda nie ma bitej smietany ale zawsze mozesz zrobic pijaka http://wielkiezarcie.com/przepis3182.html bardzo mniamusny badz tez
http://wielkiezarcie.com/przepis3583.html. POszukam dzisiaj tych moich przepisow i odpowiem dzisiaj lub jutro.pozdrawiam!PAULA
'.
.
"
bita smietana o tyle jest konieczna, ze juz napomknelam w chwili zacmienia, ze tort bedzie z bita smietana (wiec jakby zostalo zaklepane :(( )..
z truskawkami i jakimikolwiek dzemami odpada, natomiast ten ajerkoniak brzmi interesujaco :))
odpadaja takze wszelkie bakalie z rodzynkami na czele i wiorki kokosowe, niestety..
ten tort bialy czekoladowy dolaczylam do "bazy pomyslow", jak jeszcze znajdziesz cos ciekawego, to jesem chetna..
No to przy takich założeniach, raczej tort trudno będzie wymyśkić :))))
Proponuję na gotowy (spryskany uprzednio np. rumem) biszkopt położyc warstwę
bitej śmietany. To wszystko. a śmietanę troszkę zakwasić bo to będzie mdłe jak chol....a :)))))
Bahus
4 jaja, 125 g cukru , szczypta soli, 75 g maki pszennej, 4 lyzki maki ziemniaczanej , 1 lyzka proszku do pieczenia, 3 lyzki kakao, 6 platow bialej zelatyny, 250 ml ajerkoniaku, 700 ml kremowki, 2 op cukru waniliowego, 2 lyzki startej polewy czekoladowej , 4 lyzki posiekanych pistacji
Zoltka + cukier + 2 lyzki wody-ubic n agesty krem.Bialka ubic z sola na sztywna piane, wylozyc na mase jajeczna. Maki wymieszac z proszkiem i kakao, przesiac na piane- calosc ostroznie wymieszac.
Tortownice wylozyc pergaminem , wlac ciasto, Piec 35 minut w 175C. Biszkopt wylozyc do gory spodem ,przestudzic, zdjac papier i przekroic na 2 palcki.
Zelatyne namoczyc , rozpuscic, lekko przestudzic.Wymieszac z ajerkoniakiem-schlodzic.Kiedy ajerkoniak zacznie tezec dodac 600 ml smietany uprzednio ubitej z cukrem waniliowym - wymieszac.
Wokol 1 placka zapiac obrecz, na ciasto wylozyc 1/3 kremu, polozyc 2 placek- zdjac obrecz
Tort posmarowac reszta kremu-chlodzic okolo 2 odzin.
100 ml smietany ubic i wycisnac na tort w postaci rozyczek.Udekorowac pistacjami i starta polewa czekoladowa.Smacznego!!!
niedlugo bede miala urodziny i chce przygotowac tort.. poniewaz moj mezczyzna przepada za bita smietana, i to w wersji "nieskalanej" zadnymi dodatkami (owoce, czekolada, galaretki itp.), a mnie to wydaje sie strasznie mdle, pomyslalam o kompromisie.. i znalazlam taki przepis:
http://wielkiezarcie.com/przepis3800.html
czy ktos z Was zna to ciasto z autopsji..?
a moze ktos poleci mi cos innego..?
pozdrawiam
555, dzisiaj poszukaj w moimm zeszycie i jak tylko cos znajde to ci dam znac.Czy ten tort musi miec bita smietane/?Wiem ze mam gdzies przepis z bita smietana i z truskawkami, a inny jest z biita smietana i ajerkoniakiem.-oba sa naprawde calkiem apetyczne.co prawda nie ma bitej smietany ale zawsze mozesz zrobic pijaka http://wielkiezarcie.com/przepis3182.html bardzo mniamusny badz tez
http://wielkiezarcie.com/przepis3583.html. POszukam dzisiaj tych moich przepisow i odpowiem dzisiaj lub jutro.pozdrawiam!PAULA
'.
.
"
Paula, dziekuje za odpowiedz.. :))
bita smietana o tyle jest konieczna, ze juz napomknelam w chwili zacmienia, ze tort bedzie z bita smietana (wiec jakby zostalo zaklepane :(( )..
z truskawkami i jakimikolwiek dzemami odpada, natomiast ten ajerkoniak brzmi interesujaco :))
odpadaja takze wszelkie bakalie z rodzynkami na czele i wiorki kokosowe, niestety..
ten tort bialy czekoladowy dolaczylam do "bazy pomyslow", jak jeszcze znajdziesz cos ciekawego, to jesem chetna..
jeszcze raz dzieki i pozdrawiam :))
No to przy takich założeniach, raczej tort trudno będzie wymyśkić :))))
Proponuję na gotowy (spryskany uprzednio np. rumem) biszkopt położyc warstwę
bitej śmietany. To wszystko. a śmietanę troszkę zakwasić bo to będzie mdłe jak chol....a :)))))
Bahus
no wlasnie dlatego, ze i mnie sie wydaje mdle do wy...nia ;)) szukam jakis sposobow :))
dziekuje za porade :))
4 jaja, 125 g cukru , szczypta soli, 75 g maki pszennej, 4 lyzki maki ziemniaczanej , 1 lyzka proszku do pieczenia, 3 lyzki kakao, 6 platow bialej zelatyny, 250 ml ajerkoniaku, 700 ml kremowki, 2 op cukru waniliowego, 2 lyzki startej polewy czekoladowej , 4 lyzki posiekanych pistacji
Zoltka + cukier + 2 lyzki wody-ubic n agesty krem.Bialka ubic z sola na sztywna piane, wylozyc na mase jajeczna. Maki wymieszac z proszkiem i kakao, przesiac na piane- calosc ostroznie wymieszac.
Tortownice wylozyc pergaminem , wlac ciasto, Piec 35 minut w 175C. Biszkopt wylozyc do gory spodem ,przestudzic, zdjac papier i przekroic na 2 palcki.
Zelatyne namoczyc , rozpuscic, lekko przestudzic.Wymieszac z ajerkoniakiem-schlodzic.Kiedy ajerkoniak zacznie tezec dodac 600 ml smietany uprzednio ubitej z cukrem waniliowym - wymieszac.
Wokol 1 placka zapiac obrecz, na ciasto wylozyc 1/3 kremu, polozyc 2 placek- zdjac obrecz
Tort posmarowac reszta kremu-chlodzic okolo 2 odzin.
100 ml smietany ubic i wycisnac na tort w postaci rozyczek.Udekorowac pistacjami i starta polewa czekoladowa.Smacznego!!!
dziekuje bardzo za przepis :))
a tak przy okazji -wszystkiego najlepszego z okazji urodzin:)
dziekuje bardzo :))
to jeszcze prawie tydzien, ale ja lubie robic wszystko na spokojnie..