taki podstawowy sos bolognese ( zwany tez ragu ) opiera sie na mielonym mięsie ( w pojedynce albo w mieszaninie: cielęcina, wołowina, wieprzowina ), pomidorach, marchewce, cebuli, czerwonym winie wytrawnym, skórze słoniny, selerze naciowym, czosnku i przyprawach ( sol, pieprz, tymianek ). Podaje sie z makaronem tagliatelle ( wstążki ) albo spaghetti, rzadziej z innymi makaronami, np penne ( rurki ) - chociaz tez sie nadają.
proporcje tak na oko ( albo zobacz w przepisach wkn, ktore podała agulina )
ok. 200 g cebuli ( ze dwie średnie sztuki ) posiekaj w kostke i zeszklij w rondlu na oliwie, dodaj startą na grubych oczkach marchew albo nawet dwie, pół łodygi siekanego selera naciowego, 4 siekane zęby czosnku i duś dalej z cebulą przez kilka minut. Dodaj mielonego miesa 500 - 700g ( raczej samemu zmiel, bo te gotowe mielone to czort jeden wie co to ), duś to wszystko na małym ogniu stale rozdrabniajac szpatką zbite grudki. Jak już się z mięsem uporasz, chlupnij wina czerwonego szklanke całą. A jak sie wino wysadzi, dodaj skóre ze słoniny i pomidorów ok. pół kilo ( sparz, oskóruj, wydrąż gniazda nasienne. Miąższ dodaj do mięsa a gniazda zbierz do małego rondelka. Rondelek wstaw na gaz i gniazda podduś, jak zmiękną przetrzyj przez sito wprost do sosu ). Dopraw sos do smaku pieprzem i solą. Powinno sie to dusić godzinami i nabrać walorów.
Ugotowany i przecedzony makaron przesmaż krótko na oliwie, dodaj swieżych listków tymianku i wymieszaj z sosem. Podawaj w glebokim talerzu, na gorąco.
smaczku, mariniku :-) a dodatkowo, przy dlugotrwalym duszeniu, bo ragu powinno się robić kilkanaście godzin jak nie dlużej, słonina się troche wytopi i dostarczy tłuszczu.
Błagam niech ktoś coś doda
taki podstawowy sos bolognese ( zwany tez ragu ) opiera sie na mielonym mięsie ( w pojedynce albo w mieszaninie: cielęcina, wołowina, wieprzowina ), pomidorach, marchewce, cebuli, czerwonym winie wytrawnym, skórze słoniny, selerze naciowym, czosnku i przyprawach ( sol, pieprz, tymianek ). Podaje sie z makaronem tagliatelle ( wstążki ) albo spaghetti, rzadziej z innymi makaronami, np penne ( rurki ) - chociaz tez sie nadają.
proporcje tak na oko ( albo zobacz w przepisach wkn, ktore podała agulina )
ok. 200 g cebuli ( ze dwie średnie sztuki ) posiekaj w kostke i zeszklij w rondlu na oliwie, dodaj startą na grubych oczkach marchew albo nawet dwie, pół łodygi siekanego selera naciowego, 4 siekane zęby czosnku i duś dalej z cebulą przez kilka minut. Dodaj mielonego miesa 500 - 700g ( raczej samemu zmiel, bo te gotowe mielone to czort jeden wie co to ), duś to wszystko na małym ogniu stale rozdrabniajac szpatką zbite grudki. Jak już się z mięsem uporasz, chlupnij wina czerwonego szklanke całą. A jak sie wino wysadzi, dodaj skóre ze słoniny i pomidorów ok. pół kilo ( sparz, oskóruj, wydrąż gniazda nasienne. Miąższ dodaj do mięsa a gniazda zbierz do małego rondelka. Rondelek wstaw na gaz i gniazda podduś, jak zmiękną przetrzyj przez sito wprost do sosu ). Dopraw sos do smaku pieprzem i solą. Powinno sie to dusić godzinami i nabrać walorów.
Ugotowany i przecedzony makaron przesmaż krótko na oliwie, dodaj swieżych listków tymianku i wymieszaj z sosem. Podawaj w glebokim talerzu, na gorąco.
pozdrawiam,
shiludzik
......... \/ .........
........ /..\ ........
.--o00- \-00o--.
......................
..... shoffix .....
......................
P.S. A dzisiaj wlasnie jadlem spaghetti z sosem pomidorowym hihi.
shoffix - a co ta skora tam daje????????
smaczku, mariniku :-) a dodatkowo, przy dlugotrwalym duszeniu, bo ragu powinno się robić kilkanaście godzin jak nie dlużej, słonina się troche wytopi i dostarczy tłuszczu.
pozdrawiam ŻarŁoKóW WuŻetoWycH,
shiludek
......... \/ .........
........ /..\ ........
.--o00- \-00o--.
......................
..... shoffix .....
......................