Forum

Kuchenne porady

podpiwek

• Autor: Duniasza Data: 2004-08-07 22:23:49

Proszę o pomoc. Mój mąż z czasów dziecinnych wspomina domowej roboty podpiwek. Ale niestety nie pamięta jak był wykonywany. Kto ma taki przepis? Niekoniecznie sprawdzony... :-)
    Dunia

• Autor: 555 Data: 2004-08-07 22:47:20

znalazlam jedynie cos takiego:

kwas chlebowy czyli podpiwek
    autor - Świerada: "kwas chlebowy - napój zupełnie zapomniany, a szkoda, bo jest naprawdę pyszny. Przyrządzam go sobie sama często w domu. Wysiłek się opłaca, pychota."

Składniki:
    4 litry wody
    20 dkg chleba razowego
    25 dkg cukru
    1/2 dkg drożdży
    3 dkg rodzynków
    Przepis:
    Chleb najlepiej pokroić w kosteczkę i podpiec na złoty kolor. Wodę należy zagotować, przestudzić i dodać chleb, cukier i drożdże rozpuszczone w letniej wodzie i pozostawić na 24 godziny. Przecedzić i przelać do wyparzonych szklanych butelek, np. po winie czy barszczu, włożć rodzynki i zatkać i wynieść do chłodnego, ciemnego miejsca na 3 dni, gdzie butelki powinny poleżeć. Lepiej niech nie stoją, bo fermentujący kwas może wybuchnąć!

wydaje mi sie, ze kiedys w sklepach bylo cos takiego w proszku pod nazwa wlasnie "podpiwek" i to sie robilo wg przepisu na opakowaniu i wielu sobie chwalilo :))
    moze jeszcze mozna to kupic, poszukaj..

pozdrawiam

• Autor: Duniasza Data: 2004-08-10 13:57:20

Błagam prosze o podanie adresu najbliższego sklepu gdzie dostanę suchą mieszankę do podpiwku. Bo u nas w okolicach Kołobrzegu nie uświadczysz...Duniasza

• Autor: jaska2503 Data: 2010-01-13 07:28:33

Wydaje mi się,że taka mieszanka powinna być w każdym spożywczaku(markety,biedronki itp odpadają).W moim starym zeszycie mam przepis na podpiwek z cytryn.Jakby smakpodpiwku cytrynowego odpowiadał i byłaby chęć wypróbowania  to poszperam,a przepis jest sprawdzony.I nie dodaje się do tego suchej  mieszanki ze sklepu:-)

• Autor: jolka60 Data: 2010-01-13 07:02:27

Podpiwek a kwas chlebowy to dwa rozne napoje.

• Autor: jolka60 Data: 2010-01-16 05:08:53

Watek nie jest nowy,ale przypuszczam,ze milosnikow podpiwku jest wielu.Podstawa do domowego wyrobu jest kawa zbozowa,poza tym chmiel,cukier.Nie podaje przepisu,bo sa w ''Necie''.Z tego,co sprawdzilam,jeszcze dwie firmy w Polsce(moze wiecej,ale nie wiem dokladnie)produkuja podpiwek.Jedna z nich jest ''Delecta''-na 100%,gdyz kupilam go przed trzema miesiacami w jednym ze sklepow internetowych.Jest to ''Podpiwek kujawski''.Jesli ktos ma problemy ze znalezieniem,podam nazwe sklepu,w tej chwili nie chce byc posadzona o jakies dzialania reklamowe.

• Autor: atek Data: 2010-02-05 17:52:56

Mam w ręku 100 gramowe opakowanie - "Podpiwek kujawski" - nawet szaty graficznej nie zmieniono . Produkuje to cudo Delecta .Przepis jest na opakowaniu. Skład - burak, jeczmień, cykoria / prażone / , chmiel - więc raczej trzeba kupić oryginał. Produkcja - Włocławek . Jestem ciekawa czy będzie smakować tak samo jak kiedyś. Niektóre smaki dzieciństwa są ... smakami dzieciństwa .Nie da się dwa razy wejść do tej samej rzeki .

• Autor: ibela28 Data: 2012-09-24 21:53:27

PODPIWEK PRPOSZĘ ZOBACZYĆ NA ALLEGRO JEST CHYBA Z DELECTA I NIE JEST DROGI KOŁO15 ZŁ Z PRZESYŁKA POZDRAWIAM

Przejdź do pełnej wersji serwisu