Tak się zastanawiam czy lista grup przepisów jest wystarczjąca, czy może ją rozszerzyć?
Jakie grupy byście chętnie zobaczyli i ile z istniejących już przepisów da się do nich przenieść? (tak by nie tworzyć bez sensu pustych grup)
Wg mnie jeżeli ktoś szuka czegoś to najczęściej czegoś konkretnego. Dlatego podział tematów powinien z miejsca prowadzić do celu. Czyli:
- coś małego w oczekiwaniu na pierwsze danie
- przystawki,
- zupy,
- dania główne,
- sosy,
- dodatki do dań,
- napoje,
- desery,
- wypieki
To wszystko musi mieć wyodrębnione: na zimno, na gorąco, na słono i na słodko, pieczone, gotowane, mrożone, pikntne, łagodne, itd.
Podrzędną rolę spełniają określenia: nazwy potrawy, kuchni narodowych, tradycyjnych i nowoczesnych.
Czyli jeżeli zadam pytanie: przystawka, na zimno, pikantna - powinna się pojawić strona z takimi właśnie. To jest oczywiście tylko propozycja.
To znaczy, że mam na myśli następujący klucz. Mam w domu produkt i nie wiem co z nim począć. Wiem natomiast co mi jest potrzebne na obiad. Zdaję więc pytanie:
- przystawka, gania na gorąco, ryba - pokazują mi się wszstkie dania rybne na taki sposób,
albo - danie główne, dania na gorąco, mięso, smażone, pikantne - lecą wszystkie mięsa,
albo - danie główne, dania na gorąco, cielęcina, - widzę tylko cielęcinę, itd.
Zawsze wyjściem ma być to, co z tego ma być.
Czyli np. makarony lądują i w dodatkach do dań i w daniach samodzielnych, z dalszym podziałem na spaghetti itd.
Jestem za dodaniem pewnych grup, aby przepisy z grupy "różne" można było
podzielić. Również myślę, że można by rozbudować ciasta, jednak "generalny remont" byłby
niewskazany (Rany boskie jeszcze raz miałbym dzielić swoje przepisy?- toż to robota na miesiąc :))))))
Bahus
a mnie brakje przepisow za grosik :))
skoro i tak jeden przepis moze znalezc sie w kilku miejscach, to bardzo prosze o taka grupe, dla tych oszczednych nie zawsze z wyboru :))
Za jakiś czas podam moją propozycję. To musi mieć "ręce i nogi"
Dlatego trzeba pomyśleć. Mój śp. Dziadek mawiał: "pośpiech jest tylko
wskazany przy łapaniu pcheł" :))))))
Bahus
Tak się zastanawiam czy lista grup przepisów jest wystarczjąca, czy może ją rozszerzyć?
Jakie grupy byście chętnie zobaczyli i ile z istniejących już przepisów da się do nich przenieść? (tak by nie tworzyć bez sensu pustych grup)
pozdrowienia
Pampas
Czesc!
Moze by wydzielic torty? Widzialam, ze co niektórzy mieli pewne problemy ze znalezieniem.
Pozdrawiam
Kliopu
i jeszcze brakuje mi zapiekanek
Kliopu
Chetnie widzialbym CHLEB.
Wg mnie jeżeli ktoś szuka czegoś to najczęściej czegoś konkretnego. Dlatego podział tematów powinien z miejsca prowadzić do celu. Czyli:
- coś małego w oczekiwaniu na pierwsze danie
- przystawki,
- zupy,
- dania główne,
- sosy,
- dodatki do dań,
- napoje,
- desery,
- wypieki
To wszystko musi mieć wyodrębnione: na zimno, na gorąco, na słono i na słodko, pieczone, gotowane, mrożone, pikntne, łagodne, itd.
Podrzędną rolę spełniają określenia: nazwy potrawy, kuchni narodowych, tradycyjnych i nowoczesnych.
Czyli jeżeli zadam pytanie: przystawka, na zimno, pikantna - powinna się pojawić strona z takimi właśnie. To jest oczywiście tylko propozycja.
To znaczy, że mam na myśli następujący klucz. Mam w domu produkt i nie wiem co z nim począć. Wiem natomiast co mi jest potrzebne na obiad. Zdaję więc pytanie:
- przystawka, gania na gorąco, ryba - pokazują mi się wszstkie dania rybne na taki sposób,
albo - danie główne, dania na gorąco, mięso, smażone, pikantne - lecą wszystkie mięsa,
albo - danie główne, dania na gorąco, cielęcina, - widzę tylko cielęcinę, itd.
Zawsze wyjściem ma być to, co z tego ma być.
Czyli np. makarony lądują i w dodatkach do dań i w daniach samodzielnych, z dalszym podziałem na spaghetti itd.
Jestem za dodaniem pewnych grup, aby przepisy z grupy "różne" można było
podzielić. Również myślę, że można by rozbudować ciasta, jednak "generalny remont" byłby
niewskazany (Rany boskie jeszcze raz miałbym dzielić swoje przepisy?- toż to robota na miesiąc :))))))
Bahus
Zdecydowanie nie chodzi o generalny remont, tylko o "uzupełnienie luk".
UFFFF....odetchnąłem :)))))
Bahus
To może zaproponujesz jakiś dokładniejszy podział ciast (była już propozycja na torty) i różnych.
a mnie brakje przepisow za grosik :))
skoro i tak jeden przepis moze znalezc sie w kilku miejscach, to bardzo prosze o taka grupe, dla tych oszczednych nie zawsze z wyboru :))
pozdrawiam
A moze danie w 5 miniut( z tymi 5 minutami to przesadilam troszke ale chodzi o to zeby bylo szybko i smacznie)
I bym zapomniala przystawki( tak jak juz ktos wczesniej zaproponowal) i m oze potrawy maczne( wszystkie kluchy, pierogi w 1 gar wrzucic):)
Za jakiś czas podam moją propozycję. To musi mieć "ręce i nogi"
Dlatego trzeba pomyśleć. Mój śp. Dziadek mawiał: "pośpiech jest tylko
wskazany przy łapaniu pcheł" :))))))
Bahus
No i dyskusja utkneła w martwym punkcie. Jakoś ciężko wyciągnąć jakieś wnioski, więc na razie grupy pozostają bez zmian.
pozdrowienia
Pampas