Forum

Kuchenne porady

Mus cytrynowy Pani Neli.

  • Autor: marinik Data: 2004-08-13 08:09:41

    Znacie ksiazke Neli Rubinstein ????
    Wczoraj mnie wzielo na przyrzadzenie musu cytrynowego.
    Jejku jakie to pyszne !!!!!!!!!!!!

  • Autor: marinik Data: 2004-08-16 08:25:11

    Sie robi, choc z pewnym zaklopotaniem- bo to z pamieci bedzie.
    - 3,5 cytryny,
    - 3/4 szklanki cukru + 1 1/2 lyzki,
    - pol lyzki zelatyny,
    - 4 jajka

    Otrzec skorke z cytryn, wycisnac sok. zelatyne zalac 1/3 szklanki soku - do zmieknienia. Oddzielic zoltka od bialek. Do garnka wlozyc orarta skorke, zoltka, 3/4 szklanki cukru. Garnek wstawic do wiekszego z dotujaca sie woda i mieszac trzepaczka na kapieli parowej - do zgestenienia sosu.
    rozmiekczona zelatyne zalac 1 1/2 lyzki wrzatku i mieszac intensywnie , a potem dolozyc do sosu na parze - ndal mieszac do calkowitego rozpuszczenia zelatyny.
    Sos ochlodzic do temperatury pokojowej.
    Ubij bialka na sztywna piane, a nastepnie do piany dodac 1 1/2 lyzki cukru i nadal ubijac.
    Piane polaczyc z ostudzonym sosem i wlozyc do lodowki. Kontrolowac scinanie sie- mieszajac.
    Pani Nela podaje tekaze wersje rozbudowana o dodanie do calosci bitej smietany, ale ja z tego zrezygnowalem.

Przejdź do pełnej wersji serwisu