Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Wrocilam z Zamojszczyzny

• Autor: dorka Data: 2004-08-27 22:35:15

Witajcie:)
    Poszwendalam sie synami moimi przez tydzien po zamojskiem. Fajnie bylo, jak nie wiem co. Po drodze zatrzymalismy sie w "Zajezdzie pod Wieprzem", ktory znajduje sie za Rykami, w Ulezu, jadac w kierunku Lublina z Wawy. Wrazenia kulinarne i wizualne- super. Troche trzeba bylo czekac na zamowione przez nas dania, ale warto bylo, pycha!! Wystroj wnetrza- fantastyczny, na stole duze cynowane talerze z surowkami, co kto woli: pomidory z feta, kapucha biala zszatkowana z ogorcami, czerwona kapucha z papryka, salatka grecka, sosow do woli roznistych do polania, ech... marzenie. Pozarlismy i dalej w droge.
    Policji na szczescie, jak na lekarstwo, jedynie atrapy radiowozow straszyly troszke, ale nic to:)
    Za Zamosciem zaczely sie sliczne widoki, piekne pola, pelne zboz, a na drodze, niestety, kombajny i ciagniki. Dojechalismy na miejsce, a mianowicie do Belzca, rzut beretem do granicy z Ukraina w Hrebennem.
    Zwiedzilismy otwarty niedawno pomnik ofiar holocaustu( niefajne wrazenia), posmigalismy po okolicy ( Lubycza Krolewska), osiedlismy na stale w Belzcu na pare dni. Spanie na strychu, rano pobudka i na grzyby. Masa kozakow, borowikow, maslaki pojedyncze, po drodze kurki. Zyc nie umierac, tylko potem sporo pracy z czyszczeniem dobr lasu. No i jezyny zaczely dojrzewac, jagod resztki nam sie udalo zebrac, gdyby nie chmary komarow, byloby bosko:)
    W drodze powrotnej, oczywiscie, Wieprz:) Narobilam zdjec, ze hej!
    Mam nadzieje, ze z radoscia przeczytaliscie

Pozdrawia sierpniowo
    Dorota

• Autor: bahus Data: 2004-08-27 22:47:00

A ja bym chętnie poczytał o tych kulinariach z Wieprza :))))
    Bahus

• Autor: dorka Data: 2004-08-27 22:54:58

Obiecuje jutro:)

Dorotka:)

• Autor: kucharkalitewska Data: 2004-08-28 13:36:00

Moja uwage zwróciły "ciągniki i kombajny ,niestety".Pamiętam jak prof.Zinn rysował i opisywał, dawniej ręcznie stawiane stogi i brogi,porównując do wytworów maszyn :"To są jakieś gigantyczne strucle!".

• Autor: dorka Data: 2004-08-28 14:55:06

Użytkownik bahus napisał w wiadomości:
    > A ja bym chętnie poczytał o tych kulinariach z Wieprza :))))

Milego czytania w Smacznie...

Dorota

• Autor: Balldurs Data: 2004-09-09 19:51:48

a ja mieszkam w Zamościu
    Pozdrawiam

• Autor: dorka Data: 2004-09-10 10:20:52

Użytkownik Balldurs napisał w wiadomości:
    > a ja mieszkam w Zamościu

Żebym to ja wiedziała wcześniej..;)

> Pozdrawiam

Również
    Dorota