0,5 kg mąki
szklanka cukru
5 jaj
kostka roztopionego tłuszczu
proszek do pieczenia
2 szklanki wody
cukier waniliowy
Z białek należy ubić pianę, pozostałe składniki razem wymieszać i na końcu dodać pianę, delikatnie wymieszać. Piec. Ciasto może spokojnie poleżeć w lodówce do dnia następnego.
Według tego przepisu (miałem go od dawna z MM "gofry Owieczki"
Robiłem gofry w niedzielę. Wyszły dobrze, choć nie najlepiej,
ale to wina mojej gorownicy,(za słabo grzeje)
W smaku wyśmienite
Bahus
Zgadza się Bahusie lunar to forum Owieczkowe :-). A jeśłi chodzi o gofry to jest to najlepszy przepis jaki dotąd wypróbowałam, bo inne wychodzą gumowe maksymalnie, w każdym razie nie szukam innego.
Piola
Cześć!
Pozwolę sobie skorzystać z przepisu. Bardzo lubie gofry jednak nie potrafie trafic w proporcje tak by mnie zadowolił efekt końcowy.
Najlepiej jak są z polewą truskawkową. Tylko, że tej też nie potrafie zrobić tak jakbym chciała a dżem to nie to samo.
Dzięki Piola za przepis na gofry.Napewno go wypróbuję.Teraz podam swój przepis na gofry też mi wychodzą pyszne i nie są gumowate.
1/2 kg mąki tortowej
4 jajka
0,4 litra mleka
15 dag masła
30 dag cukru pudru
20g proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Masło rozpuścić i ostudzić.Jaja utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,mleko i rozpuszczone masło.Pieć ok. 4-6 minut.Ciasto może stać do następnego dnia w lodówce.Smacznego!!!
0,5 kg mąki
szklanka cukru
5 jaj
kostka roztopionego tłuszczu
proszek do pieczenia
2 szklanki wody
cukier waniliowy
Z białek należy ubić pianę, pozostałe składniki razem wymieszać i na końcu dodać pianę, delikatnie wymieszać. Piec. Ciasto może spokojnie poleżeć w lodówce do dnia następnego.
Przepis pochodzi z forum www.dzieci.lunar.pl
Według tego przepisu (miałem go od dawna z MM "gofry Owieczki"
Robiłem gofry w niedzielę. Wyszły dobrze, choć nie najlepiej,
ale to wina mojej gorownicy,(za słabo grzeje)
W smaku wyśmienite
Bahus
Zgadza się Bahusie lunar to forum Owieczkowe :-). A jeśłi chodzi o gofry to jest to najlepszy przepis jaki dotąd wypróbowałam, bo inne wychodzą gumowe maksymalnie, w każdym razie nie szukam innego.
Piola
Cześć!
Pozwolę sobie skorzystać z przepisu. Bardzo lubie gofry jednak nie potrafie trafic w proporcje tak by mnie zadowolił efekt końcowy.
Najlepiej jak są z polewą truskawkową. Tylko, że tej też nie potrafie zrobić tak jakbym chciała a dżem to nie to samo.
Kliopu
Dzięki Piola za przepis na gofry.Napewno go wypróbuję.Teraz podam swój przepis na gofry też mi wychodzą pyszne i nie są gumowate.
1/2 kg mąki tortowej
4 jajka
0,4 litra mleka
15 dag masła
30 dag cukru pudru
20g proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Masło rozpuścić i ostudzić.Jaja utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,mleko i rozpuszczone masło.Pieć ok. 4-6 minut.Ciasto może stać do następnego dnia w lodówce.Smacznego!!!