Forum

Kuchenne porady

Kebab-wszystkich fachowcow w tym klimacie zapraszam do dyskusji.

  • Autor: widok Data: 2004-08-19 00:25:58

    Bardzo prosze o przepisy na kebaby,z jakiego mieska jak sie doprawia i wogole prosze o duzo wiadomosci na ten temat bo uwielbiam kebab,ludzi majacych doswiadczenie w tym temacie prosze o wpisy,chodzi mi oczywiscie o to jak przyrzadzic pyszny kebabik,jak przyprawic miesko,jakiego mieska uzyc itp....Bo z tego co wiem to sa kebaby z miesa powiedzmy owczo podobnego,wieprzowe,wolowe i cielece,no i drobiowe,tylko np do tylko np jeden sie robi z miesa mileonego(wiekszosc w naszym kraju np w Krakowie)ale wiem ze tez kebaby sie robi z calych kawaleczkow ktore sie opieka na grilku i podaje z salatkami i z czym dusza zapragnie,takze prosze mistrzow w tym temacie o rady i przepisy bede super mega wdzieczny.......czekam z niecierpliwoscia na wasze fachowe wpisy -:)))))),z gory dziekuje

  • Autor: tinca Data: 2004-08-19 09:31:16

    Poczytaj pod tym adresem:
    http://ww2.tvp.pl/tvppl/1181,2004031986601.strona

    http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=1811

    http://kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=4770

    http://www.gastronomie.pl/produkty/kebab/kebab.html !!!!!!

    http://kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=4803
    Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 35 min.
    500 g baraniny,
    2 srednie cebule,
    2 lyzeczki tartej bulki,
    1 lyzeczka garam masala,
    50 g swiezej kolendry,
    1/2 lyzeczki soli,
    1 lyzka drobno posiekanej zielonej papryki,
    1 lyzka soku z cytryny,
    nac pietruszki.

    1. Dwukrotnie zemlec w maszynke mieso z cebula, bulka tarta, sola, garam
    masala, zielona papryka i kolendra.
    2. Dodac sok z cytryny, uformowac kulki srednicy 5 cm. Okleic miesna masa bagneciki do szaszlykow w forme cienkich kielbasek, piec w opiekaczu do momentu, gdy mieso bedzie swobodnie odchodzilo od bagnecikow.
    3. Podawac na lisciach salaty.

Przejdź do pełnej wersji serwisu