Forum

Kuchenne porady

Krewetki (kazde) - jak zrobic ? macie jakies pomysly ?

  • Autor: nimeska Data: 2004-08-24 15:18:46

    kiedys jadlam takie duze krewetki w slodkim ciescie ale nie wiem jak sie to robi :(

  • Autor: klio Data: 2004-08-24 15:28:40

    czesc
    wpisz w szukaj "krewetki" powinno cos byc

    kliopu

  • Autor: nimeska Data: 2004-08-24 15:37:42

    szukalam, ale nie ma tego za wiele :(
    mam wielka ochote na krewetki krolewskie w ciescie .. mhyy mniam mniam ale nie wiem jak sie je robi ;)

  • Autor: klio Data: 2004-08-24 15:48:16

    to moze tak:

    30 dag konserwowych krewetek, 2 łyżki mąki, jajo, 9 łyżek oleju, sól, pieprz), sól

    Do przesianej mąki dodać żółtko, łyżkę oleju i sól do smaku. Wymieszać i dolać tyle wody (lub mleka), żeby ciasto było nieco gęściejsze niż naleśnikowe. Odstawić je na godzinę, a potem dodać ubitą pianę z białka i wymieszać. Odcedzone z zalewy i opłukane krewetki maczać w cieście i od razu smażyć z obu stron w dużej ilości oleju. Już usmażone oprószyć lekko pieprzem. Podawać bezpośrednio po usmażeniu z dodatkiem sosu zrobionego z majonezu i korniszonów. (Podobnie można przygotować kalmary i małże).

  • Autor: nimeska Data: 2004-08-24 15:57:24

    dziex, i moze troszke dodam proszku do pieczneia, cukru i ciasto bedzie na slodko, podam z cwiartkami cytryn :)
    wlasnie syszalam ze sie robi takie ciasto jak nalesnikowe tylko gesciejsze :)
    Pozdro

  • Autor: Zorro Data: 2005-03-26 18:44:47

  • Autor: nutella Data: 2004-09-06 15:56:34

    ja podsmażam na maśle posiekany i lekko zgnieciony nożem czosnek, na tym podsmażam krewetki, dodaję sól i przed podaniem posypuję natką pietruszki

  • Autor: nimeska Data: 2004-09-13 15:34:16

    oh tak, juz wyprubowalam, sa naprawde pyszne :) dziex

  • Autor: baska Data: 2005-03-29 22:25:23

    Ja zamiast polskiej pietruszki dodaje meksykanska pietruszke. Pyyyyyyycha.

  • Autor: marinik Data: 2005-03-30 07:58:12

    a na czym polega meksykanskosc pietruszki??????
    cos mi tu kolendra pachnie
    :))

  • Autor: baska Data: 2005-03-30 19:19:20

    Tak to jest kolentra. Nazywaja ja rowniez 'meksykanska pietruszka', przynajmniej tutaj gdzie mieszkam. Pozdrawiam.

  • Autor: madziorek Data: 2005-03-30 19:30:08

    ja najbardziej lubie krewetki bez ciasta.Smażę je na prawdziwym masełku dodając pieprz i sól do smaku-palce lizac takie dobre!!!Polecam

  • Autor: luzikand26 Data: 2005-04-03 21:58:28

    robię na "OKO"-
    -maka pszenna
    -maka ziemniaczana-1/6 z pszennej
    -jajko
    -olejek zapachowy-(jak chcesz)
    -proszek do pieczenia
    -pianka z piwka
    -troszkę przyprawy kucharek
    -troszkę cukru
    Mozna też to ciasto zrobic z piersiami z kurczaka z sezamem i kokosem:)
    Pozdrowienia!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu