Do przesianej mąki dodać żółtko, łyżkę oleju i sól do smaku. Wymieszać i dolać tyle wody (lub mleka), żeby ciasto było nieco gęściejsze niż naleśnikowe. Odstawić je na godzinę, a potem dodać ubitą pianę z białka i wymieszać. Odcedzone z zalewy i opłukane krewetki maczać w cieście i od razu smażyć z obu stron w dużej ilości oleju. Już usmażone oprószyć lekko pieprzem. Podawać bezpośrednio po usmażeniu z dodatkiem sosu zrobionego z majonezu i korniszonów. (Podobnie można przygotować kalmary i małże).
dziex, i moze troszke dodam proszku do pieczneia, cukru i ciasto bedzie na slodko, podam z cwiartkami cytryn :)
wlasnie syszalam ze sie robi takie ciasto jak nalesnikowe tylko gesciejsze :)
Pozdro
robię na "OKO"-
-maka pszenna
-maka ziemniaczana-1/6 z pszennej
-jajko
-olejek zapachowy-(jak chcesz)
-proszek do pieczenia
-pianka z piwka
-troszkę przyprawy kucharek
-troszkę cukru
Mozna też to ciasto zrobic z piersiami z kurczaka z sezamem i kokosem:)
Pozdrowienia!!
kiedys jadlam takie duze krewetki w slodkim ciescie ale nie wiem jak sie to robi :(
czesc
wpisz w szukaj "krewetki" powinno cos byc
kliopu
szukalam, ale nie ma tego za wiele :(
mam wielka ochote na krewetki krolewskie w ciescie .. mhyy mniam mniam ale nie wiem jak sie je robi ;)
to moze tak:
30 dag konserwowych krewetek, 2 łyżki mąki, jajo, 9 łyżek oleju, sól, pieprz), sól
Do przesianej mąki dodać żółtko, łyżkę oleju i sól do smaku. Wymieszać i dolać tyle wody (lub mleka), żeby ciasto było nieco gęściejsze niż naleśnikowe. Odstawić je na godzinę, a potem dodać ubitą pianę z białka i wymieszać. Odcedzone z zalewy i opłukane krewetki maczać w cieście i od razu smażyć z obu stron w dużej ilości oleju. Już usmażone oprószyć lekko pieprzem. Podawać bezpośrednio po usmażeniu z dodatkiem sosu zrobionego z majonezu i korniszonów. (Podobnie można przygotować kalmary i małże).
dziex, i moze troszke dodam proszku do pieczneia, cukru i ciasto bedzie na slodko, podam z cwiartkami cytryn :)
wlasnie syszalam ze sie robi takie ciasto jak nalesnikowe tylko gesciejsze :)
Pozdro
ja podsmażam na maśle posiekany i lekko zgnieciony nożem czosnek, na tym podsmażam krewetki, dodaję sól i przed podaniem posypuję natką pietruszki
oh tak, juz wyprubowalam, sa naprawde pyszne :) dziex
Ja zamiast polskiej pietruszki dodaje meksykanska pietruszke. Pyyyyyyycha.
a na czym polega meksykanskosc pietruszki??????
cos mi tu kolendra pachnie
:))
Tak to jest kolentra. Nazywaja ja rowniez 'meksykanska pietruszka', przynajmniej tutaj gdzie mieszkam. Pozdrawiam.
ja najbardziej lubie krewetki bez ciasta.Smażę je na prawdziwym masełku dodając pieprz i sól do smaku-palce lizac takie dobre!!!Polecam
robię na "OKO"-
-maka pszenna
-maka ziemniaczana-1/6 z pszennej
-jajko
-olejek zapachowy-(jak chcesz)
-proszek do pieczenia
-pianka z piwka
-troszkę przyprawy kucharek
-troszkę cukru
Mozna też to ciasto zrobic z piersiami z kurczaka z sezamem i kokosem:)
Pozdrowienia!!