Z umytych golonek usunąć kości, lekko ponacinać skórkę, natrzeć solą, pieprzem oraz tymiankiem, skropić sokiem z cytryny, mocno wygnieść ręką i zostawić na 24h w lodówce. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na tłuszczu, wymieszać z tartą bułką, mielonym mięsem, jajem, solą i pieprzem. Farszem nadziać miejsca po usuniętych kościach. Golonki polać keczupem, zawinąć w folię aluminiową, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem i piec w gorącym piekarniku. Pod koniec pieczenia usunąć folię i często polewając wytworzonym sosem – dalej piec, aż się zarumienią. Podawać z ziemniakami i zasmażaną kapustą.
Strona warta polecenia, nosi tytuł "Golonki goloneczki" i od czytania aż slinka cieknie
http://kuchenna.host.sk/przepisy/golonka.html
Jadlam kiedys przepyszna golonke faszerowana. Szukam przepisu na nia.
Mal55
http://kuchenna.host.sk/przepisy/golonka.html#19
Golonka faszerowana
2 golonki
2 cebule
15 dag mielonej wieprzowiny
1 jajo
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki tłuszczu
1 łyżka tartej bułki
4 łyżki keczupu
tymianek, sól i pieprz
Z umytych golonek usunąć kości, lekko ponacinać skórkę, natrzeć solą, pieprzem oraz tymiankiem, skropić sokiem z cytryny, mocno wygnieść ręką i zostawić na 24h w lodówce. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na tłuszczu, wymieszać z tartą bułką, mielonym mięsem, jajem, solą i pieprzem. Farszem nadziać miejsca po usuniętych kościach. Golonki polać keczupem, zawinąć w folię aluminiową, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem i piec w gorącym piekarniku. Pod koniec pieczenia usunąć folię i często polewając wytworzonym sosem – dalej piec, aż się zarumienią. Podawać z ziemniakami i zasmażaną kapustą.
Strona warta polecenia, nosi tytuł "Golonki goloneczki" i od czytania aż slinka cieknie
http://kuchenna.host.sk/przepisy/golonka.html
Dzieki
sprobuje zrobic.
Mal 55
Zawsze do usług, smacznego :)