Forum

Kuchenne porady

suszone pomidory

• Autor: paulab Data: 2004-08-10 15:26:44

czy kroś wie jak je zrobić, są bardzo dobre można kupić w sklepir ale bardzo drogie.

• Autor: 555 Data: 2004-08-10 19:36:39

sweo czasu dostalam taki oto przepis:

POMIDORY SUSZONE
    składniki
    2 kg dorodnych pomidorów lima (jajowatych)
    500 ml oliwy z oliwek extra vergine
    kilka listków świeżej bazylii, szałwi i oregano
    6 ząbków czosnku
    sól

sposób przygotowania
    Pomidory umyj, wytrzyj, poprzekrajaj na pół, usuwając zielone fragmenty ogonków.
    Rozłóż na pergaminie, skórką w dół' posyp po wierzchu solą i piecz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C dwukrotnie po 2 godziny (najlepiej zrobić to raz rankiem i potem drugi raz wieczorem).
    Wysuszone pomidory przełóż do wypasteryzowanych słoików, wkładając do każdego po 2 obrane ząbki czosnku i kilka listków ziół. Zalej oliwą i lekko poszturchaj pomidory nożem, by usunąć bąbelki powietrza.
    Zakręć i wstaw na chwile do nagrzanego do 100 stopni piekarnika, wyjmij i postaw słoiczki do góry dnem, by pokrywki się "zassały".

dodatkowe informacje
    Kombinację ziół możesz zmieniać według upodobań. Pomidory przechowuj w ciemnym miejscu, po otwarciu trzymaj słoiczek w lodówce.

nie sprawdzalam jeszcze teo przepisu, ale mam zamiar zrobic to przy najblizszej okazji..

pozdrawiam

• Autor: paulab Data: 2004-08-11 09:55:47

dzięki, nawet nie wiedziałam, że tak strasznie to napisałam, to dlatego, że staram sie pisać bezwzrokowo:)

• Autor: marinik Data: 2004-08-12 07:55:45

robie od 2 lat, ale nieco inaczej. Wcale nie uzywam tych jajowatych- nie przepadam za nimi, bo choc sa miesiste- smakowo wg mnie nie najlepsze.
    Wybieram po prostu male, mocno czerwone, ale jednoczesnie jedrne. Kazdego przekrawam na pol i wydlubuje z polowek wodniste nasiona (troche to zmudne niestety. Potem kazda polowke odrobine slodze i sole oraz skrapiam odrobinka oliwy. I do piekarnika - susze dlugo - ponad dobe przy jak najnizszej temperaturze piekarnika (nie powiem jaka to temperatura, bo w ubieglych latach mialem piekarnik leciwy a w tym roku jeszcze nowy wyprobowany nie byl).
    W kazdym razie trzeba je sprawdzac- zeby nie wysuszyly sie na wior.
    Wysuszone wkladam do sloika, przekladajac kawalkami czosnku. Ziol nie dodaje.Potem zalewam je oliwa.
    GOTOWE
    Co najwazniejsze- zdecydowanie tansze od tych kupowanych gotowcow.

• Autor: ania_b Data: 2007-09-12 22:18:49

Ja próbowałam robić według tego przepisu,ale to raczej chyba za wysoka temperatura, bo się spaliły . Teraz robię przy mniejszej susząc trochę dłużej i są ok:)

• Autor: Baśka Data: 2007-09-13 10:44:49

Ja robiłam w tym roku suszone pomidory po raz pierwszy.Wyszły świetne,ale juz wiem dlaczego do tej pory tak dużo za nie płaciłam.Przepis wzięłam z innego wątku-Sezonowe przetwornice do dzieła.Zjadłam sporo pomidorów przed włożeniem do słoiczków.

• Autor: Baśka Data: 2007-09-13 10:48:50

Muszę napisać,że to przepis alidab podaje go w poście 308

Przejdź do pełnej wersji serwisu