Forum

Gawędy o jedzeniu

Wielka encyklopedia przypraw.

  • Autor: tinca Data: 2004-08-11 10:37:01

    Mam propozycję napiszmy ją wspólnie. Przyprawy to temat rzeka, więc będzie zajęcie dla wielu. Potrzebny ktoś, kto zbierze to wszystko w całość powkleja fotki itd. Zioła oprócz walorów smakowych są traktowane jako leki naturalne, więc i ten wątek powinien się znaleźć w hasłach. Co wy na to?

  • Autor: baby Data: 2004-08-11 19:49:50

    Tinca dobry pomysł tylko kto tym się zajmnie?A może każdy z nas opisałby chociaż jedną przyprawę tak jak wpisujemy przepisy , co Wy na to drodzy forumowicze!?Pozdrawiam!!! Barbara

  • Autor: 555 Data: 2004-08-11 21:10:31

    ja mam w ulubionych taka strone:
    http://ziolaiprzyprawy.w.interia.pl/

    czasem tam zagladam :))

    pozdrawiam

  • Autor: tinca Data: 2004-08-11 21:55:09

    Ale i my możemy mieć swój "zielnik" Techniczna strona to rola administracji ( jesli oczywiście ma ochotę) Zbiera meile w swojej skrzynce i wkleja do encyklopedii. Ja mogę podsyłać obrobione fotki przypraw. Jeśli opracujemy wzór postu, ustalimy rozmiary ilustracji to nie będzie zbyt pracochłonne i trudne.

  • Autor: rossa Data: 2004-08-23 23:23:16

    Przebywając większą część lata na Kaszubach myślałam nad zbieraniem ziół. Mam jednak mnóstwo wątpliwości, typu: czy owoce jałowca rosnącego w lesie nie są trujące, bo na przykład ja na działce mam jałowce, ale te kupione w sklepie ogrodniczym i słyszałam, że jagody niektórych gsatunków są trujące. Czy to coś co wygląda jak dziurawiec to faktycznie dziurawiec itp itd.
    Takie sdjęcia na pewno by pomogły :)

    pozdrawiam serdecznie

    Rossa (dla przyjaciół Limonka)

  • Autor: tomasz38 Data: 2004-09-17 19:53:20

    WIATM zgadzam się z tezą że przyprawy to bardzo ważna i niedoceniana rzecz. Jestem za utworzeniem takiej encyklopedii. Najlepsi francuscy kucharze i nie tylko widza w sztuce kulinarnej przede wsszystkim umiejętność dobierania i dawkowania przypraw i jak wielu kolegów po fachu twierdzę że jest to jeden z wielu sekretów smaczej i wykkwintnej kuchni. POzdrawiam wszystkich.

Przejdź do pełnej wersji serwisu